Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 101
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 210
  • sofia
Спомням си как на Възкресение ходехме на църква. Липсваше тази суета, това тръбене по телевизорите. Липсва ми това, че си беше съкровен празник. Любимият ми. Без пластмасови зайци и крещяща декорация. А сега, всичките бивши комунисти, са първи на опашката, да целуват полски ръце. Кръстят се, палят свещи...

# 3 211
Спомням си как на Възкресение ходехме на църква. Липсваше тази суета, това тръбене по телевизорите. Липсва ми това, че си беше съкровен празник. Любимият ми. Без пластмасови зайци и крещяща декорация. А сега, всичките бивши комунисти, са първи на опашката, да целуват полски ръце. Кръстят се, палят свещи...
За лицемерието на бившите комунисти си много права. А че липсваше тогава суетата на Великден липсваше. И как да не липсва като около църквите едни екземпляри стояха дежурни, за да духат свещите на хората или да доносничат по работните места и училищата кой ходи на църква, че да му сговнят живота?
Сега какво ти пречи да ти е съкровен празникът? Някой ти тика насила в ръцете пластмасови зайци? Празникът е такъв какъвто си го направиш.

# 3 212
Как пък на всички им пречи комерсиализацията, а пък се купуват боклуците newsm78. Аз обичам традицията и това ми е първият Великден без яйца.

# 3 213
Това ли е традицията? Без яйца?

Мен също ме дразни комерса, за Коледа дори повече.
Не купувам зайци и други привнесени символи.

# 3 214
Пий си хапчетата, казах, че ми е първият Великден без традицията с боядисване на яйца.

# 3 215
  • sofia
За лицемерието на бившите комунисти си много права. А че липсваше тогава суетата на Великден липсваше. И как да не липсва като около църквите едни екземпляри стояха дежурни, за да духат свещите на хората или да доносничат по работните места и училищата кой ходи на църква, че да му сговнят живота?
Сега какво ти пречи да ти е съкровен празникът? Някой ти тика насила в ръцете пластмасови зайци? Празникът е такъв какъвто си го направиш.
Доносниците допринасяха за духът на празника! hahaha
Споделям детски спомен, чувство...

# 3 216
комунизмът елиминира религиите, правейки хората безбожници и безродници,
а сега комунистите станаха големи християни, като един от важните постулати на комунизма е забрана на всички религии и опитите на техните вождове да бъдат приемани за божества чрез култът към личността ..

# 3 217
Това ли е традицията? Без яйца?

Мен също ме дразни комерса, за Коледа дори повече.
Не купувам зайци и други привнесени символи.

Червеното яйце казваш, е най-сакралният великденски символ. 

# 3 218
А заекът ли е?

# 3 219
Не ме занимавай с глупости, които ти самата си измисляш.

# 3 220
Не те занимавам изобщо.
Аз нямам драми със зайците. Нито с яйцата.
Великден не е за ядене и напиване. Това е моето мнение по въпроса.

# 3 221
Днес съм се отдала на почивка и размисли. Пропускам яйцата и козунаците, но си мисля за близките ми и приятелите ми.

Великден е ново начало и аз изкам да го преживея.

# 3 222
през комунизма религията е наричана ''опиум на народа'' , църквата е преследвана , православната църква е превзета отвътре чрез агенти на ДС,
при католици и протестанти това е невъзможно, затова техните духовници са преследвани и съдени, някои от тях на смърт- 14 католици бяха канонизирани преди няколко години ...

# 3 223
За да не ходим на църква ни заливаха с атрактивна тв програма - американски филм, концерт с балета на ГДР и Карел Гот и т.н.

# 3 224
  • Пловдив
при католици и протестанти това е невъзможно, затова техните духовници са преследвани и съдени, някои от тях на смърт- 14 католици бяха канонизирани преди няколко години ...

В Пловдив има паметник на свещеник Камен Вичев, в градинка в центъра до Католическия храм. В същата тази градинка по соцвреме имаше паметник на Лиляна Димитрова и булевардът отпред носеше нейното име.

Общи условия

Активация на акаунт