Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 264
  • 11 975
  •   2
Отговори
# 3 165
То и гъби и диво прасе от Бавария още не можеш да похапваш ...
http://www.br.de/themen/ratgeber/bayern_pilze_wildschweine100.html

интересно ми е , как от Байерн гъби не, но с полски гъби е залят пазара ???

# 3 166
Прав е, само се психясваш, като имаш информация. Колко спокойно си беше преди.  Ръгаха купища азотни торове, но колко вкусни бяха доматите. Заводите изсипваха купища отпадъци, но от кравите излизаше чудесно мляко.
Още, още, още!
 Joy Joy Joy

# 3 167
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Не знам дали те разбирам правилно, asyalein .

одеве бързах и не се изразих правилно.
става въпрос за Sámi, които отглеждат лосовите.
точно някаква група от Средна Норвегия е била засегната. обясняваха, че използвали цялото животно, не само месото и нямало как да живеят според традициите си, ако получават неконтаминирано месо от другаде.
та те били резервирани към властите.
ето го филма, но е на немски

# 3 168
  • Norge
Явно ми се е получило малко смешен отговорът, но сега, след корекцията, разбрах  Simple Smile

Точно така, счита се, че сааме-народността или лапландците живеят традиционно, като основният им поминък е северният елен (не лосът).
По подобие на инуитите в Гренландия, те се придържат към естествения начин на живот, който са водили от векове. (Не мога обаче да се стърпя и да не вметна, че никъде не съм виждала толкова много  пиян народ като в Гренландия   ooooh! )

Споменават във филма, че използват всички чати на животното. И това, че невъзможността да го правят, дава отпечатък върху тяхната идентичност.
Съгласна съм, разбирам.
Имам обаче репликата, че ние също ползваме всичко и макар за обикновения потребител много от процесите да остават невидими, промишлеността прави своето и с кожи, и с кокали, и с вътрешности.
Може би разликата е в това, че при тях някак всичко е съпроводено с пряко участие в процеса.

Но непременно трябва да се отбележи, че в страната живеят 50 - 70 000 лапландци, от които с отглеждане на северния марал се занимават по-малко от 3000.
В този смисъл, без да омаловажавам катастрофата и последиците ѝ, все пак виждам един филм, който е добър, но който търси своите средства за да подкрепи фактите, които иска да изложи. Както и всяка журналистика.

Мисля, че едно подобно трагично събитие е зло за всички нас. А както и те казват, това е нещо, което е навсякъде, от което няма къде да избягаш, принудени сме да живеем сред него и сред преражданията  му отново и отново всяка година Confused

# 3 169
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
тях ги показаха като пример, че ако на хората на място им бъде обяснено какво да избягват и какво да консумират и им дадат уреди за измерване, то могат да водят нормален живот и нивата на радиация в къщите или в стадото да са близки до нормалните.
същото и за беларусците.

при саами проблемът бил, че не вярвали дълго време на властите, както и проблемът с отказа да се откажат от традиционния си начин на живот.. Peace

за лосът и объркването, сори, не съм много добра в различаването им  Blush

# 3 170
Журналистиката няма време да говори за такива трагедии. Наскоро ядрен реактор имаше сериозен проблем в нашия щат, и за това не се чу по нито една телевизия. Каква радиоактивност има в момента, има ли завишени нива, н-и-щ-о! По новините ти говорят за размера на пръстите на кандидат-президента. Приоритети, приоритети, приоритети!

# 3 171
  • Norge
Мъничко се притеснявам да отговоря, защото май не съм стриктно по темета  Embarassed Confused

Но набързичко: с право са скептични саамите към правителството/държавата, защото те дълго са били в неравностойна роля спрямо останалата част от населението. Поне си мисля, че отчасти това може да е причината.

Отделно, че статистика и журналистика не са точни науки. Ето, Цонна също споделя едно мнение.

(За видовете елени не се притеснявай. Впрочем, Джералд Даръл оприличаваше лоса на патладжан.........ей това сега пък е съвсем вън от темата, ама не се сдържах  Embarassed)

# 3 172
Аз по Дискавъри съм гледала много подробна възстановка какво се е случило в град Припят с атомната централа.

имах предвид игрални, кино-хитове...
където всичко да е от гледна точка на Героя(ите).
т.е. филми, които да героизират подвига на тези, които са помагали там.

