Спомени и впечатления за социализма в България

• 538 477
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 90
Герри ме разби с историята за л@йното.  Joy

# 91
  • постоянно
Млекцата и ние със зъби ги късахме - ягода  и банан ми бяха любими.
Газираните лимонади на плажа  - правихме си какви ли не смески ( Букет )  Mr. Green
На еднодневни бригади сме ходили - събирахме бадеми - беше лесно и приятно , забавлявахме се много. През лятото събирахме праскови срещу заплащане- цял град се изсипваше да бере.  Peace

# 92
  • В Космоса
Детските ми спомени са чудесни! За гадостите, които са преживяли родителите ми няма да споделя, защото ме избива на ярост!

# 93
  • Куциндрел
Сетих се нещо много вкусно от онова време - сиропчетата. Мммм, мента с шоколад.

# 94
  • постоянно
Сетих се нещо много вкусно от онова време - сиропчетата. Мммм, мента с шоколад.

В Бургас и сега ги има  Heart Eyes

# 95
А в София никога не ги е имало...

# 96
  • постоянно
А в София никога не ги е имало...

Заповядай  в Бургас. Ще те почерпя през лятото  Peace

# 97
  • Варна
Като казахте бригади...
Аз, студентка първи курс, още незапочнала. От къщи отивам с влак до София, за да се съберем там и после отново да се върна в Плевен. #Crazy На бригада в консервния комбинат- поточна линия, пълним домати в буркани на смени, вкл. нощни. Спим в едни бараки във фабриката поне 20 човека в една. А като излизах на плаца си виждах нашия блок. Една вечер се измъквам на рожден ден на приятел и си оставам да спя в къщи. На следващия ден по обяд се прибирам в лагера и като ме подхванаха...На вечерната проверка пред строя сме изправени аз и едно друго момче- той пък, напуснал поточната линия, щото имало мач по телевизията. Laughing Що треперене му откарах- за това отсъствие можех да си загубя студентските права, а бях влязла с почти максимален бал.
Накрая ни се размина с последно предупреждение за изключване от бригадата, респ. университета.  Simple Smile
А да, с Цецо Елвиса, пак там, си разказвахме вицове цяла нощ на стълбите на банята (единствената за целия лагер) Crazy

# 98
Попрочетох отгоре-отгоре и в почти всяко споделено открих и свои спомени.

Обаче, първото, което ми изниква от онова време - бяха чудните приятелства, лагери и бригади дори.
Бяхме чудесна ученическа компания, която цялата беше с вечно намалено поведение (добре, че дойде 10.11), пълната анархия след това и вечните купони.
Учех в гимназия, където бяха синовете и внуците на величията, личеше единствено по това, че те имаха чуждоземски неща (видео) и тн., а ние не бяхме чували. Но пък ни канеха на гости и групово гледахме култовите за 80-те филми. Между 18-12-та си година и аз доста пътувах в чужбина и особено в Соц лагера - ми нямаше голяма разлика и не съм се потискала.
Помня, че в 8 клас всички ходехме с кларкове и редовно крадяхме дневника.
Помня лъжите с фалшивите бележки или как се правех, че ми е счупена ръката, за да не ходя на у-ще и да гледам "Междузвездни войни".
Хубави спомени имам, хубаво детство.
Съжалявам, че днешните деца нямат тази възможност да общуват.  Sad

А бригадите ни бяха такъв купон, въпреки мизерията, труда, студената вода и тн.
И до ден днешен си спомняме със смях емоциите.

# 99
Простите работници с по 800 лв заплата, началниците им инженери гладуваха с по 180
Диктатура на пролетариата и простака най-вече
Всички са равни, но някой са по-равни

Гнусно време, което съсипа манталитета на поколения
Още поне сто години трябва да минат, за да се върнем към нормално мислене

И усещане за концлагер (макар че бях дете, така се чувствах).

# 100
Бригадите са чудесен пример, бяха като огледало на онзи живот
Мизерните условия на работа и живот, мръсотията и всякаква липса на хигиена при производството на храна, комсомолските изродчета, изживяващи се за големи шефове и позволяващи си същото пренебрежително отношение, както и учителите им от БКП, за където се подготвяха и те да правят кариера
Безумието със студентската бригада, без която губиш студентски права, а на място зависиш от настроението на пъпчив и впиянчен комсомолец

# 101
Много добре сме живели по това време. Имам лични спомени, не от трето лице.
И не го пиша с носталгия, а защото наистина не сме имали никакви лишения.
Спокойно, сигурно и подредено се живееше. Peace
Банани имаше целогодишно в показния магазин, да, на по-високи цени, но не е било само по НГ. Аз пък не обичам и хич не ме грее, че сега ги има навсякъде.
Коледа не се празнуваше тогава и по тази причина нямам традиции и спомени. Може би затова силно ме дразни прекаленото пазаруване и целия комерс сега, свързан с коледните празници.

Най-много оценявам нивото на образование по това време и факта, че учителите бяха хора с авторитет. За разлика от сега. Confused Confused Не съм чула, нито пък съм била свидетел на училищен тормоз. Такава анархия, като в момента, и девалвация на образованието не е имало никога досега! ooooh!
Частни уроци вземаха само изоставащи ученици, сега е задължително, ако детето има амбиции за добро училище.
За обезлюдяването и циганизацията на селата, не ми се говори...
Само ще кажа, че селото на татко беше с 5000 жители, две училища, детски градини - 2, ясли и дори родилен дом, до 1971г. С предприятия и работа за хората.
Сега няма дори автобус до близкия областен град...
Разруха и цигани, нищо друго...

А, да не пропусна и курортите. Peace
От прекрасното ни Черноморие само Албена е в приемлив вид.
Всичко друго е грозно, затрупано от хотели, един върху друг, въздух няма! Shocked

# 102
Това с хартията беше досадно.
Замисляли ли сте къде отиваха парите от хартията, кестените, билките и всичко, което се събираше с нерагламентиран детски труд.

Шъ ви кажа - за заплати и бонуси на комсомолксите служители (с много малки изключения).

# 103
Като казахте за Тодор Живков, се сетих как като дете бях убедена, че Михаил Горбачов се казва Бурбачов и така си го казвах.

Спомням си Родопчетата, които баба ми носеше всеки ден след работа. Преди известно време видях някакви такива в един магазин, купих си, обаче нямаха нищо общо.

# 104
  • София (Възраждане)
Преди известно време видях някакви такива в един магазин, купих си, обаче нямаха нищо общо.

Същия опит имам с десертчетата "Чайка".

Общи условия

Активация на акаунт