Термопомпа

• 97
  • 2
  •   1
Отговори
В новия ни дом отоплението решихме с термопомпа LG, 16, навити маркучи тип подово отопление.
Питането ми е - прави ли се някаква профилактика на термопомпата? Долива ли се вода в системата? Нормално ли е налягането да пада?
Имам куп въпроси, но човекът, който я постави и монтира, претърпя инцидент, затова се надявам на някакви насоки от форума.

ПП По повод актуалната напоследък тема - сметки за ток: в декември платих 420 лв., в януари - 780 лв. Почти двойно. 🙃

# 1
  • Велики Преслав
Малко сте ни хвърлили шаш. Хубаво е да кажете, дали термопомпата ви е моноблок или сплит машина. На кой хладилен агент е. Едно е да е на r32 друго на r290

Системата е херметична. При правилна работа е възможно налягането във водната система да се колебае в тесни граници от температурно разширение и свиване.
Налягането, което виждате Вие е на водната система.
В термопомпата съществуват и налягане на кондензация на хладилния агент, налягане на изпарение на хладилния агент, които се виждат косвено само през сервизно меню.

Иначе добър избор на марка. Модел не сте казала. Предполагам 16 е топлинна мощност.

# 2
Аркадия, не оставайте системата пълна само с вода, защото при много студено време може да замръзне и да ви направи авария. Нашата ситема е напълнена с пропилен гликол, но това се прави със специална помпа от фирмата, която ви е монтирала ТП с подовото И да, понякога може налягането да падне и да има нужда от допълване на вода. Много е важно системата да работи на по-ниски градуси на подаващата вода/течност, за да е по-ефективна и да не ви харчи много електроенергия. Не знам колко квадратура отоплявате със системата, дали новият ви дом е с добра изолация, към системата има ли включен голям бойлер за топла вода и с ТП ли затопляте водата в него, колко гладуса поддържате в бойлера, ако има такъв, колко градуса поддържате в помещенията, дали имате поставени термостати в тях, с които да контролирате стайната температура, но ми се вижда доста висока сметката ви за януари. Ако обаче квадратурата ви е голяма и/или поддържате високи градуси в помещенията, то може и да е съвсем реална тази сметка. От панела за управление на ТП можете да проследите за месец колко kW изразходва само отоплението ви, а отделно ви е разходът на всички останали ел. уреди и осветление. За да имате такава сметка за ток, то най-вероятно за януари сте изразходвали над 2000 кW.

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 19:50 от Fatalina

Общи условия

Активация на акаунт