Спомени и впечатления за социализма в България

• 538 862
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 675
  • Пловдив
Сега обаче на пръсти се броят тези, които ходят на почивки.
На милиони пръсти, да. Wink
Откъм материалната страна животът според мен не е по-беден сега, категорично. Вероятно наистина разслоението е по-голямо, но определено не смятам, че средният индивид е материално по-беден сега, каквито внушения се правят, а и мнозина искрено го мислят. По-скоро е обратното.

Същата работа е и това със здравите и закалени деца. Всъщност не същата, а бетер - направо е смешно, както са писали вече. Не че тогава са били болни, разбира се, но убеждението, че са по-здрави от сегашните, много добре илюстрира колко може човек да разчита на безпогрешните "спомени на очевидци".

Последна редакция: сб, 07 юли 2018, 17:19 от Магдена

# 3 676
Ами аз не помня да не е имало възможност по онова време за почивки от пенсионери, пък и немските сериали май по късно тръгнаха по тв.
...

Гулденбургови и някакъв сериал за немски хотел на Майорка /нещо за рай имаше в заглавието/ ги даваха 88-89а година. Ако сега някои деца нямат финансова възможност да отидат във Франция, то тогава 90% нямаше как да отидат със средна заплата на родител от 200-250 лв. Все една да сега да кажем колко деца ходят всяка година на море в Гърция и колко можеха да си го позволят тогава?
Гулденбургови беше за едни милионери, а   "Хотел  Рай"  го даваха в началото на 90-те. Т.е не са дразнили населението. Joy Същото е и с екскурзиите - ходили са единици,  другите бяха в кюпа , а не като сега бедните деца да въздишат, че другите отишли, пък техните са бедни и нямат възможност.

# 3 677
Аз не помня някой да се е лишавал от екзкурзии и почивки. За екзурзиите нямам спомен, но почивка в почивна станция беше 20-30 лева спането и храната за 14дни. Помня защото първата ми самостоятелна почивка я платих сама. На мои приятели пък, на които предприятието нямаше база, бяха на квартири и във външен стол с договор към работата им.

# 3 678
По времето на соца имах съученици, които не идваха на екскурзиите по финансови причини. Имах и познат, полусирак, който не беше ходил на море също по финансови причини. Баба ми и дядо ми не ходеха на почивки, с две пенсии не знам как щяха да се класират за Златните или Боровец. А и нямам спомен пенсионерите масово да са се размотавали по морето. Спомням си, че въздишаха по немските сериали как немските пенсионери ходят по круизи. Хайде, стига сте идеализирали.

И аз никога не съм ходил по екскурзии или лагери. Станциите бяха за връзкарите. Пък баба и дядо да ходят на почивка, това е някакъв майтап  Joy Имаше една баба, де отидЕ за първи път на море на дърти години и после цялото село я разнасяше като да е другарката Терешкова.

# 3 679
  • The QC to be!!!
Според родителите ми, купони за продукти от магазините не е имало по време на соца! Нещо бъркате времената. По време на соца, имаше (това и аз си го спомням), едни бележки/разписки с които можеха да пазаруват от определени "лафки" хранителни продукти, като например готови принцеси, кюфтета, наденица, кебапчета и всичко друго което се продаваше в тези лафки.

Почивките на баба и дядо бяха с карти и всичките бяха по някакви минерални бани. И да, знам, че не всички баби и дядовци ходеха; моят дядо ходи няколко пъти до колкото аз си спомням, и после беше казал, че този вид почивки бил само за жени с болежки. Той бил с болежки, но не бил жена.  Laughing

# 3 680
  • sofia
Купони може да не е имало. Обаче, липсваха основни стоки. Няма да забравя как се съобщаваше че са "пуснали" едикакво си. Говоря за обикновени храни-шунка, луканка-това беше лукс...свестно месо, плодове и зеленчуци. Помня добре, защото съм живяла тогава. В София. Нямали сме "село" и сме пазарували от магазините всичко.

# 3 681
Ходеха си бабите и дядовците на почивка - Велинград , Наречен,  Вършец,  Хисаря. На Златните и Слънчев бряг и младите не ходеха -  виж за това съм съгласна.

