Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 106
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 225
  • София
около църквите едни екземпляри стояха дежурни, за да духат свещите на хората или да доносничат по работните места и училищата кой ходи на църква, че да му сговнят живота?

това не е вярно. ти лично виждала ли си такова нещо, че използваш такова глаголно време? аз не съм виждала такива неща, а на църква съм ходила на Великден.

# 3 226
И аз не съм виждала. Peace Имам впечатления за Пловдив.
Особено пък по селата, моите баби бяха религиозни и не са ми казвали някой да им духа свещите.
А Уиш не е била родена май тогава.

# 3 227
няма защо да го увъртате, все пак отношението на комунизма към църквата е недвусмилено,

личните спомени са от края , когато и на тях им става ясно упадъка и безсмислието на диктатурата,
иначе е имало милиционер, който да гони хората, казвали са, че това е за бабички, следели са членове на БКП да не ходят на църква и т.н. ,

протестанти са ми разказвали, че са били доста преследвани- следели са ги да не се събират, все пак техните служби са чести и не са само по Великден, те са се чудели какво да измислят, уж, че са се събрали заради някакъв рожден ден или ей такива работи, било им е доста трудно ...

# 3 228
  • София
няма защо да го увъртате, все пак отношението на комунизма към църквата е недвусмилено,

личните спомени са от края , когато и на тях им става ясно упадъка и безсмислието на диктатурата,
иначе е имало милиционер, който да гони хората, казвали са, че това е за бабички, следели са членове на БКП да не ходят на църква и т.н. ,

протестанти са ми разказвали, че са били доста преследвани- следели са ги да не се събират, все пак техните служби са чести и не са само по Великден, те са се чудели какво да измислят, уж, че са се събрали заради някакъв рожден ден или ей такива работи, било им е доста трудно ...

о, стига дрънка глупости! няма едно вярно нещо в приказките ти, ама говориш, като че ли лично си наблюдавала отгоре от облаците... не те ли е срам, след като си религиозна, да нарушаваш една от десетте божи заповеди и да лъжеш така грозно? Simple Smile

имахме един сектант във входа, раздаваше ни американски илюстровани библии за деца, да ни просвещава, помня как при голямото земетресение във Вранча през 1977-ма беше излязъл на балкона и викаше с ръце нагоре - Господ дойде да прибере грешниците! никой не го е преследвал, нито наказвал. никакви милиционери, никакви пет лева.

не лъжете бе, грях е!

# 3 229
Аз помня милиционери. Но не закачаха никой. Това 86 в София, аз и приятелката ми бяхме непълнолетни. Иначе като малка ме е водила баба ми, тя беше много набожна, но не съм я питала дали са ги притеснявали.

# 3 230
  • Пловдив
Съученичка на майка ми са я мъмрили в гимназията - в Пловдив, първата половина на 70-те години.

# 3 231
другарко, стига лъга ти,
основна цел на комунизма към контрола на масите е елиминирането на религията, така Дядо Коледа става Дядо Мраз,
Коледа не се празнува официално, а се набляга на Нова Година, Великден не е офиц. празник и на него най-вече се боядисват яйца,
другарко, има канонизирани български светци от Ватикана, които са били убити от комунистите,
другарко, ти ще кажеш, че не са били убити от комунистите, ами са се самоубили, за да направят мръсно 60 години по-късно...
другарко, патриарх Максим е доносник на ДС - начин за контрол над църквата ...

# 3 232
не лъжете бе, грях е!

Аз  никога не съм те обвинявала , че лъжеш. Това си видяла, това помниш.

# 3 233
другарко, стига лъга ти,
основна цел на комунизма към контрола на масите е елиминирането на религията, така Дядо Коледа става Дядо Мраз,
Коледа не се празнува официално, а се набляга на Нова Година, Великден не е офиц. празник и на него най-вече се боядисват яйца,
другарко, има канонизирани български светци от Ватикана, които са били убити от комунистите,
другарко, ти ще кажеш, че не са били убити от комунистите, ами са се самоубили, за да направят мръсно 60 години по-късно...
другарко, патриарх Максим е доносник на ДС - начин за контрол над църквата ...

Изгорили са му досието и всъщност само за него няма нито един документ, който да потвърждава, че е доносник. Останалите патриарси са били доносници, обаче.

# 3 234
  • Norge
Това за следене по празника, за възпрепятстване на хората, за доноси при боядисани пръсти и не знам какво още, очевидно е някаква митология, която някому е мила и важна. Grinning Аз не бих се наела да твърдя, че помня какво беше по турско, просто защото не съм  живяла тогава. Не е лошо човек да се запита колко истинност има в твърденията му относно неща, на които не е свидетел.

На църква съм ходила. Единствено от любопитство, тъй като духовно съм много далеч от тази институция. Навярно подсъзнателно ми се е искало да открия вътре онази смазваща красота на италианските шедьоври....не ми се получи.

По Великден сме се събирали при Катедралата след работа, беше хубаво и празнично в меката вечер сред много хора. И никой не ме е преследвал и репресирал, това е сигурно.

Единственият случай на  преследване, за който знам, съм чела в някакъв вехт руски роман, чието име не помня и който така и не дочетох.

Нямам никакви специални причини да защитавам отминалото и аз не това правя. Насаждането на неистини обаче не води до нищо положително.

# 3 235

Естествено, че е той! Великденския Заек! Без него няма да има яйца. Той ги снася!

http://news.discovery.com/history/religion/what-does-easter-bunn … easter-120406.htm

# 3 236
Това за следене по празника, за възпрепятстване на хората, за доноси при боядисани пръсти и не знам какво още, очевидно е някаква митология, която някому е мила и важна. Grinning Аз не бих се наела да твърдя, че помня какво беше по турско, просто защото не съм  живяла тогава. Не е лошо човек да се запита колко истинност има в твърденията му относно неща, на които не е свидетел.

Нали сега е турското присъствие. Дошли ни на гости, пък поостанали.

# 3 237
Това за следене по празника, за възпрепятстване на хората, за доноси при боядисани пръсти и не знам какво още, очевидно е някаква митология, която някому е мила и важна. Grinning

Не е митология, особено в първите 20 години от комунизма. Всичко се е следяло, абсолютно всичко, включително и ходенето на църква. Какво говориш и приказваш от най - малкото нещо, до плюенето по властта се е следяло. Аз познавам хора, на които им е правено забележка за това, че са били на църква. Вярно, не е имало последствия, но им е казано да не повтарят. Говоря за по - началните години, не за 86 г. примерно, защото тогава започва да става ясно, че режимът няма да го бъде. Особено след Чернобилската авария.

# 3 238
  • sofia
Пред близката фурна се беше извила опашка. По стар обичай се наредихме на нея. Разказах на синът, как навремето сме се редили редовно на опашки. Не ме разбра. Той е на 6. Побъбрихме с бабите и лелите на опашката и ме налегна една носталгия...Доредихме се до козунака и е наистина чудесен!
За ме Великден е в яйцата, козунака и семейството. Не съм религиозна!

# 3 239
Никаква романтика няма. Да чакаш на опашка за козунак, за яйца, за боя, за агнешко. Е, някои са си имали от село или от ТКЗСто. 

Общи условия

Активация на акаунт