Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 901
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 525

Това не е соц патент. Мъжът ми като студент е живял на квартира, където токът се е пускал със "стотинки". Това в Лондон.
В Лондон и парното на някои места било със стотинки. Наши студенти правели калъпчета за лед и пускали парното с "ледени" стотинки. После хазайката така и не разбрала как парното работи, пък кеш няма....български патент!
Това го знам от сестра ми...

# 526
Кандидатствах в Английската гимназия. Бях втора резерва с оценки около 4.30 математика и 5.90 по български и литература. Не ме приеха. Но приеха моя съученичка от кварталното училище с оценки 3.13 и 4.50  Crazy Баща й бил някакъв заслужил боец, или дядо й, не помня  newsm78 Учудих се яко и оттогава знам, че животът не е справедлив  Sunglasses

Между другото не исках да кандидатствам в Английската. Нашите ме накараха - през соца това беше модерно
Активен борец. За децата им имаше отделна квота в университетите, може би и в езиковите гимназии (знам само за университетите), независимо от знанията или незнанията им.
В наше село имаме такъв доктор. Баща му бил активен борец, влезнал медицина без нужните знания.

# 527
Разкажете за ергенския данък. Само за мъже ли е бил?

# 528
  • София

Не, за работещи индивиди без законни (в смисъл на признати - собствени или осиновени) деца. Независимо от пол и семейно положение (мисля, че за работещи с деца, навършили пълнолетие не се отнася също).

Работещи индивиди бяха всички работоспособни (т.е. не инвалиди със съответната степен), навършили пълнолетие, неучещи, не-пенсионери, не-отбиващи военна повинност.

# 529
На колко години е започвало плащането му?

# 530
Разкажете за ергенския данък. Само за мъже ли е бил?
Мисля беше над определена възраст 30г. За всички без деца дали ерген или семеен няма значение.

Последна редакция: нд, 27 мар 2016, 23:06 от vasq_5

# 531
  • София

На 18.
Баща ми е плащал ( и майка, просто от татко съм чувала за конкретния данък).
Вкл. в началото на семейния си живот, преди да се сдобият с мен.
Били са на по 26 като съм се пръкнала.

# 532
На колко години е започвало плащането му?
ето линк:
https://news.bg/politics/iskat-vrashtane-na-ergenskiya-danak.html

Помня, че след бракуване, имаше гратисен период (2 години) и почва пак дори булката да е бременна.

# 533

Кандидатствах в Английската гимназия. Бях втора резерва с оценки около 4.30 математика и 5.90 по български и литература. Не ме приеха. Но приеха моя съученичка от кварталното училище с оценки 3.13 и 4.50  Crazy Баща й бил някакъв заслужил боец, или дядо й, не помня  newsm78 Учудих се яко и оттогава знам, че животът не е справедлив  Sunglasses

За активните борци и малцинствата имаше квота. Някой назад се изказа, че си знаели мястото циганите, но явно хабер си няма за какво говори. С приема в университетите беше същото положението, само че тези квоти отнемаха много малко от общите места. Иначе с тази оценка по математика си била направо двойкаджийка и не знам защо се чудиш, че не са те приели.

# 534

С приема в университетите беше същото положението, само че тези квоти отнемаха много малко от общите места.
Зависи кое наричаш малко - например 50%.
За английската (началото на 80-те) - 15% за активни борци, 35% за деца на работници.
При липса на кандидати от първа група, се прехвърлят към 2-ра.
Тогава баловете бяха различни (не се ходеше масово на уроци).

# 535
Никакви 50%, нито даже 15% не са били и никакви деца на работници не са имали квота. Нито прехвърляния от група в група. Откъде ги измисляте тези неща?  ooooh!
Пак да кажа, че оценката ти по математика е била възмутително ниска и със шанс много под нула. В езикова влизаха отличници и много често оценки над 5.50 не бяха достатъчни. А на уроци се ходеше масово. И организирани курсове имаше.

Последна редакция: нд, 27 мар 2016, 23:24 от Анонимен

# 536
Помня ги.
Деца на работници са минавали по-информираните. Вземаш бележка, че родителят е на "работническа бройка" и воала.

Check Please, мога да допусна и годината, за която става дума. Приеха дете (от последните) с много близки оценки, но в обратен ред - то имаше 6 по МАТ и 4,38 по БЕЛ, момиче.

# 537
Тук май някои си правят свободни съчинения!Не знам какво помниш.
Хайде да кажа и аз за онова време. Имаше около мисля две или три бройки за деца на АБФК, но такива работнически преференции не е имало.
Имаше за кадри на разни промишлени предприятия и после договор най малко 10 г, това е вярно.
Майка ми работеше във т.н военен завод в града ни/работничка/, награждавана със сребърна значка и други подобни. Това обаче, което аз кандидатствах хич не беше необходимо като кадър на завода, та не можах да се вредя по тази линия.

Последна редакция: нд, 27 мар 2016, 23:25 от vasq_5

# 538
Помня ги.
Деца на работници са минавали по-информираните. Вземаш бележка, че родителят е на "работническа бройка" и воала.

Каква работническа бройка, как може такива глупости да говорите? Май сте чували нещо за рабфак в университетите и объркахте вица.

Тук май някои си правят свободни съчинения!

Мда. И са репресирани от работниците. Joy

п.п. В рабфак ("работнически факултет", но не истински факултет) изобщо не се кандидатстваше. Те си влизаха по друг начин. Доста изявени футболисти например от онова време, станаха висшисти благодарение на тази схема. Това обаче по никой начин не ощетяваше останалите. Бройките така или иначе бяха малко.

Последна редакция: нд, 27 мар 2016, 23:28 от Анонимен

# 539
Помня ги.
Каква работническа бройка, как може такива глупости да говорите? Май сте чували нещо за рабфак в университетите и объркахте вица.

имала е и работническа бройка - моя позната така е влязла в немската в София с тройка на изпита по математика- имало е две места за деца на работници и така е влязла, лично тя ми го каза,
може би малко хора са знаели за тази квота, затова тя е успяла да влезе с толкова ниска оценка...

Общи условия

Активация на акаунт