Спомени и впечатления за социализма в България

• 545 137
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 7 440
В рецептите може и да е имало сметана, аз и кремортартар съм виждала в готварска книга на баба ми. Само че сметана по магазините нямаше. Помня, че непосредствено след 10 ноември в супера до нас пуснаха заквасена в кофички от 500 мл. Купих три като ги видях и после майка ми докато се чуди какво да ги прави се развалиха. Купешките торти до една бяха с маслени кремове, то затова и толкова народ се прехласва по вкуса на парфето, защото сладкарниците са се снабдявали все пак с някакво количество сметана.

# 7 441
А Гараша....той не е със сметана....! Всеки е ял според вкуса си, аз торти с маслен крем не ядях и не си ги спомням с умиление!:) Днес пак не бих яла....

# 7 442
  • София
Мислех да ви питам какво си взимаха безплатно вашите близки от работата си и срам ли ви е днес от това ?
Един ден се сетих за това-онова, което разни близки и роднини вземаха и носеха, хвана ме голям срам, вътрешен.
Изобщо не го намирахме за неморално и ненормално, съвсем в рамките на нещата си беше, даже си беше гордост, че не си случаен, ако близките ти могат да си взимат разни неща- моралното пропадане при комунизма е много голямо ...

Защо не попиташ първо твоите близки какво са взимали и така ще имаш по- представителна извадка. Simple Smile

Само се чудя- като и ти си била морално пропаднала тогава, а сега си възмутена и вътрешно засрамена от соца, това значи ли, че с новия строй си се издигнала морално? newsm78
И ако да, дали се полага тази възможност и на другите- които не са се отрекли от живота си в онова време, а просто твърдят, че личният им и семеен морал не е позволявал да стават за смях пред "колектива и профсъюзното и ОФ ръководство", като/ ако ги хванат да мишкуват? newsm78

# 7 443
  • София
В рецептите може и да е имало сметана, аз и кремортартар съм виждала в готварска книга на баба ми. Само че сметана по магазините нямаше. Помня, че непосредствено след 10 ноември в супера до нас пуснаха заквасена в кофички от 500 мл. Купих три като ги видях и после майка ми докато се чуди какво да ги прави се развалиха. Купешките торти до една бяха с маслени кремове, то затова и толкова народ се прехласва по вкуса на парфето, защото сладкарниците са се снабдявали все пак с някакво количество сметана.

Не е вярно!
Синът ми е роден през 1985г.
Бил е на няма и 2 месеца, не можах да намеря домашно мляко за квасене и купих от магазина.
С висока масленост, чак се учудих, че не се отлепя от лъжицата, като го сипвах.
Щях да го повредя горкото- оказа се, че е партида сметана със сбъркани щампи на кофичките.

Разбрали са в  завода късно- от гл. счетоводителка разбрах, която ми беше съученичка.

# 7 444
И на мен ще ми бъде интересна такава тема - за спомени от последните 30 години. Един ще каже "живяхме добре", друг "ограбваха ни пет пъти", трети "една партия открадна бизнеса на баща ми", четвърти - четвърто...

Това е истината.
---------------------------------------
Една моя роднина обича точно тези торти с пандишпан и масло (дори не са особено сладки, отгоре с  шприцовани маслени розички, боядисани в карнавални цветове - жълто, зелено, розово). Сигурно ги е харесвала през младежките си години, защото с желание си ги купуваше за празници (може и още да го прави, не сме се виждали по празничен повод, последните 2-3 години). Направо се чудя от къде ги намира и кой въобще произвежда такива в днешно време...
Сетих се за още един соц сладкиш, който ми харесваше като бях малка и даже наскоро си купих имитация от носталгия, но не беше съвсем същото. Едни вафлени гъбки с червени захарни точки и вътре с много сладък крем (на вкус горе-долу като белтъчен крем, но може и да не е точно това). Върху крема - шоколад и забито пънче от малка вафла.

# 7 445
И ако да, дали се полага тази възможност и на другите- които не са се отрекли от живота си в онова време, а просто твърдят, че личният им и семеен морал не е позволявал да стават за смях пред "колектива и профсъюзното и ОФ ръководство", като/ ако ги хванат да мишкуват? newsm78

Никакъв проблем няма да си взимаш по време на комунизма и никой няма да направи проблем-  '' урежда се'', ''взема се'' и никой не го нарича с истинското му име, защото това е идеята на комунизма- всички да си взимат всичко безплатно, а и комунистите така започват своя поход- като си взимат безплатно от другите и не го наричат кражба, нали ?? Те просто си взимат безплатно от мандрите, от нивите, откъдето  и колкото могат, чак досега ....
   Изобщо не знам някой някога да е имал проблем, да е бил критикуван дори, че си е ''взел'' нещо от работата си ...