# 3 682
Профсъюзите имаха почивни станции по курортите и пенсионерите ходеха там. И по санаториумите.
На море по-рядко, но и там ходеха – по частни квартири.
Друг е въпросът, че не всички искаха или можеха да си го позволят.
На млади години и двата ми чифта баби и дядовци са ходили доста по почивки и екскурзии, но като пенсионери селските почти никъде не ходеха – все пак имаха двор, ниви, животни... Нямаше как да ги оставят. Но пък градската ми баба не пропускаше. Всяка година майка ѝ взимаше карта и я пращаше някъде, за да си почине. Майка ми да си почине, не баба ми.  Laughing

# 3 683
  • Най-красивата страна
Баба и дядо ходеха всяка година на почивка в Банкя или във Велинград.
Мама и тате ни водеха 15 дни на планина в Пампорово , Боровец,Трявна.
От училище съм ходила на екскурзии в Русия,Украйна,Румъния,Чехия,Полша и ГДР.
Имаше и екскурзионно летуване-обикаляхме хижите в Рила или в Пирин.
На лагер също са ме пращали.
Русначета и германчета идваха тук.
На Златни пясъци също са ни водили на лагер в хотел близо до морето.
Лятото съм била поне 1 месец на планина и още толкова на плаж.

Сега се опитвам да направя същото за дъщеря ми,но е много по-трудно.

# 3 684
Или в края на 80-те, или ранните 90-те г. се сещам, че се нареждахме всички членове на семейството, включително деца на 5-6 г. на опашка за олио или за захар, защото даваха на човек определно количрство. За олиото не си спомням какво беше ограничението в бройката, обаче за захар беше 3 кг. Много ми тежеше торбата с трите кила захар.

# 3 685
Не е било в края на 80те.Опашки и ограничения,купони започнаха през 90год.Бензина хич го нямаше.И аз съм от София и не си спомням  до 89г да е липсвало месо и др.храни.В центъра сме,в квартала имаше месарница до нея магазин за риба.Малко по-надолу фурна за хляб.Ходили сме на море спокойно и на южното и на северното черноморие.Нормално беше,харесваше ми.През 89г.на къмпинг Каваците. Heart Eyes
Баба ми и дядо ми също ходеха на почивка.Били са и в някои соц.страни.Не бяхме номенклатурно семейство,за да сме имали привилегии.Нямам лоши спомени от тежък живот.Съученици и приятели също си позволяваха почивки и екскурзии.Друг е въпроса ако на някой роднините ходят командировка в чужбина,работят в Либия,или бащата кара тир.....хубавите дрехи и др.вещи си бяха за завиждане.

# 3 686
  • Пловдив
Това с трите кила захар беше около 90-та година, обаче много характерна за соца беше фразата "дефицитна стока". Беше най-нормалното нещо някои най-обикновени днес стоки да се окажат временно или постоянно дефицитни. Ми... не, благодаря! Духовната храна съвсем не може да ми замести материалния дефицит, аз съм си прасе и искам да бъда доволно прасе.  Sunglasses
Глад, разбира се, нямаше, но понякога дори масови хранителни стоки са се оказвали проблематични за покупка. В един период включително така е било месото, в друг - лещата (тва сериозно, нашите ходили тогава на екскурзия в Гърция и си донесли леща).

# 3 687
Не, не са гладували както се гладува по време на война, но в магазините имаше по 5 неща на кръст, най-базовите и до там. За хигиената даже дума няма да отварям. Съзнателните ми спомени са от края на 70-те и 80-те години, когато вече се появиха и опашките за разни неща, които мистериозно ставаха дефицитни. Теб май те гони жалба за младост и затова с такава носталгия пишеш за това време.

