Кражба от здравната каса - от моята лична здравна книжка

• 1 510
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте! В момента съм на 20г. , когато бях на 5 от детската градина ме заведоха на зъболекар (мисля, че беше някакъв годишен преглед) при което той поиска здравната ми книжка (тази синята) след това тоя зъболекар всякаш изчезна, не идваше вече на село и аз нямаше как да си взема книжката от него в продължение на 11г. В крайна сметка най-накрая го видях и си я поисках защото бях започнала да ходя на зъболекар и те настояваха да им занеса тази книжка. Даде ми я... Но познайте... Беше изписал почти всички листове които бяха вътре и остави един единствен... Взимам я аз и няколко дни след това отивам при зъболекарката която ми лекуваше зъб и тя ми каза, че този зъб е вече писан и не само той, а почти всички... Тогава аз имах два зъба за лекуване от които единият още тогава когато бях на 5 ми е "лекувал" тоя зъболекар, всъщност на зъба му нямаше нищо, но той тогава реши да го "отвори" и след това изчезна , но и него си е записал... Въпросът ми сега е мога ли да направя нещо, за да ми възвърне изтеглената сума, защото е на мой гръб първо и второ в момента аз имам над 5 зъба за лекуване и 2 за изваждане + още 2 извадени... Знам, че не е нормално на тази възраст да съм в това положение, но мисля, че до някъде може да е генетично предадено нещо, тъй като майка ми на 40 и... и се клатят всички зъби... Та това ме интересува дали мога да си върна тези пари, защото няма да е малка сума, за да мога да си добавя пари за цялостно лечение, също и да ми препоръчате някой зъболекар в България, защото до момента съм си писала със една клиника в Турция. Благодаря предварително ❤️

# 1
  • София
Подай сигнал тук, като опишеш точно фактите – https://iamn.bg/%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B … 0%BB%D0%B1%D0%B8/

# 2
Каква сума мислиш, че ти е изтеглил? На теб лично нищо няма да ти върне. Това не са твои пари, той е точил Здравната каса, ти до 18-годишна възраст си била осигурявана за сметка на държавния бюджет.

Максимумът, който могат да направят, е да ти "изчистят" здравната книжка, и да можеш да си ползваш до лимита на поетото от Здравната каса лечение, който не е висок и не включва чак толкова много и скъпи стоматологични услуги.

# 3
  • Melmak
А защо сте оставили здравната книжка в този лекар? Защо не си извадихте нова за тези 11 г?

Праговете на зк не са високи, винаги е нужно доплащане. На вас никакви пари няма да ви върнат, най-много да “анулират” записите от този некоректен лекар и да ги отпишат.

Надявам се в тези 11 г да не сте се отказали от зъболечението си поради липса на здравна книжка.

# 4
11 години майка ти не можа да ти извади нова книжка?
Лекувал ти този зъб преди 15 години, но зъбите ти са се сменили или забрави?
И на теб никой нищо няма да ти върне!
Парите НЕ са твои, а на ЗК!
Това, което ти се полага за годината НЕ СЕ прехвърля за следващата!Така, че няма как да си направиш всички зъби “безплатно”. То не е и безплатно.Винаги се доплаща.
Отвори сайта на ЗК и прочети какво ти се полага за годината. По спомен бяха 3 процедури, като не всяка услуга се покрива от ЗК.

# 5
По принцип да, при изгубена или открадната здравна книжка, собственикът е длъжен да отиде да му преиздадат здравната книжка и да анулират изгубената/откраднатата. Или неговият родител/настойник. Отговорността е лична, както и при изгубена/открадната лична карта. Собственикът носи отговорност и трябва да си изкара нова в определения срок. Ако не го направи, не е свършил необходимото, за да е защитен от измами и злоупотреби. Поради тази причина, а и защото са за текущата година, едва ли ще получиш нещо от Здравната каса, вината си е твоя, но поне сигнализирайте за този зъболекар.

