Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 839
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 675
  • Куциндрел
Намерин снимка как е изглеждам прословутия ПетоХ.

# 676
  • на брега на морето
За сабото - беше дървено най - първото.
Моето беше "цивилизовано" - само подметката беше дървена, а  саята от кожа.

# 677
Понеже съм живяла като дете и др. комунистически държави мога да кажа , че при нас имаше доста западни неща, в сравнение с други държави, изключая ГДР.

Ако си живяла в Съветския съюз, вероятно е било така, особено в част от него, аз съм пътувала по соца в ГДР, Чехословакия, Югославия, Унгария...изглеждаха ми като запад.
А, да, и с някакви специални разрешителни - в съседна Гърция. Само Румъния изглеждаше по-зле от нас, от това, което аз съм видяла и където съм била.
Не мисля да си разказвам биографията, за Чехия, Полша и други мога да поспоря, но изобщо не ми се спори. И при условие, че ти си била по Гръцка линия е безпредметно!

# 678
Ех ама, баба ми е ходила с налъми, тези нашите вече се казваха "сабо" Mr. Green
За мен първите китайски еспадрили с изцяло канапена подметка бяха истинско събитие, много завиждах на съседка, че има. Купиха и на мен, носих ги на обущар да им залепи допълнително гума върху канапа hahaha
Когато бях малка с налъми се ходеше в обществената баня.
А  първите еспадрили ММ ми купи от Кореком - розови, нежни, красиви.
После що еспадрил съм скъсала... Много са удобни

Вярно, че бяха май Сабо. Всъщност, подметката беше пластмасова май. Не дървена.

Какво сабо и налъми? Не ги ли помните дървените чехли? С ток бяха, отгоре с кожа. Майка ми имаше такива от Испания. Аз мисля, че преди десетина години си купих такива от някъде. Не се е затрил съвсем този модел, но по едно време беше ултра хит. Може би в средата на 80-те.

Понеже съм живяла като дете и др. комунистически държави мога да кажа , че при нас имаше доста западни неща, в сравнение с други държави, изключая ГДР.

Ако си живяла в Съветския съюз, вероятно е било така, особено в част от него, аз съм пътувала по соца в ГДР, Чехословакия, Югославия, Унгария...изглеждаха ми като запад.

За Чехословакия и ГДР не съм сигурна, а за Югославия съм сигурна в обратното, но Унгария и Полша си бяха като запад направо по отношение на стоките. Даже беше много популярно да се ходи до Будапеща за дрехи. Моята абитурентска рокля беше от там.

eau, еспадрилите не са изобщо соц приумица. В корекома тогава се продаваха истински еспадрили (материята и изработката са от голямо значение), но е истина, че се разпадаха много бързо. Струваха 5 долара обаче. Тук гледам един магазин за еспадрили сега, в който цените почват от 40 евро. А дървените чехли са супер удобни.

# 679
Не съм била по гръцка линия, а съм била в Гърция за 2-3 дни, с баща ми, помня, че за излизане в Гърция беше по-сложно, отколкото когато ходихме в др.държави, които съм изброила. Peace

Чек, помня ги, подобни, но без катарамата:

# 680
Ех ама, баба ми е ходила с налъми, тези нашите вече се казваха "сабо" Mr. Green
За мен първите китайски еспадрили с изцяло канапена подметка бяха истинско събитие, много завиждах на съседка, че има. Купиха и на мен, носих ги на обущар да им залепи допълнително гума върху канапа hahaha
Когато бях малка с налъми се ходеше в обществената баня.
А  първите еспадрили ММ ми купи от Кореком - розови, нежни, красиви.
После що еспадрил съм скъсала... Много са удобни

Вярно, че бяха май Сабо. Всъщност, подметката беше пластмасова май. Не дървена.

Какво сабо и налъми? Не ги ли помните дървените чехли? С ток бяха, отгоре с кожа. Майка ми имаше такива от Испания. Аз мисля, че преди десетина години си купих такива от някъде. Не се е затрил съвсем този модел, но по едно време беше ултра хит. Може би в средата на 80-те.
Именно де, Сабо май им казвахме.

# 681
Не, сабото беше с по-ниска подметка, без ток и със затворени пръсти. Като тези, които нова показа бяха.

# 682
Не, сабото беше с по-ниска подметка, без ток и със затворени пръсти. Като тези, които нова показа бяха.

Точно.

# 683
  • на брега на морето
Чеки, те това е налъм  Grinning
Скрит текст:
Ползваха се в  обществените бани. После ги забраниха и позволяваха да се носят собствени джапанки

Не, сабото беше с по-ниска подметка, без ток и със затворени пръсти.
Моето е  такова, но саята е бяла
Скрит текст:

# 684
Котьо, таквоз нещо не помня.  Joy

Като казахте бани, се сетих за детския ми неделен ужас. Баба ми всяка неделя ме помъкваше с нея в "Банята". Става въпрос за "гъбата" във Варна. Те живееха на 100 метра от нея. Тръгваше се с един голям сак с дрехи, хавлии и принадлежности. Там се къпеш в едно грамадно тъмно помещение с нещо като вани, чешми и телячки.  Laughing На мен ми ставаше лошо от горещината, а и беше пълно с голи лелки, които ги търкаха почти до кръв. Към два часа продължаваше тази СПА процедура, през които два часа ми идваше да умра. После баба ми минаваше по ред през фризьорския салон, козметичния, педикюр и маникюр , а аз чакам и слушам клюки. Накрая се прибирахме по тъмно. Няма да забравя никога прическата на баба ми след всичките тези процедури. Едно високо тупирано нещо имаше на главата си, увито в кърпа, много смешно беше, но тя вървеше по улиците все едно е Клеопатра.  hahaha Единственото хубаво нещо в тези недели беше, че дядо ми ни чакаше в къщи с приготвена маса с купени мешени скари от механа Евксиноград.  Laughing

# 685
http://www.zakrakata.com/978-thickbox_default/berkemann-d-rveno- … o-perforirano.jpg
Ето това е сабото само, че май не беше перфориарана кожата..
И за моя изненада беше много леко, макар и с дървена подметка.

ПП Котьо , извини ме, че поватраям, сега видях, че си сложила снимка.  Grinning

# 686
Във Варна до последно като работех, имахме във фирмата един колега швед, към 65 годишен, който в студ и пек ходеше само със сабо. Същото като на картинката на Биляна. Даже и с костюм го носеше. Живял е 25 години в Африка човекът и никой не му се чудеше на сабото, защото то му беше най-малкият кусур.  Mr. Green

# 687
  • на брега на морето
Аз  така и не можах да свикна с подметката; още ги имам в кашон на тавана.

# 688
Аз имах някакво друго сабо, подметката му беше от корк или някаква имитация, след години го изрових от тавана и обух, разпадна се на краката ми, подметка се разпраши. Май точно от Югославия беше.

# 689
  • София
Сниманото с токчето се казваше "цоколи"; Check Please, и на мен ми ставаше лошо в обществените бани като дете.  newsm78 newsm78 newsm78

Общи условия

Активация на акаунт