Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 300
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 150
Чернобил е по социалистическо. Тогава беше мода да се крие информация.

Сега като я знаеш информацията какво правиш?

# 3 151

Ами например мъжът ми чете  онзи ден в Ню Йорк Таймс, че не се препоръчва да се яде свободноплаваща океанска риба. За предпочитане било да се купува такава, гледана във ферми и хранена с гранули. Дивоплаващата била опасна, защото поради начина на хранене поемала много радиокативни съставки. Морската фауна била доста застрашена в днешно време от радиацията.

# 3 152

Ами например мъжът ми чете  онзи ден в Ню Йорк Таймс, че не се препоръчва да се яде свободноплаваща океанска риба. За предпочитане било да се купува такава, гледана във ферми и хранена с гранули. Дивоплаващата била опасна, защото поради начина на хранене поемала много радиокативни съставки. Морската фауна била доста застрашена в днешно време от радиацията.

Права си. Това се говори отдавна. Лошото при тази стратегия е, че гранулите са пълни с антибиотици и друга "безвредна" химия. Задълже при развъдници. Споделянето на тази информация не влиза в бизнес плана.
Ама пак червените бабки са виновни!!!
Аз друго имах в предвид като я попитах.

# 3 153
Прав е, само се психясваш, като имаш информация. Колко спокойно си беше преди.  Ръгаха купища азотни торове, но колко вкусни бяха доматите. Заводите изсипваха купища отпадъци, но от кравите излизаше чудесно мляко.

# 3 154
Прав е, само се психясваш, като имаш информация. Колко спокойно си беше преди.  Ръгаха купища азотни торове, но колко вкусни бяха доматите. Заводите изсипваха купища отпадъци, но от кравите излизаше чудесно мляко.

О, то сега нали всичко е О.К.! Ако си затвориш очите не можеш да разбереш какво ядеш - чушка, домат, пиле...А, и да те капиталистическите заводи не отрови, а мляко с мед пускат.

# 3 155
Ето я истината за Чернобил, разказана от човек, който е бил по онова време в екипа за изследване на въздух, почва и т.н.:

Ето какво разказа проф. Босевски в интервю за Леда Цветкова:

Проф. Босевски: Първите горещи частици бяха открити в първите дни на месец май. На 2 май жителите на София дишаха въздух, който е тих убиец.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/prof-valentin- … akodiran-rak.html

Проф. Босевски: За съжаление горещите частици бяха в повечето случаи бета емитари -  излъчваха бета лъчение, при този вид лъчение вероятностите да се отключи онкогенен процес са вече съвсем други.

Въпреки че данните са публикувани във Виена и остават във витража по атомна енергия, у нас за това не се чува и дума. На следващата година екипът насочва изследванията си към съдържанието на йод 131 в месото и млечните продукти, тъй като държавата решава да не унищожи замърсените фуражи. Фокусират изследванията си в Южна България.

Проф. Босевски: Аз имаме един грях, който винаги съм го казвал - по време на острия период, в началото на май, активността на млеката особено във високопланинските райони, достигна до колосални неприемливи за нормалния разум стойности. При норми от 2000 бекерела на литър мляко, там ние открихме норми от порядъка на 80-100 хил. бекерела на литър.

[b]Леда: На лице ли е престъпление върху целия български народ?

Проф. Босевски: Аз смятам, че да.
[/b]

# 3 156
  • Варна
Професорът смята, че има престъпление, но какво ли разбира той.
Тук обаче, "носталгичните" ни обясняваха как народната власт е направила всичко необходимо в защита на населението. Sick

# 3 157

Тук обаче, "носталгичните" ни обясняваха как народната власт е направила всичко необходимо в защита на населението. Sick

hahaha

НЙТ да си гледат работата и да си пасат на воля риба хранена с гранули.   Crazy

# 3 158
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз по Дискавъри съм гледала много подробна възстановка какво се е случило в град Припят с атомната централа.