# 6
Ти лично нищо не си платила, което да ти бъде върнато. Но не е лошо да се оплачеш, за да се знае, че този зъболекар е некоректен, защото е точил здравната каса 11 години.
Жалби се подават в Районната здравно-осигурителна каса.
Но може пък да подадеш до Националната здравно осигурителна каса на този имейл:

nzok@nhif.bg

Ако ти е изписана цялата книжка, ето какво се прави - издава се притурка, безплатно, в Районната здравно-осигурителна каса:
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/45800
Ако ще си вадиш такава притурка, може направо да входираш там жалбата си за този некоректен зъболекар.

# 7
Тоя голям тарикат е бил. Отиди да ти извадят. Дават едни бели листи за еди колко си години ако ги запълниш отиваш пак да ти извадят и т.н. За това даваш и си я взимаш никакво оставяне.

# 8
На мен също точно тази седмица зъболекар ми задържа здравната книжка до следващия преглед и, нека сме честни пред себе си, никой с всичкия си няма да седне да се кара да му върнат книжката, ако му предстои същият човек, който я задържа, да му човърка по зъбите след няколко дни. А дете от къде да знае, че не трябва да я оставя.
(Става въпрос не за забравена в кабинета книжка, а зъболекарят директно да каже, че я задържа до следващия преглед. Стоматологът е д-р Магдалена Стоянова, работи на ул. Братя Миладинови 18 в София).
А по въпроса с подобни мероприятия организирани от учебни заведения- аз се оказах с банкова карта издадена на мое име с адреса на училището през годината ми на завършване без мое знание или съгласие. Ако не бях станала клиент на въпросната банка, нямаше и да разбера, че съм имала карта към банката, а си спомням ясно, че в училище ни питаха, дали искаме да ни издадат банкова карта и аз изрично отказах, защото още тогава ми се стори меко казано странно. Банката е ПИБ, а училището- 30 СУ в София.
Така че схеми и простотии винаги е имало и явно никога няма да спрат.

# 9
  • Melmak
Аз продължавам да не виждам причина да си оставям книжката било то и за 2 дни при лекаря. Не е правилно. В случая на автора майка му е трябвало да се погрижи. При липса на такава 11 г.. да не извадят нова??

# 10
Трябва да идеш до здравната каса и да поговориш там какво е станало.

# 11
Сигнал срещу детската градина в местния инспекторат по образованието. Сигнал срещу зъболекаря в националната здравна каса.
На теб пари няма да ти върнат, но ще можеш до края на годината да си ползваш полагаемите по каса манипулации (май бяха две манипулации годишно), но то до края на годината има 10 календарни дни, от които ⅔ са празници и уикенди та не знам дали ще можеш да ползваш нещо изобщо.

# 12
  • София
Да, и аз съм виждал книжки на мои пациенти, изписани с години назад и напълно здрави зъби са писани, че са им лекувани каналите, защото до 18 годишна възраст касата плаща повече.
Реално зъболекарят може да е източил над 5000 лева. Какво бих направил аз-това е кражба от здравето на човека, това е кражба от данъците на всички нас. Това вероятно е некадърен зъболекар, който не мисли особено много с главата си, защото той пише неща, които е ясно, че могат да бъдат разкрити. Ако подадете сигнал ще му прекратят договора. И мисля, че така е редно!
 Парите на вас няма кой да ви върне. Виждал съм и друго-пациент ми носи книжката, а предишната му зъболекарка просто е записала номера и макар в книжката да не е писано нищо, тя си подава всяка година. Накарах пациентката да звънне на зъболекарката и разбрах, че тя и за 2024 е изписала всичко. И представете си-изпрати и парите по ЕКОНТ, за дето тя не може да си използва книжката, заради това, че вече всичко е откраднато.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 14:38 от thedentist

Общи условия

Активация на акаунт