Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 454
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 105
Имената на софийските квартали правили ли са ви впечатление - на изток са  Изгрев, Дружба и Червена звезда, а на запад - Надежда, Свобода... Laughing
Може да е случайно, а може и някой съвсем нарочно тайно и безопасно да се е изгъбаркал с другарите.
Имаше сякаш таково отношение в по-тесен кръг, присмиваха им се в сигурна среда и си разказваха разни истории.

Brideshead, вместо само да нападаш, защо не се аргументираш, примерно направи един паралел между западния и източния блок от онези години, какво им е липсвало на нещастниците зад желязната завеса, което ние сме имали и което без социализъм е нямало как да го бъде, такива работи...

# 3 106
"Днес се навършват 30 години от най-жестоката ядрена авария в историята на човечеството.

На 26 април 1986 г. в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира."
http://www.vesti.bg/sviat/nasledstvoto-30-godini-sled-iadrenata- … chernobil-6053049

Спомням си, че скачах на ластик и майка ми ми се скара да се прибирам, защото е станала страшна авария........

# 3 107
За аварията научихме доста след това, не беше на 26.04.

# 3 108
За аварията научихме доста след това, не беше на 26.04.
Е, не си спомням точно кога ми се е скарала да се прибирам. Не са го казали в новините. Явно е било в момент на страх, защото и да се скрием и да не излизаме с дни радиоактивните частици стоят много години.
"Според Международната агенция за ракови изследвания пък, инцидентът ще отнеме живота на още 16 хиляди европейци до 2065 г."

# 3 109
  • Norge
Като бивш пушач и човек, живял достатъчно в онези години, искам да вметна, че проблем с “хубавите“ цигари нямаше. Вярно, не се продаваха в “Гастроном“-а, но ги имаше винаги в разни павилиони и малки магазинчета. Както и из заведенията.
Да, цената на пакет “Кент“ беше 1.80 лв, но си струваше, имайки предвид каква беше алтернативата.

„Марлборо“ бяха по-евтини, като вносният вариант беше по-скъп от родното производство. Разлика във вкуса между двата вида определено имаше.

Липсата на хубави цигари всъщност се яви далеч по-късно.

# 3 110
Вярно, не се продаваха в “Гастроном“-а, но ги имаше винаги в разни павилиони и малки магазинчета.

"Гастроном"-ът на Ленин ли? Управителката на магазина беше баба на най-омразната ми съученичка и аз мразех да ме пращат там да пазарувам. Веднъж излъгах дядо ми, че съм видяла мишки в тавата със сирене.  ooooh!

Скрит текст:
п.п. С една колежка на последната ми работа така си говорехме ."на Червеноармейска", "до бюрото на Балкан", "на Ленин", "до Шнека" и т.н.  Mr. Green Другите ни гледаха като че ли говорим за друг град. То само ние двете и още един колега бяхме от Варна от цял голям офис.

# 3 111
Вносните цигари си бяха скъпо удоволствие за онези заплати, Борото май беше 2.40, не съм съвсем сигурна.

# 3 112
Борото 2.40, ротманс - 3.  Купувахме си по 1 цигара. Всичко имаше, ама не в Гастронома. Под рафта.
Таксиджиите знаят старите наименования на улиците.

# 3 113
..........но позастарелите комсомолки не могат да напавят връзката. Просто е смешно в 21 век да чета постове, които звучат като лозунги от типа "Да работим пет за четири".

Мило дете, твърде отчаян опит да обидиш баба си, като й казваш, че е стара.  Hug

ПП Научи се да четеш, ще ти е нужно.

# 3 114
Мило дете, твърде отчаян опит да обидиш баба си, като й казваш, че е стара.  Hug

ПП Научи се да четеш, ще ти е нужно.

Чели сте само соц учебниците и тезисите на БКП.  Ако прочетете нещо друго, може да ви се отворят очите.

# 3 115

Маманет, просто не се усещаш колко си нелепа. Какво се творила нацията, а и цигарките кент бяха кът и контрабанда. Вземи се укроти и помисли за пенсията си  ooooh!. (Рядко съм невъзпитана с неадекватни потребители).

Нелепа си ти. Naughty
Никаква контрабанда не е имало, най-редовно си ги продаваха вносните цигари. Ротманс - 3лв., Малборо 2,40, НВ - 2,20. Трещерица и тя да спре да лъже. Имаше цигари в барчето на студ. стол. Никъде не са били под рафта.
Не знам вие къде сте живяли? Shocked

Спри да пишеш глупости, Даун,  не си била чак толкова млада и ти, ама явно си живяла много бедно и затова толкова се ежиш.
Стой си в Австралия, какво те вълнува соца, ти си далече, няма как да си застрашена.
Пък и той няма да се върне, колкото и да си съчиняваш нелепости.

# 3 116

след като са я поканили да работи в Австралия явно има с какво да се похвали, но все пак темата е за друго, нали ?!
не разбирам защо трябва да се нахвърляш в/у всеки, който не оценява каква ''благинка'' е комунизма и как слънцето нямаше да изгрява в страната, ако те не са на власт,
такова беше внушението и като дете направо си го мислех- ако не са комунистите, просто страната ще спре да съществува, няма и да оцелеем, само те ни обичат и добре, че са те, за да мислят за нас, за всичко, иначе не е ясно как ще я кара страната...
Поканили я да работи... Joy

А ти и като голяма продължаваш да вярваш в приказки и внушения, само сменяш господарите.

# 3 117
Изсвинявам се за спама, но Brideshead ти ми приличаш на една потребителка лято лято, от Германия. Ти ли си?

# 3 118
Тая пък! Тя е тънела в работническа мизерия сякаш.   Crazy За Цола Драгойчева помня само, че изглеждаше като прилеп седнал върху кактус в трибуните.

Joy Joy JoyОх, не мога. Смях се много, Чек. Благодаря ти, че искрено ме разсмя.

# 3 119
  • Norge
......... Ленин......на Червеноармейска", "до бюрото на Балкан", "на Ленин", "до Шнека" и т.н.......

Aaa, аз и досега го Ленин-освам булеварда  Flutter, така де, откъде да помня как му казват днес. А и само той ли е, че да го помни човек  Joy

Иначе цигарите съвсем-съвсем отдавна бяха по 1.80, после вече ги осъвремениха  Rolling Eyes и удариха 3 лева  Simple Smile
Никога не съм ги купувала изпод щанда. Мисля обаче, че специално вносното “Боро“ вадеха тайно. Другото го имаше изложено.

Така е, 3 лв. за кутия цигари беше скъпо. Но винаги съм си го позволявала, било то за сметка на нещо друго.

Общи условия

Активация на акаунт