Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 205
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 75
С вопиющото неравенство между раята и висшите партийни дейци и семействата им.

А, то пък щото сега или преди 9 септ е било нещо по-различно Stop Stop Stop

Замени 'партийни дейци' с мутри, новите богаташи или чорбаджии и всичко си идва на място.

Нито по опашки съм чакала, нито съм седяла закотвена в страната, нито са ме вълнували бананите на нова година, нито съм страдала от липса на избор, нито съм видяла празни магазини, но и като ви чета, сигурно съм живяла в друго, паралелно на това време по това време.  Wink

# 76
  • София
Нищо подобно, в България в момента има 50 000 семейства с високи доходи, без да са мутри и без да са партийци. Които си плащат всички данъци и нямат никакви привилегии. И да, със сигурност си живяла в паралелния свят тогава, аз нали това твърдя, че ги имаше два.

# 77
  • София (Възраждане)
нито съм седяла закотвена в страната

ясно Peace

# 78
  • София
След поста на ЗАНДАЛИ се сетих, че за Тодор Живков мислех, че се казва Тоя Дорживков  ooooh!
А как му беше пълната титла помните ли? Винаги като го споменаваха по телевизията му казваха цялата титулатура. Беше нещо от рода на: председателя на българската комунистическа партия и председател на държавния съвет на Народна Републик България другаря Тодор Живков!!! И следваха бурни ръкопляскания!  Mr. Green

титлата му беше Генерален секретар на ЦК на БКП а не председател

# 79
  • София
Joy Joy Joy Това с изходните визи го бяха забравила Peace. Но пък сега разбирам носталгията на тези хора по онова време.

# 80
След поста на ЗАНДАЛИ се сетих, че за Тодор Живков мислех, че се казва Тоя Дорживков  ooooh!
А как му беше пълната титла помните ли? Винаги като го споменаваха по телевизията му казваха цялата титулатура. Беше нещо от рода на: председателя на българската комунистическа партия и председател на държавния съвет на Народна Републик България другаря Тодор Живков!!! И следваха бурни ръкопляскания!  Mr. Green

титлата му беше Генерален секретар на ЦК на БКП а не председател
Ох, сигурна бях, че беше по-дълго и пропускам нещо!  Peace

# 81
  • София
Да се разпиша и аз:

Събирането на шипки преди началото на учебната година.
Три неизвинени отсъствия в училище - намалено поведение - което те дамгосва за цял живот. За повече отсъствия - по-строги наказания.
Сутрешните физзарядки на цялото училище.
Изкарване пред строя и публично мъмрене на ученици с провинения - тичане в училищния коридор, неизгладена или забравена връзка и подобни  Laughing

Първа и втора програма по телевизията, като втора започваше някъде след обяд.
Всяка неделя и розовата пантера.

Зелени банани, окачени по корнизите да зреят (около нова година). Портокалите - пак по същото време.

Ще добавям.

# 82
Аз не видях от досега пишещите някой да "лелее" по онова време, напротив-всеки си спомня и позитивите и негативите.И то доста обективно.Позицията-дайте да оплюем всичко социалистическо ми е леко неадекватна.

Последна редакция: ср, 23 мар 2016, 16:34 от #Frozen#

# 83
  • Куциндрел
Ceca,
наистина си имала травмиращо детство .
Аз не си спомням  моите съученици да са  били бити , удряни или  унижавани публично. Брат ми не беше от най-послушните- викаха майка в училището да и се " карат " , а тя после се караше на него  Mr. Green
newsm78

# 84
Нищо подобно, в България в момента има 50 000 семейства с високи доходи, без да са мутри...........
Wink Wink Wink

Сега нали всеки може да си вземе торбичката и да пътува където си иска, само пари да има Wink.

Които преди нямаха пролем, релевантните им сега също нямат проблем/за пътуване, де Wink/.

Пообърнала се е палачинката, тя си се върти предиодично, преди 9 септ, социализъм, след 10 ноември....разлики няма, само едни групи си сменят местата.

Да се разпиша и аз:

Събирането на шипки преди началото на учебната година.

Ние събирахме кестени и предавахме определени килограми хартия.

# 85
  • София (Възраждане)
Ама кой друг са го карали да бере шипки? Аз съм от Смолян, мисля че само в нашия край "издевателстваха" над нас така. Береше ги майка, събираха се около 15 кг норма за мен и брат ми..ух, бодеше гадно. На пролет пък ни юркаха за иглика, пак някакви досадни килограми норма. Всъщност, не беше лоша инициатива, като изключим нормата, даваха ни по 5 дни допълнителна ваканция след началото на учебната година.

Това с хартията спокойно може да го изискват и сега! Peace

# 86
  • Варна
Ceca,
наистина си имала травмиращо детство .
Аз не си спомням  моите съученици да са  били бити , удряни или  унижавани публично. Брат ми не беше от най-послушните- викаха майка в училището да и се " карат " , а тя после се караше на него  Mr. Green
Хм...
 В моето училище позволените прически на момичетата бяха сасон или плитка. Когато ни приемаха чавдарчета беше задължително  да сме със сини панделки в косите. Момичетата със сасон изглеждаха ужасно нелепо с панделки кацнали на върха на главата прикрепени с фиби.
Косата на момчетата трябваше да е не повече от 2,5 см. (класната мереше с линийка).
Ако някое момче се провини, наказанието беше да го подстрижат нула номер. Ужасно много подигравки отнасяха после. Rolling Eyes

# 87
Това с хартията беше досадно.Спомням си две бригади като гимназистка- брахме грозде и домати.

# 88
Сетих се за плодовите пресни млекца от 500 мл.
Ходехме в голямото междучасие до сладкарницата, режехме ъгълчето и пиехме директно от пликчето  Crazy
На една бригада за жълъди ни бяха закарали вдън горите  Simple Smile Много весело беше, но беше задължително да се направиш нормата.

# 89
  • Варна
Сетих се за плодовите пресни млекца от 500 мл.
Ходехме в голямото междучасие до сладкарницата, режехме ъгълчето и пиехме директно от пликчето  Crazy

Вие сте били културни. Ние  разкъсвахме ъгълчетата със зъби. Crazy

Брала съм домати, кайсии и череши. Не успях да хвана бригадите в "Янко Костов" консервния завод, но сестра ми ми е разказвала, че гнили домати, а понякога и мишки са влизали в състава на консервите. Sick

Общи условия

Активация на акаунт