Спомени и впечатления за социализма в България

• 555 222
  • 11 975
  •   2
Отговори
# 1 020
Да, де, ама се размножаваме и накрая става като в Гераците - всички в една къща.  Тези от провинцията по-лесно взимаха жилище, а ние нали си имаме стаичка. 

# 1 021
Събитие за онези, които дойдоха от село. Да ти вземат къщата и да построят централния комитет на партията примерно, не беше много радостно събитие. На едните ми баба и дядо точно така си отиде къщата. Другите я спасиха, защото прадядо ми е бил известен композитор и изкараха статут на къщата за паметник на културата. Даже плоча на стената имаше.  Laughing Баща ми и брат му после я събориха, но това е друга тема.

"Раздадените" апартаменти се плащаха от тези, чиито къщи биваха отчуждени. Апартаментът  струва примерно 15 000, те ти оценят къщата на 3 000 или по-малко, разликата плащаш със заем от ДСК. Без пари раздаваха на тези, които идваха отдалеч, за да работят в Девня примерно. Е, и на топ комунягите.
Check,
За съжаление почти нищо не се е променило по отношение на отчуждаването.
Само заменяш блок с магистрала и търговски обекти (уж временни).
И за цените е същото - плащаме данъци  22 години върху 22 лв, отучждава се на 0.83 лв.
Така че комунизмът в мисленето още е жив. 

# 1 022
Отчуждаването на къщите беше за едни проклятие, за други – огромно щастие.
Естествено, че ако ти отнемат хубава, красива, масивна къща на централно място, където земята е в пъти по-скъпа от постройката, е драма.
Но ако въпросната къща не е нещо особено, само 2-3 стайчета и няколко пристройки, струпани собственоръчно, за да поемат разширяването на фамилията, си е направо печалба от тотото. И понеже даже да имаш пари, не можеш да си купиш друго жилище (то се даваше), единственото спасение беше да те отчуждят и на мястото на старото къще да ти дадат 3 апартамента. Вярно, панелки, ама 3! Хем на същото място, където си живял досега, хем и вече имаш собствен дом, а не се настъпваш със свекървата и зълвата в тясната кухничка.
Диктатура на пролетариата, писах го вече. Последните ще станат първи и т.н. Laughing

# 1 023

И за цените е същото - плащаме данъци  22 години върху 22 лв, отучждава се на 0.83 лв.

Да бе, направо си е същото. Нищо общо няма и няма как да има. Магистрали се строят в цял свят и не като да не се бутат къщи ако се наложи. В България не знам да са се претрепали да строят магистрали, нито къщи да са съборили заради тях. Само не знам някъде да ти кажат, че от утре отиваш в панелката, която ти изобщо не искаш, но нямаш избор и ще трябва да я плащаш 30 години, а някой другар да ти прилапа къщата на центъра или да изпънат там соц клуб.

п.п. Да не си от застрашените с места в лозята над Възраждане, където уж някога ще минава магистрала Варна?  Laughing Там всички са с временни разрешителни за строеж и много добре знаят каква опасност ги грози.

Диктатура на пролетариата, писах го вече. Последните ще станат първи и т.н. Laughing

Кажи в прав текст, че е цървуланско царство. Laughing

# 1 024
единственото спасение беше да те отчуждят и на мястото на старото къще да ти дадат 3 апартамента.

Само че, до тогава може да чакаш 20 години, защото тогава за толкова се строеше блок, във временно жилище на която си майна решат.

# 1 025
О да, запращаха ги във временни жилища, които можеше да са по-зле и от съборените. Има един блок във Варна, който се строи 30 години. Почнали са да го строят и са го зарязали на груб строеж още през соца. Много години по-късно частен инвеститор го довърши, не знам точно заради каква изгода. Хората, чиито къщи бяха съборени са живели в някакви временни жилища дадени им през соца, после вече кой където намери. Блокът е грамаден, спирката май се казва Патриарх Евтимий.