Извинявай,но на колко години си? Тези спомени дето ги имаш направо ме шокират.Първо-точно в цитираните от теб години имаше опашки само пред корекомите.За храната - не знам дали са били 5 неща на кръст,но нито нитрати,нито ГМО-та,нито нишесте в млякото.Два вида кашкавал - Балкански - от овче мляко и Витоша - от краве мляко и за разлика от днешните сто вида си бяха точно от мляко и то не сухо.Сиренето - същата работа.Луканките си бяха луканки и т.н.Сега може и да има разнообразие,но повечето от тях не стават за консумация защото са наблъскани с Е-та и цялата менделеева таблица.
                         Що се касае за купоните - в БГ е имало купони след Втората световна война ,тогава когато е имало такива купони и в Германия и в цяла Европа.За рентата и купоните ,за които се говори и с които е купуван хляб са съвсем друго нещо.Селскостопанските производители получаваха такива купони за работата си и ползваха или безплатен хляб или хляб на по-ниска цена .Това си беше бонус за хората на село.
                        Купони се появиха и през 90-те когато наистина изчезнаха много продукти и ни въведоха купонна система и дива инфлация порази и спестяванията и цени ,и всичко.
                        НЕ,това не е носталгия по отминало време или младост.Това просто е истината - нямаше шунка ,като сегашните боклуци,шунката си беше един огромен бут и в месарницата ти отрязваха парче от там дето поискаш,дори така наречената кучешка радост /наденица/ когато се печеше на скара не пускаше розови води /като сегашната/ защото си беше от месо ,а не от кожи и други боклуци.Крушите си бяха български,а не от Перу,Боливия или от майната си.Същото беше и с другите плодове и зеленчуци,а сега ядем "дървени " домати от не знам къде си и пълни с не знам какво си.
                      Писва ми и от приказките за печати по колената за къси поли и ред такива глупости.Може и на някой да са слагали печати,ама не точно за късите поли.Немците са слагали такива печати на жените с леко поведение по време на войната.Аз,лично,имах основен спор с майка си за дължината на полата си и го решавах по най-елементарния начин - срязвах я на дължината ,която исках и нямаше как да се удължи.Нито веднъж никой по никакъв начин не ми е слагал печати  и не съм видяла такива на нито един от приятели и съученици.Имам спомен как съм мръзнала на една среща ,че палтото ми беше почти с дължината на сако,а тънките чорапи и ластичните ботуши хич не ме грееха и когато се върнах у дома бедрата ми бяха в алено лилавикав цвят от студа.Имаше и години с макси мода и се спъвахме в дълги поли и палта,миди и т.н. Младостта сме си я живяли така както си я живее и днешното поколение - всеки с времето си с плюсовете и минусите на това време.
                     Плочите на Битълс си ги получавахме от Англия и си ги взимахме от митницата и никой никога не ни е правил някакъв проблем.Нямаше скайп,вайбър и т.н,но пък имаше радиоклубове и вечер висяхме до посред нощите и си говорехме с връстници от цял свят вкл и с тези от капиталистическите страни.Морзовата азбука ни беше на ниво и не беше проблем да говориш с всяка държава.И пак никой не ни вкара в Белене.Имах проблем как да скрия от родителите си младежите,които ни дойдоха на гости от Ливърпул /запознахме се с радиовръзката/ Хем се фукахме с двете ми приятелки ,хем треперехме ,ако ни изловят родителите ,че миткаме из града с англичаните,а те пълна атракция - 10-12 мотора с хубави момчета ,чудо невиждано по това време и ние по на 18.Що лъжи съм съчинила за да избягам от родителския контрол,а от милицията -  хич и не ми е дошло на ум за нея,а и на нея явно не и е било до мен.Ходехме и на концерти и на Щурците,и на Златните струни и на Данчо от Сигнал и беснеехме по цели нощи и.....нито един от нас не е попаднал  в Белене.
                    Сега от прекалено хубавия ни живот в БГ си търсим децата из цял свят и повечето си ги гледат по скайп.Не е лошо да се направи съпоставка и да се има една по-точна оценка за времето,а не да се отрицава всичко и да се говорят само глупости.Основна грешка ,която допуснахме само ние - оплюхме всичко,разбихме всичко и за това сме на този хал.Нито една друга страна от бившия соцлагер не допусна такива елементарни грешки и за това сега ще гоним дори албанците!Ще пеем не "как ще ги стигнем американците", а "как ще ги стигнем албанците".След като вече ходим и по техните курорти на почивка ясно е на къде вървим.Дружба беше любим курорт,а сега "Св.Константин и Елена" е с маса затворени хотели.Да не коментирам факта,че ако не си гост на някой от хотелите няма къде да изпиеш дори едно кафе.Персоналът не разбира български / пердаши на руски и добре,че съм от поколението дето знае този език/ та успях да се преборя за кафето докато чаках познат .Нашите деца /от Варна и нашето Черноморие/ ги видях на работа в Гърция.С удоволствие установих,че не ми трябва английски защото на всички места дето съм ходила има поне едно българско дете на работа.
                     Дефицитни продукти се появиха след 89 година,преди само бананите бяха дефицит,но пък ги имаше в така наречените "представителни магазини" на по-високи цени.Опашките за олио и други продукти се появиха след 89 година.Не бъркайте периодите.
                     За почивките и лагерите - как да не ходи целия клас след като цената е около 20 лв .Сега едно дете от ДГ на лагер 450 лв за 7 дни.При това ние можехме да избираме спорт ,с който искаме да се занимаваме.Дружествата ни даваха спортно облекло,обувки,безплатни талони за храна и т.н. Никой не е плащал за да ходи на футбол.Как ще имаме футболисти като точно на талантливи деца родителите не могат за заплатят тренировките.Чух моето мнение за спорта от устата на Пламен Константинов по повод на волейбола.В едно интервю той каза същото - плащат родителите и ние ги лъжем,а като станат големи децата им става ясно ,че от тях елитни състезатели не се получават.Шампионите ни по всички видове спортове са от безплатните школи на соца.
                  Що се касае за това дали животът е по-беден или по-богат сега просто направете съпоставка колко хляба би могла да си купи моята баба с пенсия от 45 лв /земеделска пенсия и една от най-ниските по соца/и сегашната баба с пенсия от 125.58 лв /социална пенсия за възраст,която е най-ниската/ или с минималната от 207.60 ст.
                 Направете справка и с минималните заплати 510 лв - преди няколко години един приятел немец ме попита колко взимам и след като му отговорих той попита на ден ли или на час? Чудех се да се смея или да плача и при това никога не съм била на минимална заплата.
                Е,май ви отегчих с приказки,но хърватите ме зарадваха и хич не ми се спи. Yum

