Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 997
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 660
  • на брега на морето
Моето сабо беше с дървена подметка. Зор видях, докато му свикна Grinning

# 661
гадна работа са еспадрилите, пине това, което продаваха, не си представям сега да тръгна с такава долнопробна обувка...

# 662
А като се намокрят, като попие тоя ми ти канап, все едно тухли имаш на краката.

# 663
  • на брега на морето
гадна работа са еспадрилите, пине това, което продаваха, не си представям сега да тръгна с такава долнопробна обувка...
Кое й е долнопробното? Материалите са въже и брезент - все еко. Това е обувка  за горещо и сухо време, най-подходяща е за плаж  вместо пластмасовите влечки

# 664
абсолютно, а  и това плетеното отдолу се протърква за нула време, вмирисва се много неприятно,
направо се зарадвах, че не ми се налага да нося еспадрили...

а пък обувки/чехли с дървена подметка- без коментар, толкова са неудобни- тежки и твърди....

# 665
Кое й е долнопробното? Материалите са въже и брезент - все еко. Това е обувка  за горещо и сухо време, най-подходяща е за плаж  вместо пластмасовите влечки

как ще е подходяща за лято и плаж?!?
подходяща е само като няма друго по магазините...

това плетеното се протърква много, много лесно, а и някак си се вмирисва неприятно,
говоря за ония еспадрили, които преди продаваха- няма друга стелка и кракът е направо в/у плетеното, а отдолу също няма подметка, която да предпазва лена (или каквото е там) ,
а и за хора с проблеми с ходилата биха били много неудобни..

дървена подметка е още по-неудобна, пробвайте и споделете как е : )) , въпреки че соц. носталгията ( или пропагандата) твърди друго...

# 666
  • на брега на морето
Нещо не си центрирана, eau. По магазините и в соца винаги е имало обувки - аз работех във външнотърговско дружество, което внасяше обувки от страни по 2-ро направление - продаваха се в магазините "Валентина", цени - 60.00 лева. Всички вносни обувки, които съм си купувала съм хвърляла здрави - нямаше късане и изтриване на подметките. А еспадрилите, за които ти говоря, се продаваха в "Кореком", цена 12 долара.
Ако имаш гъбичасали крака естествено, че ще вмиришат всичко, не само обувките.

# 667
Нещо не си центрирана, eau. По магазините и в соца винаги е имало обувки - аз работех във външнотърговско дружество

ти затова страдаш, другарко, заради това страдаш за комунизма и викаш- ''ей, какво хубаво си беше..''
защото чувството за удовлетворение идва от сравнението...
на мен краката днес не ми миришат по цял ден с ботуши, ти ще ми говориш за времето като подрастваща, но моите бяха купувани от пазарите ...все едно , и днес се продават , купи си и ги снимай след две седмици всекидневно носене...

60 лв. за летни плетени гуменки при заплата на лекар/учител 200лв- интересно, пишете ги тези работи  като почнете пропагандата с ''евтиния живот'' ...

# 668
  • с/у ОколоМръсТното
Нещо не си центрирана, eau. По магазините и в соца винаги е имало обувки - аз работех във външнотърговско дружество

ти затова страдаш, другарко, заради това страдаш за комунизма и викаш- ''ей, какво хубаво си беше..''
защото чувството за удовлетворение идва от сравнението...

аз също въздишам по онова, хубавото време. Без да съм чадо на Партийци или бачкала във външнотърговско др-во.

Еспадрилите са много удобни обувки. Имах ги навремето... Украсявах си ги допълнително, да не съм в масовката

Спомянм си и как ми показваше на Дружба плажовете където ходят само партийците.

на военния плаж на Дружба ми мина детството. БЕЗ татко да е военен Wink
Ходехме и на този плаж на ЦК. Кофти беше. Само заведенията около нега бяха читави... за жълти стотинки.

# 669
  • на брега на морето
Честна  дума,  не си добре щом виждаш комунистическа пропаганда в най-обикновено споделяне на спомени.

60 лв. за летни плетени гуменки при заплата на лекар/учител 200лв- интересно, пишете ги тези работи  като почнете пропагандата с ''евтиния живот'' ...
60 лева струваха вносните обувки от естествена кожа и гьон, жено, чети бавно какво съм писала. Бяха достъпни за всички и бързо свършваха в  магазините все пак. Заради това си ги запазвах от колегите, които ги внасяха. Иначе от "бедните" клиентки не можех да се доредя.

# 670

на военния плаж на Дружба ми мина детството. БЕЗ татко да е военен Wink
Ходехме и на този плаж на ЦК. Кофти беше. Само заведенията около нега бяха читави... за жълти стотинки.

Е, сподели как. Тези плажове бяха с пропуски.

# 671
Е, как, като всичко останало - с връзки.

# 672
Светкавица, елементарно, пак с пропуск.

Споделям написаното от Котьо за еспадрилите. Много, много удобни - скъсвах ги от носене.
За сабото - беше дървено най - първото. Винаги го свързвам това с Къци Вапцаров. Той и на плаж и на дискотека и на разходка все със сабото.

Във Валентина и ЦНСМ се намираха много хубави вносни обувки. И не само обувки. Пускаха и рокли, и костюмчета. Понеже съм живяла като дете и др. комунистически държави мога да кажа , че при нас имаше доста западни неща, в сравнение с други държави, изключая ГДР.
Дори Кока Кола тук имаше в оригинални шишета.

# 673
Хората просто споделят спомени и впечатления, както е впрочем името на темата.Добри, лоши-това е положението!
Трябва да си наистина много комплексиран, за да виждаш във всичко "пропаганда" и "лелеене по онова време". Whistling

# 674
Понеже съм живяла като дете и др. комунистически държави мога да кажа , че при нас имаше доста западни неща, в сравнение с други държави, изключая ГДР.

Ако си живяла в Съветския съюз, вероятно е било така, особено в част от него, аз съм пътувала по соца в ГДР, Чехословакия, Югославия, Унгария...изглеждаха ми като запад.
А, да, и с някакви специални разрешителни - в съседна Гърция. Само Румъния изглеждаше по-зле от нас, от това, което аз съм видяла и където съм била.

Общи условия

Активация на акаунт