А Гараша....той не е със сметана....!

Гараш е по-скъп, буржоазен сладкиш, рецептата не е тиражирана, той е само за заведенията ...

# 7 446
  • София

Никакъв проблем няма да си взимаш по време на комунизма и никой няма да направи проблем-  '' урежда се'', ''взема се'' и никой не го нарича с истинското му име, защото това е идеята на комунизма- всички да си взимат всичко безплатно, а и комунистите така започват своя поход- като си взимат безплатно от другите и не го наричат кражба, нали ?? Те просто си взимат безплатно от мандрите, от нивите, откъдето  и колкото могат, чак досега ....
   Изобщо не знам някой някога да е имал проблем, да е бил критикуван дори, че си е ''взел'' нещо от работата си ...

Аз друго те попитах:
Цитат
Защо не попиташ първо твоите близки какво са взимали и така ще имаш по- представителна извадка. Smile

Само се чудя- като и ти си била морално пропаднала тогава, а сега си възмутена и вътрешно засрамена от соца, това значи ли, че с новия строй си се издигнала морално? newsm78

# 7 447
  • Другата България
 Grinning Наистина ли очакваш отговор? Искрен?

# 7 448
Какво я почесваш тази глава- ясно съм написала преди да попиташ, че се сетих един ден и ме хвана срам, вътрешен,
сега се сетих за това, покрай уреждането с паус и фолио, които не се продават на топове по време на комунизма, те изобщо не се продават впрочем,
аз лично не съм ''взимала'' нищо, и да, определено смятам, че не съм пропаднала морално, колкото хората по време на комунизма- никога не си взимам нищо отникъде : )) ...

/ например всички, които работеха по столове и ресторанти си взимаха продукти, даже разбрах за една такава жена, която никога не била купувала сол, захар и олио/

# 7 449
Ако някой са го учили вкъщи така, да си взима и това не е крадене, у нас възпитанието не беше така! Личния пример на родителите също е много важен....у нас никой не краде! Naughty
Ми че що мислиш, че днес по столове и ресторанти не си взимат....там ли работиш! Ръцете им се удължиха, ама това не е от соца, това е традиционна българска черта! Авантата чиста печалба! Хиляда собственици на бизнеси в момента познавам, масово сменят персонал, защото ги КРАДЕЛИ?
Уреждането е различно от крадене, скриваш под тезгяха и го даваш на приятел, ще ти уредя пет топа хартия, ама увредения си я плаща!

Последна редакция: сб, 18 авг 2018, 19:21 от mimi.7299

# 7 450
Мими, ти си от друга планета, за теб е ясно, няма защо да се обаждаш : ))
Имаше една тема, пак подобна, там се обсъждаше как лелките в градината си тръгвали с торби, пълни  с продукти ....
Сега абсурТ на целия си соц. абсурд почна да твърди, че през комунизма се е гледало с лошо око на взимането, ама ние си знаем, хич не беше така ....

# 7 451
Важното е, че сега никой не краде- ни у нас, ни на Запад.

# 7 452
Имаше една тема, пак подобна, там се обсъждаше как лелките в градината си тръгвали с торби, пълни  с продукти ....
Ми лелките и сега си тръгват....Да вземаше се, но вземаше този, който иска да взема, не беше "задължително"за всички! Сякаш ти си от друга планета понякога разказваш неща и почвам да се питам къде всъщност си живяла, от какво семейство произлизаш, толкова ли не можахте да се "уредите" и вие!

# 7 453
Не се краде дръжки....! Винаги ще се краде, на който му е в кръвта! И в соца крадяха и сега крадат, иначе сектор кражби и за дела и в затвора ще е закрит!

# 7 454
  • Другата България
Ми лелките и сега си тръгват....Да вземаше се, но вземаше този, който иска да взема, не беше "задължително"за всички! Сякаш ти си от друга планета понякога разказваш неща и почвам да се питам къде всъщност си живяла, от какво семейство произлизаш, толкова ли не можахте да се "уредите" и вие!
Joy Ако щеш вярвай, същото си го помислих - че на жената много ѝ се е искало, ама или не ѝ е стискало, или просто е нямало възможност. Съжалявам за което, ама пишещите не са ти виновни,  eau. Въртиш, сучеш, все около това крадене, вземане безконтролно гравитираш, изтърка се вече - никой няма да си каже доброволно, затова кажи ти каква ти е мъката и да се приключи с тази тема.
Което си е така, си е така, спор по въпроса няма.

Общи условия

Активация на акаунт