имах предвид игрални, кино-хитове...
където всичко да е от гледна точка на Героя(ите).
т.е. филми, които да героизират подвига на тези, които са помагали там.

всъщност аз сега се сещам, че гледах един такъв филм, не помня името.
момче и момиче се женят, по време на празнуването него го мобилизират - имало горски пожар.
след няколко дни тя го открива в една болница и лекарката със съвсем студено лице й казва, че той излъчва радиация като самия реактор. той умира.
след 20г. тя се връща в града и развежда туристи.

но в този филм го няма типично героичното, както например Холивуд екстраполира случващото се, за да създаде герои, които да останат в съзнанието.
това имах предвид! по онова време не се говореше, сега явно пак не иска да се говори за това.

на дъното на Атлантика се съхранявал атомен боклук. Rolling Eyes
всъщност това е огромния проблем - отпадъците.
в момента Китай строяли 24 (!!!) нови АЕЦ Shocked

# 3 159
Дано това не е вярно.  Tired

Последствията за българското население от скриването на аварията през 1986 г. от комунистическата върхушка обаче са огромни. Според известния онколог проф. Иван Черноземски в периода 2014-2040 г. над 1 млн. българи ще се разболеят от рак, тъй като процесът на разпадане на някои радиоактивни елементи започва едва сега.

http://www.mediapool.bg/30-godini-ot-prestapnoto-malchanie-na-bk … l-news248541.html

# 3 160
вчера като гледах филма за беларусите (70% от контаминираната зона е при тях) и казаха, че нямат по-висока заболеваемост от рак или левкемия.
придържат се към определени правила какво да ядат и какво не и радиацията в тялото отдавна била ниска.

казаха, че никой не знае какъв ефект има ниската радиация върху човешкото тяло.
много се учудих, че дори след 30г. още не знаят  newsm78

# 3 161
Аз по Дискавъри съм гледала много подробна възстановка какво се е случило в град Припят с атомната централа.

имах предвид игрални, кино-хитове...
където всичко да е от гледна точка на Героя(ите).
т.е. филми, които да героизират подвига на тези, които са помагали там.

"Мотыльки" - украински филм, мисля, че е точно такъв, какъвто имаш предвид.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D1%82%D1%8B%D0%BB%D1% … D0%B8%D0%B0%D0%BB)

Последна редакция: ср, 27 апр 2016, 13:36 от Iris04

# 3 162
  • Norge

И през ум не ми е минавало да твърдя, че е нямало контрабанда, напротив. Купувала съм обувки от моряците; обувките бяха особено голяма мъка по онова време.  Confused Случвало се е и картон цигари да си “уредя“  Grinning, което обаче по никакъв начин не означава, че те - цигарите,  липсваха из павилионите. Просто от моряците  бяха по-евтини.

По време на Чернобил бях в тук, в Норвегия, и информацията течеше постоянно. По-късно познати и приятели разказваха, дори се шегуваха за онова, случило се в България.

# 3 163
възможно е, филмът не ми е познат  Sad

По време на Чернобил бях в тук, в Норвегия, и информацията течеше постоянно.
показаха вчера една група, които отглеждат лосовете, сами ли бяха?  newsm78
та казаха, че те по принцип били предубедени към официалната власт и не вярвали какво им се казва.

# 3 164
  • Norge

.....
показаха вчера една група, които отглеждат лосовете, сами ли бяха?  newsm78
....

Не знам дали те разбирам правилно, asyalein .
За лосовете дали са сами/на открито ли? Да, живеят на свобода и биват само наглеждани.
Част от тях тогава бяха умъртвени и деструирани(?).
Но пораженията с тях не бяха особено големи, защото те са на север, а облакът мина над по-южната част на страната.
Далеч по-засегнати бяха овцете, които през лятото живеят на свобода из горите. След това бяха в продължение на месеци пречиствани със специален хранителен режим. Не помня дали и колко евентуално са били умъртвени.
Години наред се изнасяха и данни за състоянието на дивеча по отношение на радиацията.

Общи условия

Активация на акаунт