Има филми, но те никога няма да станат кино-хитове извън руската аудитория.
Има дори и коопродукции със САЩ, но такива филми не могат да станат блокбастъри, ще изместят фокусната точка и аудиторията може да възхити на руснаци, украинци, беларуси и т.н.

Просто защото години наред политкоректното споменаване на Чернобил беше в пряка връзка с комунизма.  Всичко допълнително ще развали политкоректното отразяване.
Аз даже съм очудена, че са пуснали разказ за ликвидацията извън най-популярните факти за пожарникарите и войниците на покрива. И те в тях премълчават част от истината, така че да останат само в частта, обслужваща наложения стериотип.

Понеже съм чела преди години маса материали за аварията, потвърждавам изнесеното във филма - невероятна саможертва и светкавични действия, които максимално ограничават пораженията и успяват да предовратят по-голям взрив. Peace
За тримата водолази-доброволци дадоха ли във филма?

# 3 173
иначе според мен за "западните" се говори, защото правят все филми, с драма и патос. руски филм за Чернобил незнам да има, но може и да се бъркам.

проруско настроените все обидени на света го играят, руснаците първо се държат враждебно с всички, после се сърдят, странна работа ....
Чернобил е скрит от целия свят, ако не бяха шведите и разпръсналата се натам радиация, нямаше и да се разбере, биха го скрили и от себе си, както всеки техен позор така и този нямаше да види бял свят ....

За Курск не обърна светът внимание, не седяха ли всички нащрек, не предложиха ли помощ ?!?!?
За театъра '' Дубровка'' американците не предложиха ли помощ, не следяха ли всички с внимание през цялото време !?!?
все на ощипани го играете, иначе руснаците простеят при всеки удобен случай

# 3 174
Ами не, просто не ги е направил Спилбърг. Не  може някой да се сърди, че не му направили блокбастър  Жак Жак Ано като
направи великолепния Враг пред
Портите целия свят разбра за Вася Зайцев....Въобще тая поза, че все не  са дооценени и всички са им криви на руснаците.. 
  А и в случая става въпрос за украинци.

Последна редакция: ср, 27 апр 2016, 23:10 от Iris04

# 3 175
 ''Курск'' вдъхнови няколко филма с подводници, но за атомни централи няма известни филми, освен един хорър мин. или по-мин. година, иначе западни научно-популярни филми за случая има детаилни  ...

# 3 176
Ликвидаторите не са само украинци.
По-голямата част са точно руснаци.

Скрит текст:
Предпочитам "Битката за Севастопол" пред "Враг пред портата", който ползва за прототип Зайцев, но е доста свободна интерпетация. Битката обаче освен точен исторически е много човешки и разказва удивителна история за войната, любовта и саможертвата точно както само руснаците могат да я разкажат.
Но в едно си права - първия никога няма да достигне известността на другия. Все пак не е с участието на Джъд Лоу Peace.

Последна редакция: ср, 27 апр 2016, 23:55 от flambe

# 3 177
Ликвидаторите не са само украинци.
По-голямата част са точно руснаци.

Скрит текст:
Предпочитам "Битката за Севастопол" пред "Враг пред портата", който ползва за прототип Зайцев, но е доста свободна интерпетация. Битката обаче освен точен исторически е много човешки и разказва удивителна история за войната, любовта и саможертвата точно както само руснаците могат да я разкажат.
Но в едно си права - първия никога няма да достигне известността на другия. Все пак не е с участието на Джъд Лоу Peace.

Ами да ги бяха увековечили още на момента - имената и снмките на всичките на другия ден във всички вестници и държавния глава да прочете имената им през сълзи, както в нормалните държави четат и публикуват имената на герои и жертви, нали?
 А не да мълчат и крият като...
 После що не им били направили блокбастър. Сами не уважават героите си, пък другите що не ги величаят , световната конспирация е крива. Царе на демагогията...

# 3 178
На къде пък сега поведе разговора?
Ясно, да приключим, няма смисъл от разводняваме на темата.
Така или иначе отговарях на друг потребител и негови чуденки. Peace

# 3 179
  • Stuck in a moment
Сутрешен поздрав за всички в темата:

https://www.youtube.com/watch?v=n4RjJKxsamQ

Моето мнение е, че почти всяка идеология подлежи на извращение, когато се опитат да я приложат на практика и социализма/комунизма в България е идеален пример. Отвращава ме.

Общи условия

Активация на акаунт