Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 017
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 240
  • Norge
Допълвам предното си мнение.
Пропуснах, би било редно да напиша, че визирам периода на 70-те години.
За самото начало на налагането на народната власт   Simple Smile нямам никакви преки впечатления. Нямам и познати, които да  са споделяли случили им се неприятности.
С което не отричам съществуването на такива!

Но и като деца носехме яйца в училище и се борехме с тях за най-здрав “бияч“, а това измества периода още по-назад във времето. Вероятно след първите години “началството“ е решило, че подобна свобода няма да навреди на никого.

# 3 241
Аз познавам хора, на които им е правено забележка за това, че са били на църква. Вярно, не е имало последствия, но им е казано да не повтарят. Говоря за по - началните години, не за 86 г. примерно, защото тогава започва да става ясно, че режимът няма да го бъде. Особено след Чернобилската авария.

Баба ми, лека й пръст, цял живот всяка седмица ходеше в кварталната ни /приблизително  в центъра на София църква/, без да се оплаква, че някой я гони. Родена съм 1966 год. и съм кръстена като бебе, доколкото знам без никаква тайнственост и криене по ъглите /пак в София - уточнявам, за да е ясно, че не е в забутан храм в дълбоката провинция, далеч от бдително съседско око и където милиционер не стъпва/. Милиционери по Великден помня най-вече около Александър Невски, където пускаха само с пропуски.

Последна редакция: сб, 30 апр 2016, 13:19 от Vapor

# 3 242
Баба ми, лека й пръст, цял живот всяка седмица ходеше в кварталната ни /приблизително  в центъра на София църква/, без да се оплаква, че някой я гони. Родена съм 1966 год. и съм кръстена като бебе, доколкото знам без никаква тайнственост и криене по ъглите /пак в София - уточнявам, за да е ясно, че не е в забутан храм в дълбоката провинция, далеч от бдително съседско око и където милиционер не стъпва/.

Сигурна съм, че добре си спомняш.

# 3 243
Сигурна съм, че добре си спомняш.
Излишно е това заяждане. Кръщенето си, естествено, не помня, знам го по разкази - затова и съм уточнила "доколкото знам". Баба си, разбира се, помня /както личи от употребеното глаголно време в предния ми пост/ . От малка помня и какви маси разпъваха пред Седмочисленици за препъхване /ако така се казва/. На Връбница имаше маси, на които раздаваха върба.

Последна редакция: сб, 30 апр 2016, 13:54 от Vapor

# 3 244
Не е късно да се боядиваст яйца дори днес може Simple Smile
Невероятен празник. Винаги сме го празнували. Не заради религията, а за де събере смейството и заради традицията.
И в у-ще сме носили яйца. И на у4ителките подарявахме и те се радваха много.  Peace

# 3 245
Аз пък съм кръстена тайно. От бабите ми. Да не пречи евентуално на кариерата на майка ми и баща ми. Баща ми също е кръстен тайно - да не пречи на кариерата на дядо ми. Хора, които са били в трудоспособна възраст и са работили на определени позиции не е било желателно да имат подобни неща в СиВито си. Бабите, дечурлигата или студентите едва ли някой е закачал.
Плюс това не забравяйте, че както всяко нещо у нас, зависи и кой прилага закона. Някъде партийният гледа работата си през пръсти, но другаде следи зорко!

Иначе и аз съм носила яйца в училище да се сборвам с децата. Но това в края на 80-те години.

# 3 246
Аз пък съм кръстена тайно... Хора, които са били в трудоспособна възраст и са работили на определени позиции не е било желателно да имат подобни неща в СиВито си.

Да, тук трябваше да уточня, че и двамата ми родители бяха безпартийни, може би за членовете на БКП  е било друго. Въпреки, че пропуските за Александър Невски по Великден бяха точно за тях, но явно за по-висшия ешелон. Иди го разбери. Май ограниченията са били предимно за редовия партиец.

# 3 247
Ами някак си има резон. При положение, че членуваш в партия, която смята, че религията е опиум за народите, не е редно да ходиш да палиш свещи по църквите.

# 3 248
С брат ми сме кръстени в Рилският манастир, 78-ма година. Майка ми ми е казвала, че е нямало никакъв проблем.

# 3 249
Аз пък съм кръстена тайно. От бабите ми. Да не пречи евентуално на кариерата на майка ми и баща ми.
Peace
Само, че аз бях на 3.5 години, помня всичко,  разказвах на ляво и дясно, как са ме кръстили и какво са ми дали.  Crossing Arms
Иначе роклята от кръстницата беше от червено кадифе.

# 3 250
  • Пловдив
Майка ми и леля ми са кръстени тайно също.

# 3 251
Ами някак си има резон. При положение, че членуваш в партия, която смята, че религията е опиум за народите, не е редно да ходиш да палиш свещи по църквите.

Освен ако не си напреднал в партийната йерархия - този парадокс имах предвид.

# 3 252
другарко, стига лъга ти,
основна цел на комунизма към контрола на масите е елиминирането на религията, така Дядо Коледа става Дядо Мраз,
Коледа не се празнува официално, а се набляга на Нова Година, Великден не е офиц. празник и на него най-вече се боядисват яйца,
другарко, има канонизирани български светци от Ватикана, които са били убити от комунистите,
другарко, ти ще кажеш, че не са били убити от комунистите, ами са се самоубили, за да направят мръсно 60 години по-късно...
другарко, патриарх Максим е доносник на ДС - начин за контрол над църквата ...

doh
То бива, бива фанатизъм, ама твоето е болест някаква!
Те от ИД са по-малко фанатизирани от теб! Naughty

Ние да не сме умирали, че такива като теб и Анабел ще ми обясняват как е било???

Моите родители са безпартийни и не са имали проблеми с това, че сме кръстени и двете със сестра ми. Като бебета, спомени нямам.
Както казах, бабите ми бяха набожни жени и си ходеха редовно на църква, не само по Великден!
А, сега се сетих, че на селото на татко, понеже там съм била през ваканциите повече, за Великден печаха агнета и козунаци в селската фурна. Празнуваха си най-спокойно хората.

Софи, знам я тази история, но не е българска и не е по нашите традиции.

# 3 253
  • на брега на морето
Във Фейса вчера прочетох, че най-скъпите козунаци - 59.00 лв - били свършили.

# 3 254
Във Фейса вчера прочетох, че най-скъпите козунаци - 59.00 лв - били свършили.
Ще са били в посребрен поднос. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт