Спомени и впечатления за социализма в България

• 545 226
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 210
  • София (Възраждане)
По здравна каса на децата се полага "ремонт" на 3 зъбчета с кариес или на един кариес и един пулпит, например, което си е съвсем ок в рамките на една година.

# 211
  • София
Скрит текст:
Края на комунизЪма бях дете и много исках шоколадово яйце. Минавахме покрай местния кореком и аз ги виждах на витрината. Един път даже се разплаках за такова яйце.
След време нашите намериха долари и ми купиха цяло пластмасово кученце вътре пълно с шоколадови яйца. Кучето и до днес го пазя.
Мерси за тоя живот

Ако щеш вярвай, точно същата случка имам и аз в живота си, кученцето беше резидаво на цвят с вирната опашка, т.е. не, опашката беше подвижна Mr. Green
Моето беше оранжево, също с подвижна опашка. показвала съм го на дъщеря ми заедно с обяснението как и защо не са могли родителите да купуват такива неща на децата си.
Тя се опита да го осмисли, обаче явно не можа и каза съчувствено "Горката мама!"
Донякъде е и по-добре въобще да не могат да си представят какво значи диктатура.

# 212
milenaka, абсолютно съм съгласна. Радвам се, че и аз съм живяла само в детска възраст в този объркан режим

# 213
Скрит текст:
Края на комунизЪма бях дете и много исках шоколадово яйце. Минавахме покрай местния кореком и аз ги виждах на витрината. Един път даже се разплаках за такова яйце.
След време нашите намериха долари и ми купиха цяло пластмасово кученце вътре пълно с шоколадови яйца. Кучето и до днес го пазя.
Мерси за тоя живот

Ако щеш вярвай, точно същата случка имам и аз в живота си, кученцето беше резидаво на цвят с вирната опашка, т.е. не, опашката беше подвижна Mr. Green
Моето беше оранжево, също с подвижна опашка. показвала съм го на дъщеря ми заедно с обяснението как и защо не са могли родителите да купуват такива неща на децата си.
Тя се опита да го осмисли, обаче явно не можа и каза съчувствено "Горката мама!"
Донякъде е и по-добре въобще да не могат да си представят какво значи диктатура.

Така е.
Дъщеря ми беше на 7-8 години, с мъжа докато си говорихме някой спомена Ленин. И тя попита "Кой е този леЛин и коя е леля му? Прихнахме и ни беше хубаво - детето до този момент не беше чувало за лелин.

# 214
Баба ми с 33 лв. пенсия ходеше на санаториум на Дружба.
...
Мъжът ми с неговата пенсия изкарва маса време в Гърция и то съвсем не в санаториум хах
Да не казвам какви ни бяха възможностите за пътуване и почивка преди 30г., че съвсем мелодрама ще стане  Joy

# 215
  • Ямбол
Освен доброто образование, безгрижното и свободно детство, помня и че всеки влачеше каквото може да докопа. Голямо крадене беше. Само слушах кой с какво се е сдобил вкъщи, донесено от службата на мама или тати, а аз нямах с какво да се похваля. Даже тебешир не ми носеше мама.

# 216
  • Куциндрел
По здравна каса на децата се полага "ремонт" на 3 зъбчета с кариес или на един кариес и един пулпит, например, което си е съвсем ок в рамките на една година.
Скрит текст:
Така е, но трябва да намериш зъболекар, който не дере кожи, защото хем вземат по ЗК, хем вземат и от пациента.
Имах една зъболекарка, която вземаше по 60 кинта + ЗК за пломба. Stop Сега съм си намерила зъболекар, който взема 20 кинта, който не работи по-зле от тази с 60-те лева.

На детето ми оправиха 6 зъба, от които 4 пулпита безплатно. След това едната му пломба падна, та безплатно му я изградиха пак. Изпълниха условието ми на предните 2 зъба да не слагат сребро и да ги запечатват, ами пломби и сега детето ми е с хубави бели зъби. Упойката с врътка пак мина по ЗК. Mr. Green
Но имаше и една детска зъболекарка, която ми искаше 160 кинта на зъб + упойката. Искаше и предните 2 зъба на детето да ги изпили или намаже да станат черни.

# 217
  • София (Възраждане)
Така е.
Дъщеря ми беше на 7-8 години, с мъжа докато си говорихме някой спомена Ленин. И тя попита "Кой е този леЛин и коя е леля му? Прихнахме и ни беше хубаво - детето до този момент не беше чувало за лелин.

Наскоро ми попадна читанка за първи клас от 70-те, пропагандата лъха от всяко текстче, вкл. и посветените на баба Марта и първа пролет. То са червени знамена, то е мирен социалистически труд, братската съветска обич...точно материал за 7-8 годишни.

# 218
Освен доброто образование, безгрижното и свободно детство, помня и че всеки влачеше каквото може да докопа. Голямо крадене беше. Само слушах кой с какво се е сдобил вкъщи, донесено от службата на мама или тати, а аз нямах с какво да се похваля. Даже тебешир не ми носеше мама.
Не се чуствай толкова прецакана. И у нас никой нищо не е крал. Нашите бяха инженери с по 180лв. заплата и за карти за море не можеха да се вреждат.
 Единственото нещо, което е крал баща ми са няколко изхвърлени на един строеж тухли, за да подзида майстора ваната, а аз съм крала шарени жички, с които си омотавахме спиците на колелото. Бях ги направила  в бяло, зелено и червено.

Чичо ми, обаче беше откраднал лагери за моята лагерница, която още стои в мазето и даже ако я смажа ще е в движение...

# 219
milenaka, абсолютно съм съгласна. Радвам се, че и аз съм живяла само в детска възраст в този объркан режим

И аз като вас. Само десет години, за щастие.

