Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 871
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 540
Помня ги.
Деца на работници са минавали по-информираните. Вземаш бележка, че родителят е на "работническа бройка" и воала.
Каква работническа бройка, как може такива глупости да говорите? Май сте чували нещо за рабфак в университетите и объркахте вица.

имала е и работническа бройка - моя позната така е влязла в немската в София с тройка на изпита по математика- имало е две места за деца на работници и така е влязла, лично тя ми го каза,
може би малко хора са знаели за тази квота, затова тя е успяла да влезе с толкова ниска оценка...

Или послъгва познатата ти или ти нещо не си разбрала. Нищо такова нямаше. Говорим за ЕГ, да уточня. В университетите влизаха, но за никакви деца на работници не ставаше дума, а за възможност на някои предприятия да вкарват техни хора по университетите, като това ставаше официално без изпит. Така че и тройка не беше нужна. Не за деца обаче, и не за ЕГ. В ЕГ влизаха по-лесно от останалите само деца на борци против фашизма и такива от малцинствата, защото за тях имаше отделно класиране. Не ти говоря фантазии, дочути от познати.

# 541
100% съм сигурна- аз се запознах с нея, когато следваше,  беше влязла по нормален начин,
дори си мисля, че ми каза,че е изкарала двойка на изпита на математика за гимназията, но преполагам, че бъркам, тройка е било...

# 542
100% съм сигурна- аз се запознах с нея, когато следваше,  беше влязла по нормален начин,
дори си мисля, че ми каза,че е изкарала двойка на изпита на математика за гимназията, но преполагам, че бъркам, тройка е било...

Последно, следваше или беше в гимназията? Tired

# 543

И аз съм завършила английска гимназия, и аз за работнически бройки не съм чувала.  За активни борци е имало, но по мое време колко такива деца да е имало? Виж, рабфака вече е нещо друго.  Mr. Green

По мое време се ходеше на курсове, влизаше се с много високи оценки, примерно, медицина, момичета с бал Над 35.5 при максимум 36. За английската не си помня изобщо оценките, но бяха високи. и да е имало "парашутисти", ние не сме знаели.

# 544
На колко години е започвало плащането му?
ето линк:
https://news.bg/politics/iskat-vrashtane-na-ergenskiya-danak.html

Помня, че след бракуване, имаше гратисен период (2 години) и почва пак дори булката да е бременна.
В Германия например все още се плаща ергенски данък. Мисля, че започваше от 25-годишна възраст(ако си на нормален работен договор), ако мъжът е несемеен. Но не съм напълно сигурна дали изцяло отпадаше или имаше някакво намаление на удръжките при евентуален брак. 

# 545

следваше, когато се запознах, но бе завършила немска гимназия, влизайки по споменатия начин,
баща й (иначе интелектуалец) бе работил в строителството, за да живеят в София, тя влиза благодарение на неговата професия....
това, че нещо не е било толкова известно, не значи , че не е съществувало...

# 546
това, че нещо не е било толкова известно, не значи , че не е съществувало...
Понякога хората си измислят някои неща за да станат по интересни./предполагам въпросната девойка да е от тях/.

# 547
Най-гнусната част от ергенския данък беше, че такъв се удържаше и на семействата с репродуктивни проблеми

# 548
и какво си е измислила? - че е била тройкаджийка !?!
дори и с майка й сме го коментирали,
и стига с това иронично ''девойка''..

цитати от други места:
...а тогава, преди 1989 г., се започваше от много рано, още преди университета. В елитните гимназии имаше квоти за прием на деца от „работнически семейства“, за наследници на „активни борци“ и за „малцинствата“.

Всъщност в елитните гимназии имаше специални квоти за деца с "работнически произход" - ако имаш мама тъкачка и татко кранист, можеше да влезеш в съответната гимназия с доста по-нисък от "общото основание" бал...

# 549
това ми е много странно - от работническите семейства- то май 90 % бяхме от работнически семейства, фабрикантите бяха кът, да не кажа,че хич ги нямаше  Joy
това за работническите квоти беше друго - мисля, че някой го спомена. Обучаваха се по заявка на предприятията кадри необходими за определени производства, но тези не бяха "квота" , а лични договори.

# 550
По заводите бяха с договори и получаваха и стипендии от заводите. Братовчед ми беше така, после плати някакви смешни пари да се отърве от договора,  а стипендията му по соца беше около 50лв..почти успяваше сам да се издържа

# 551
явно не се е знаело... мисля, че ми каза, че е било квота за деца на работещи в строителството или нещо такова, помня добре, че са били две бройки ...

а онова за студентите е друго, поредната глупост, комунистическа...

# 552
eau, каква е гаранцията, че тези други места не са плод на някаква измислица./от където са цитатите/
Повярвай ми, ако имаше такова нещо щях да съм от влезлите по този начин. Баща ми и майка ми бяха неизменно ударници-работници. Имах прекрасна учителка, която много искаше да уча в езикова, но 4 по математика ми попречи.
Съгласна съм, че имаше по няколко бройки за деца със здравословни проблеми. Може би този случай е такъв. Имах позната, която взе бележка за дискова и влезе/не беше болна,но имаше познат лекар/.

# 553
РабФак беше съвсем различно, беше измислено специално за децата на връзкари с партията,  които не могат да се класират по нормалния ред. Трябвало е да започнат работа някъде в производството и от там пишат писмо колко е кадърен и как точно този човек трябва да стане висшист. Имаха някакви подготвителни курсове,  после изпит,  с който да се класират за университет.
Навремето майка ми не са я приели в Свищов с 5,20 по математика, за сметка на товя помачка е влязла с 4,34 още го помни в детайли. С 3,80 във ВИНС Варна са влизали с РабФак

# 554
РабФак беше съвсем различно, беше измислено специално за децата на връзкари с партията,  които не могат да се класират по нормалния ред. Трябвало е да започнат работа някъде в производството и от там пишат писмо колко е кадърен и как точно този човек трябва да стане висшист. Имаха някакви подготвителни курсове,  после изпит,  с който да се класират за университет.
Навремето майка ми не са я приели в Свищов с 5,20 по математика, за сметка на товя помачка е влязла с 4,34 още го помни в детайли. С 3,80 във ВИНС Варна са влизали с РабФак
Цяла една година подготвителен, после ги приемат и накрая закъсват. Наша роднина влезе с големи амбиции да учи медицина, но закъса още първата редовна учебна година. Само дето зае мястото на човек, който е заслужавал.

Общи условия

Активация на акаунт