# 1 026
Ама пък какво събитие беше да ти "дадат" апартамент. Защото Партията преценяваше.
- явно  е била дащна, щом в България им толкова висок процент на живеещите в собствени жилища.
А за икономическите показатели: цитирам: "...Ето защо е необходимо да погледнем наличните данни, за да разберем по-добре каква е икономическата ситуация на България в навечерието на прехода.
За целта най-подходящи са статистиките на Световната банка и FAO за 1989 г.:Населението е 8 милиона и 878 хиляди души с БВП на глава от населението 2449 долара. Положителен търговски баланс от +877,1 милиона долара. Болничните легла са 970,2 на всеки 100 хиляди жители, значително повече от средното за ЕС/15 – 777,4 на 100 хиляди. Производството е индустриализирано и над 80% от продукцията идва от промишлеността. Само 10% от стойността на цялото производство идва от т.нар. традиционна икономика – земеделието.: ..." Ако на някой му се чете целия анализ [url][/http://front.bg/analizi/u-nas/bylgarija-v-kapana-na-neoliberalizmaurl] -

# 1 027
И какво като живеят в собствени жилища (доколкото могат да се нарекат жилища), като маса народ не могат да си платят най-неотложните неща?
Биоложке, занеси си статистиките някъде другаде, в тази тема си говорим за съвсем реални неща, които са се случвали и са съществували през соца.

# 1 028
А, върна ме в ония години. Все едно чета тезисите на n-тия конгрес на БКП. Благата ще потекат като пълноводен поток.  Казваха, че ще ни раздават обувки с грайфери - като потече мед и масло.

# 1 029
Ми да де - доста хора са си купили жилища през соца.

# 1 030
Вярно, да. Пращаха ги в оборотни жилища.
И пак въпрос на късмет, най-вече на връзки. Познавам хора, на които веднага дадоха жилища в нов блок – само преместиха багажа от къщата в апартаментите. Хем на хубаво място. Други пък, с отчуждено жилище в централна част, откараха 20-на години в оборотни панелки в най-крайните квартали, докато построят апартаментите им.
Ей-това беше най-гадното на соца – не немотията, не всевъзможните несгоди, а това, че нямаше равенство. Уж всички бяхме равни, но на практика не бяхме.
И не става въпрос за генетични и фамилни дадености, а за връзки, нахалство, пробивност и мафията "Мой човек".

# 1 031
Моя приятелка живееха години в гарсониера - 4 човека. Изведнъж баща и нещо се издигна по партийна линия  - веднага 5стаен апартамент, нова Лада.   

# 1 032
Скрит текст:

И за цените е същото - плащаме данъци  22 години върху 22 лв, отучждава се на 0.83 лв.

Да бе, направо си е същото. Нищо общо няма и няма как да има.
Скрит текст:
Магистрали се строят в цял свят и не като да не се бутат къщи ако се наложи. В България не знам да са се претрепали да строят магистрали, нито къщи да са съборили заради тях. Само не знам някъде да ти кажат, че от утре отиваш в панелката, която ти изобщо не искаш, но нямаш избор и ще трябва да я плащаш 30 години, а някой другар да ти прилапа къщата на центъра или да изпънат там соц клуб.

п.п. Да не си от застрашените с места в лозята над Възраждане, където уж някога ще минава магистрала Варна?  Laughing Там всички са с временни разрешителни за строеж и много добре знаят каква опасност ги грози.

Check,
не ми се спори - но си е почти същото (пиша за земя и в София. Мога да ти пратя документи на лични, ако не вярваш).
Строят се малко пътища, но за сметка на това са много скъпи, нали трябва да остане и за когото трябва.
Ето това е вярно: "цървуланско царство" си остава в манталитета.

# 1 033
W.A.S.P,
за класната ви се сещам, наистина би могло да обясни нещата. Макар че при записването имаше дежурни учители и може да е била друга стриктна "другарка".
Да математическа паралелка, съседната на вашата.  Sunglasses

Скрит текст:
Това е въпрос, който ще разгледа номер .... така разбрах какво е гробна тишина.  Wink Сещаш се нали.
В началото на темата няколко пъти писах под твои постове +1, защото все едно аз съм го писала. Стана ми ясно защо. Толкова усилия за промиване на мозъка са отишли на вятъра.  Joy

Скрит текст:
Сещам се
При нас имаше припаднали при тази и реплика

# 1 034
Скрит текст:

Да бе, направо си е същото. Нищо общо няма и няма как да има. Магистрали се строят в цял свят и не като да не се бутат къщи ако се наложи. В България не знам да са се претрепали да строят магистрали, нито къщи да са съборили заради тях. Само не знам някъде да ти кажат, че от утре отиваш в панелката, която ти изобщо не искаш, но нямаш избор и ще трябва да я плащаш 30 години, а някой другар да ти прилапа къщата на центъра или да изпънат там соц клуб.

Taка, така си беше. Цървул до цървула, простак до простака!

А сега, ех, колко е хубаво сега- само интелигентни хора, джентълмен до джентълмена, дама до дама, мила моя майно льо!
Че и богати, не като по онова скапано време! Сега се колебаят тока ли да платят или да си направят пломба!
Дано никога не се връща онова мрачно време!

Общи условия

Активация на акаунт