Последна редакция: нд, 08 юли 2018, 01:23 от Didia

# 3 688
  • sofia
Дидиа, но много други хора са изпратени в Белене. За тях и семействата им това е било трагедия.

# 3 689
За мен лично преди беше адско отвратително. Сега ми е супер. Не че е прекрасно за всички. Обезлюдяването в някои области е страшно. Но като се има предвид колко безкрайно много сме изостанали от другите  държави - исторически и културно и материално и морално и интелектуално и емоционално... цяло чудо е че въобще държавата функционира.
В Белене не са ме пращали хаха, но ме принуждаваха да плащам членски внос на дкмс-то. И като им казах, че не желая да членувам в тази организация намериха начин да ме уволнят.
И преди не бяхме всички равни. Баща ми цял живот е плащал членски внос на комунистите, за да взимат по 15-20хиляди лв в ония години за доклади на конгресите на БКП. В същото време живеехме в една стая четири човека в двустаен апартамент с още едно семейство. Сега синът ми на 31г. си купи апартамент, а преди просто беше невъзможно. Чакаше се с десетилетия Някой да ти даде или да ти дойде Редът.
Сметката с 45-те лв пенсия преди и сегашните 207лв не мога да я направя, сега има много видове хляб, с кой  точно да направим сравнение? Преди са давали купони на селяните? Свекърва ми е работила цял ден за 60ст. на село в ТКЗС. Сега майка ми е с минимална пенсия, но от селскостопански продукти изкарва толкова много, че и на мен и на брат ми ни помагат.
И да, имаше достъп до здравеопазване, но какво. Операцията на щитовидната жлеза на зълва ми беше от ухо до ухо. Никакво адекватно лечение след това и са й съсипали здравето за цял живот. Моята операция от 2011г. вече не личи и нямам грижи с Щж.

Общи условия

Активация на акаунт