Спомени и впечатления за социализма в България

• 540 011
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 2 970
... хлябът свършваше, ако не си отишъл навреме, особено по селата, сега си давам сметка, че е заради храненето на животни с него, защото се субсидира за ниска цена ...

Имам къща в едно село, мога с чиста съвест да твърдя, че и сега е така. И наистина чакаш да го докарат - в конкретния случай 2 пъти седмично.

ПП В селото не гледат животни. С туристическа ориентация е.

# 2 971
Типов помня, ама то в градовете пък колко хора да са гледали прасета и кокошки?
От близките села идваха чичовци с коли, купуваха цели чували типов хляб (0.15 лв) да хранят прасета и кокошки.  Peace
Хайде сега гледай прасета и кокошки с преоценен хляб и да ти излиза евтино.

еаu, точно с намален хляб се хранеше стоката. А колкото до мръсният хляб, докато се прибера в къщи и половината го бях изяла, толкова беше вкусен. Това си е манталитет на българина, да яде повечко хляб. На мен не ми е вкусна храната ако не я ям с повечко хляб и съм по скоро слабичка.

# 2 972
Имам къща в едно село, мога с чиста съвест да твърдя, че и сега е така. И наистина чакаш да го докарат - в конкретния случай 2 пъти седмично.

еее, как , сега е много , много зле , нали така - държавата се е разпаднала и т.н. вашите любими приказки....,
пък тогава селата се били големи, Тодор Живков е бил жив , животът на село е процъфтявал ,
но хлябът свършва на село , ако не си отишъл предварително да чакаш на опашка ...

# 2 973
еее, как , сега е много , много зле , нали така - държавата се е разпаднала и т.н. вашите любими приказки....,
пък тогава селата се били големи, Тодор Живков е бил жив , животът на село е процъфтявал ,
но хлябът свършва на село , ако не си отишъл предварително да чакаш на опашка ...

Не ми слагай думи в устата, написах ни повече, ни по-малко, че това съществува и досега като факт. И  не смятам, че е зле.  Смятам, че е правилна сметка от страна на доставчика, за да не хаби излишен бензин и да не изхвърля хляб.  В случая и в наше време държавата няма абсолютно нищо общо. И, да, хлябът свършва, ако не си отишъл да го чакаш /по неясна причина не можеш да заявиш предварително бройка за следващия път, което сигурно би решило нещата/.

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 19:33 от Vapor

# 2 974
Ужас, и сега понякога свършва хлябът в кварталния магазин.
На опашка на село се чакаше, за да изнесат току-що изпечения хляб. А не, че е нямало стар, или пък ще свърши.
Ох, сега се сетих, изяждах половин хляб, докато се прибера, каква вкуснотия...

# 2 975
На който му е интересно, може да се позабавлява с прочита на стенограми от парламентарни заседания от соца, това например е заседание от 46-та, гласуват закон, с който да назначават чиновници и без ценз, с 10 % по-ниска заплата били, а трябвало да не са, защото работниците от село са изнесли всичко на гърба си.... и разни други работи, забавно четиво е, някой ако противоречи, от залата се провикват:

"Провокаторска реч! Адвокат на фашизма!"   hahaha

http://www.parliament.bg/pub/StenD/2013071603534722051946_65.pdf

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 19:40 от нова

# 2 976
Живковата контитуция е по-забавно четиво.

https://bg.wikisource.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0 … 0%B8%D1%8F_(1971)

# 2 977
  • София
Като се ушие един модел дреха/обув-
ка, почти всички от възрастовата група
се обличаха в него. Еднакви. Е това е ра-
венство на живо.  Mr. Green

Така, де. Не ми се затъваше в полемика. Laughing

# 2 978
Хубав си беше хлябът на времето. Няма такъв днес. Бързо свършваше. На селската фурна беше 2 кг мов, с купон.

# 2 979
  • на брега на морето
А ние с брат ми точно като невиждали - нагъвахме земели, за пръв път там видях.
О, земелите са разкошни, и аз не им се насищам, особено на тези със сусам. Grinning

# 2 980
  • sofia
Някои още малко ще напишат, че и хляб са си купували с връзки.
Майка ми е ходила през 70-те до Унгария, Полша, Чехия и ГДР без връзки. После през 80-те до Турция пак без някой да я "урежда".

С връзки беше. Имаше един типов кръгъл хляб, който го продаваха по-евтино, или след като останеше, беше почти без пари, та които баби бяха в по-добри отношения с магазинерката, те го изкупуваха - използваше се за хранене на кокошки и прасета, и излизаше по-евтино да купуваш него, отколкото зърно.
И аз точно това щях да напиша. Ако под хляб, разбираме Добруджа, ок, но по-така, засуканите, като бял, ръжен, типов, нямаше обикновено.

# 2 981
В нашия супер си се продаваше съвсем нормално типов хляб, не е бил дефицитен, нито е имало наплив.
Обаче пък продаваха половин хляб, което беше много удобно. Даже понякога клиентите сами си го режеха, и то точно по средата.

# 2 982
Не помня никога хлябът да е бил дефицит и да се е купувал с връзки. Говоря за "България" и "Типов". "Добруджа" не го купувахме в къщи. Имаше и разни фурни с по-различен хляб, например до нас в една фурна, която съществува и сега се продаваше "Киевски", но май не всеки ден.

# 2 983

Леле!
Да живей!

240 народни представители ми се виждат много, а в НРБ - 400. Много заслужили е имало, разказвали са ми, че много шумкари са се нароили след 9-ти, докато ги трудоустроят на службица всичките...

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 20:39 от нова

# 2 984
Не помня никога хлябът да е бил дефицит и да се е купувал с връзки. Говоря за "България" и "Типов". "Добруджа" не го купувахме в къщи. Имаше и разни фурни с по-различен хляб, например до нас в една фурна, която съществува и сега се продаваше "Киевски", но май не всеки ден.

И аз имам такива спомени като теб. Хляб не помня да не е имало като количество. Виж, за разнообразие - не помня да е имало такова. Два-три вида хляб и това е.

Общи условия

Активация на акаунт