Спомени и впечатления за социализма в България

• 545 197
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 225
да бе, преди не е имало е-та... и оцветители и консерванти и химикали, изобщо.... Crazy И децата тогава въобще не са имали кариеси  Mr. Green те въобще Нашите болни тогава бяха Най-здравите болни  Joy

# 226
  • Куциндрел
Това, че дете на 2 години има кариеси, въобще може и да не е в следствие на консумация на сладкиши и продукти с Е-та.

За разлика от тогава, сега поне пишат пълния или почти пълния състав на продуктите.

# 227
Тъй ли ...баш същото е било ...да ви имам логиката  Twisted Evil

# 228
  • Куциндрел
 Mr. Green

# 229
Тази тема я пуснахте, зщато след последните събития чашата вече много взе да прелива и хората открито да казват, че царят е гол и че еврогейската и хамериканска политики не се харсеват вече на никой???!!!! Повечето пишещи тук с укор и гняв към онова време, може да се каже, че изобщо не са меродавни, т.к. са били дотатъчно малки или млади, за да имат реални спомени и реална представа за строят по това време. Опашките, липсите и други неща се случиха едва в последните 2 -3 години преди да дойде прекрасната демокрация, на която сега берем плодовете, за жалост доста миризливи и гнили.  
Да, имаше много ограничения, но както времето показа е имало защо. Сега виждаме като няма софийско гражданство какво се случва, паплач от всякъде и то основно цигани, на които някой е длъжен да им търси работа, подслон, социални придобивки и т.н.Ширеща се престъпност от всякакъв характер, която вече дори някой да иска да спре неможе. Осакатено образование за децата и младите хора, които след това се превръщат в поредните безработни хора или работещи-бедни основно в сферата на услугите. Умряло здвареопазване. Никаква армия. Никаква полиция. И преди се работеше, колкото да се живее прилично, без да си богат и сега се работи основно, за да преживяваме и да си плащаме сметките, а последните поне тогава бяха смешни. За храната да не говорим. Да, бедна на асортимент, но истинска. Не се нуждаше някой да ми пише колоко Е-та и Бета има в тях и да си мерим холестерола, и други показатели от страх, че може да са се покачили, в резултат на модерните храни. Преди имало превилегии, а сега няма!!! Новите ни ръководни кадри - демократи помня как в началото на 90-те се биеха в гърдите, че вече няма да има служебни волги и т.н. , пък сега не слизат в по-по-най скъпи автомобили, за които всички ние плащаме. Не са се спрели да живеят в резиденции, в служебни жилища и т.н. и няма и да се спрат, защото просто по цял свят е така.  Хората които си бяха ниска и средна класа  и сега са си така, дори тези от следнат изпаднаха в ниската, бедна класа. В повечето случай, тези които и тогава си бяха по-добре и сега те или техните деца и плизки са по-добре. Може всичко да е било, но не съм виждала хора да ровят по кофите и да спят по уличите и по разрушените сгради. Нямаше проблем да си запишеш детето на ясла, градина или училище. За мен като човек на 50 години и много млада в годините на прехода е жалко, че няколко поколения от нашето натам вече са с унищожени мечти и с неспокоен живот от всака една гледна точка. Да, сега пътуваме по-свободно, но ако имаме средства, т. е. какво като имам възможността, ако нямам средствата! Съжалявам, че и аз се радвах, че идва уж по-свободен и по-справедлив начин на живот. Всички бяхме излъгани много жестоко!!!! Повярвахме в химери и в прази лозунги. А тези бозави еврокибици, които освен да си пълнят дебелите гуши, нищо добро не правят, бих ги замерила с камъни публично. Такава безумна обстановка създадоха, заедно с аверчетата си оттам океана, че вече нищо не може да ни помогне да върнем по-нормалния си начин на живот.

# 230
Но поне го нямаше това,което днес се случва,едни се фукат със скъпи маркови дрешки и телефони,а на други им се иска и те да имат същите неща.Тогава всички бяхме горе-долу равнопоставени.

Как да е нямало (върни се в темата и ще видиш - за правоимащите всичко е имало).
Имаше и се фукаха, а ние гледахме. Разликата е, че бяхме наясно, че и да искаме за нас пак няма.

В спомените ми има усещане за бутафория, за постоянна измама. Учиш неща, които знаеш, че не са верни (доброволно ДКМС), но повтаряш като папагал, щото трябва.
Затова много хора избираха точните науки и там бяхме най-силни.

# 231
  • Варна
Боже!  ooooh!
Ей за такива носталгични души ми беше думата!

# 232
  • София
fatalina, но защо мъчите душата си в този прогнил капитализъм! Москва, Северна Корея - навсякъде може да реализирате бляновете си. Наистина не разбирам защо се мъчите.