# 220

Хаха вярно
Масово всеки си взимаше каквото си прецени, че е негово
И се работеше яко частпром с държавни средства
Вкл познавам и такива осъдени заради такива инициативи

Но и аз като Гери, инженерно дете, даже и чертежи не влачиха ...

Някой ни беше подарил Баунти
Още помня какъв вкусов оргазъм  изпитах с тази една кокосова хапка

Някъде 92-93 ме заведоха на закуска в японския
Оцъклих се, за десет лв огромен бюфет, да ядеш и пиеш на корем

# 221
Не знам за вкуса на пастите, но сладкарниците бяха под всякаква критика. Детските ми спомени са за едни масички с покривки и стъкло отгоре, всичко вехто, омазано... Чашите мръсни. Персоналът нелюбезен...

Жаве ,
хайде да не беше навсякъде така.  Stop

Сладкарницата  в х-л България- Бургас   с  ботаническа градина вътре беше супер квалитетна  . Аз такава мелба каквато съм яла там ( със крем на дъното и бишкоти ) по времето на социализма и досега никой не може да бие.  Сладкарницата " Захарно петле " и " Златната рибка " също бяха супер квалитетни и дори запазиха името си и след падането на режима именно поради доброто име , което имаха.
За мен като дете "онова " време  носи само  мили спомени.
Както каза Гери в по-горен пост " Ако бях възрастна по време на режима " - може би спомените ми нямаше да са само позитивни.
Цветният оризон и едни малки бели бонбони с фъстък вътре - Снежинки ли бяха  Crazy
За развлечение ходихме в библиотеката - седяла съм там с часове да избирам книги , да чета .
Народната топка  в училище , играта на ластик, играта "Ура " ......
Не обичах физическо заради нормативите - мразех да бягам , мразех да скачам от място .

Peace

Е, да, навсякъде имаше по една луксозна виенска сладкарница като тази в Шератон със страхотни мелби
И за простолюдието на Магурата
Ама кварталните бяха безумни миризливи дупки

# 222
Подтвърждавам за гнусните сладкарници. Покривките никога не бяха прани, отгоре им имаше стъкло, което лепнеше от сока на тулумбите и често имаше разляна вече вкиснала боза. Много мухи, а на вратата от онези цветни лентички, естествено и те мръсни.
 Тортите и тулумбите бяха винаги стари, а кафето беше отвратително. Лелките с мръсни бели престилки и адски сърдити.
Към края на 80-те вече почнаха да се появяват в квартала и по-стегнати сладкарнички, където съм яла хубави мелби с котешко езиче отгоре и поръсени със счукани орехи...мммм

А на село в сладкарницата съм виждала шише от етър с цяла мишка, удавена и запечатана вътре...
И как миришеше тази сладкарница...или е било от циганите вътре, не мога да кажа със сигурност

Последна редакция: чт, 24 мар 2016, 15:22 от weissbier

# 223
Купихме, естествено сини и на физическо само аз и  едно момче бяхме със сини гуменки. Всички останали с бели... Shocked

сега се сетих за едно мои сини чорапогащници-
решила баба ми да ги поосвежи със ''синка''- имаше едно вещество такова, което се слагаше при плакненето на прането, за да освежи белия цвят, но сложила повече и те станали много приятно сини

и какво става !?! - само аз със синкав чорапогащник, всички останали с бели.... ставам неприятен център на внимание, чувам масови помятания от децата за ''странния'' цвят, мен ме е срам, срам, срам, иска ми се да умра от срам, само защото съм с различен цвят на чорапогащника...

матрицата просто беше брутална и жестока- а си се отклонил от калъпа, а си заклеймен и това на всички нива, за всичко ...

Като прочетох поста ти,се сетих и аз за една моя подобна случка.В училище всички бяхме с униформи,черни плисирани полички,бели ризки,къси бели чорапки.И аз в първи клас,на първия учебен ден,майка ми ме изтупала с бяла плисирана поличка и вместо риза ,с бяла тениска с някакво корабче на нея.Даже имам и снимка LaughingСпомням си че и мен ме хвана срам,че само аз съм облечена така.Но не си спомням дали ми се присмиваха тогава.Явно това е имала майка ми и това ми е облякла.Но поне го нямаше това,което днес се случва,едни се фукат със скъпи маркови дрешки и телефони,а на други им се иска и те да имат същите неща.Тогава всички бяхме горе-долу равнопоставени.

# 224
Подтвърждавам за гнусните сладкарници. Покривките никога не бяха прани, отгоре им имаше стъкло, което лепнеше от сока на тулумбите и често имаше разляна вече вкиснала боза. Много мухи, а на вратата от онези цветни лентички, естествено и те мръсни.
 Тортите и тулумбите бяха винаги стари, а кафето беше отвратително. Лелките с мръсни бели престилки и адски сърдити.
Към края на 80-те вече почнаха да се появяват в квартала и по-стегнати сладкарнички, където съм яла хубави мелби с котешко езиче отгоре и поръсени със счукани орехи...мммм

А на село в сладкарницата съм виждала шише от етър с цяла мишка, удавена и запечатана вътре...
И как миришеше тази сладкарница...или е било от циганите вътре, не мога да кажа със сигурност

Ама сме оцелели ....хлебарки имало , мръсно било ...А, сега какво е ?
Палмово масло в сиренето , кетчуп със 101 ета , чипсове в изобилие пържени в не знам каква си мазнина ..милиони шарени боклуци от шоколад със още толкова консерванти и оцветители .
И после как няма да има дете на 2 години 10 кариеса .

Общи условия

Активация на акаунт