# 233
  • Куциндрел
Боже!  ooooh!
Ей за такива носталгични души ми беше думата!

Подобни носталгични душици по-добре да се прескачат и да не се четат.

# 234
  • София
Скрит текст:
да бе, преди не е имало е-та... и оцветители и консерванти и химикали, изобщо.... Crazy И децата тогава въобще не са имали кариеси  Mr. Green те въобще
Нашите болни тогава бяха Най-здравите болни  Joy

Joy   Естествено.

# 235
Осакатено образование за децата и младите хора,
.............
 В повечето случай, тези които и тогава си бяха по-добре и сега те или техните деца и плизки са по-добре. Може всичко да е било, но не съм виждала хора да ровят по кофите и да спят по уличите и по разрушените сгради.
Образованието май и тогава на места е било осакатено, поне в определени случаЙ е доста фонетично. newsm78

# 236
Темата е Спомени и впечатления от социализма .
И съфорумката си е написала впечатленията .
Изменете заглавието на Плюене по социализма .
Това тук е модерно .
Пречи им Коледа
Пречат им мартеничките .
Пречи им традицията с прошка
Пречи им 8 март ...
Всичко им пречи ...само трябва просто да умееш да си негативен ...
Ето затова и заради такива хора избягвам да пиша и да чета все по често ...айде давайте -кое е следващото гадно на ред .

# 237
Защо да прескачаме постове като на fatalina. Има много истина в написаното. Глупаво е да превръщате темата в за и против социализма. Имаше много смислени неща през този период и не бива да се отричат. Щеше да е много хубаво да се продължат добрите практики и тенденции от това време.

# 238
# 239
Скрит текст:
Тази тема я пуснахте, зщато след последните събития чашата вече много взе да прелива и хората открито да казват, че царят е гол и че еврогейската и хамериканска политики не се харсеват вече на никой???!!!! Повечето пишещи тук с укор и гняв към онова време, може да се каже, че изобщо не са меродавни, т.к. са били дотатъчно малки или млади, за да имат реални спомени и реална представа за строят по това време. Опашките, липсите и други неща се случиха едва в последните 2 -3 години преди да дойде прекрасната демокрация, на която сега берем плодовете, за жалост доста миризливи и гнили.  
Да, имаше много ограничения, но както времето показа е имало защо. Сега виждаме като няма софийско гражданство какво се случва, паплач от всякъде и то основно цигани, на които някой е длъжен да им търси работа, подслон, социални придобивки и т.н.Ширеща се престъпност от всякакъв характер, която вече дори някой да иска да спре неможе. Осакатено образование за децата и младите хора, които след това се превръщат в поредните безработни хора или работещи-бедни основно в сферата на услугите. Умряло здвареопазване. Никаква армия. Никаква полиция. И преди се работеше, колкото да се живее прилично, без да си богат и сега се работи основно, за да преживяваме и да си плащаме сметките, а последните поне тогава бяха смешни. За храната да не говорим. Да, бедна на асортимент, но истинска. Не се нуждаше някой да ми пише колоко Е-та и Бета има в тях и да си мерим холестерола, и други показатели от страх, че може да са се покачили, в резултат на модерните храни. Преди имало превилегии, а сега няма!!! Новите ни ръководни кадри - демократи помня как в началото на 90-те се биеха в гърдите, че вече няма да има служебни волги и т.н. , пък сега не слизат в по-по-най скъпи автомобили, за които всички ние плащаме. Не са се спрели да живеят в резиденции, в служебни жилища и т.н. и няма и да се спрат, защото просто по цял свят е така.  Хората които си бяха ниска и средна класа  и сега са си така, дори тези от следнат изпаднаха в ниската, бедна класа. В повечето случай, тези които и тогава си бяха по-добре и сега те или техните деца и плизки са по-добре. Може всичко да е било, но не съм виждала хора да ровят по кофите и да спят по уличите и по разрушените сгради. Нямаше проблем да си запишеш детето на ясла, градина или училище. За мен като човек на 50 години и много млада в годините на прехода е жалко, че няколко поколения от нашето натам вече са с унищожени мечти и с неспокоен живот от всака една гледна точка. Да, сега пътуваме по-свободно, но ако имаме средства, т. е. какво като имам възможността, ако нямам средствата! Съжалявам, че и аз се радвах, че идва уж по-свободен и по-справедлив начин на живот. Всички бяхме излъгани много жестоко!!!! Повярвахме в химери и в прази лозунги. А тези бозави еврокибици, които освен да си пълнят дебелите гуши, нищо добро не правят, бих ги замерила с камъни публично. Такава безумна обстановка създадоха, заедно с аверчетата си оттам океана, че вече нищо не може да ни помогне да върнем по-нормалния си начин на живот.
Спомени почти нямам, но впечатленията ми са същите.

Общи условия

Активация на акаунт