Спомени и впечатления за социализма в България

• 543 997
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 255
# 3 256
# 3 257
На моето кръщелно свидетелство от църквата пише: Детето е родено от невенчани в църквата родители. Брат ми 4г по малък, няма такава отметка/това преди 20-та годишнина от 9,септември.
На въпрос защо не са венчани в църквата нашите казаха, че не било модерно. Не са били никога партийни членове.

# 3 258
И моите не са венчавани в църква.
Само граждански брак.

# 3 259
И аз не съм в църква. За какво в същтност служи?

# 3 260
И аз не съм в църква. За какво в същтност служи?
Не разбрах точно за кое казваш и питаш, но май подозирам.
Родителите ми не са венчани в църква/според тях не било модерно,отживелица/, но е нямало проблем да ме кръстят в църквата. Имат само граждански брак.
След промените излезе отново модата да се правят освен граждански и църковни бракове, които само за пред всевишния значат нещо. Сега май и само църковни се сключват.

# 3 261
ти лично виждала ли си такова нещо, че използваш такова глаголно време?
Да.

# 3 262
Не, не могат да се сключват само църковни бракове. Тази мода според мен засегна само определена категория хора,  разбира се като изключа вярващите.
Бабите и дядовците ми не са сключвали църковен брак,  а са се женили преди соца.

Като стана дума за мода, искам да споделя  впечатлението си, че явно е станало модерно да се казва,  че по Великден градовете са пусти,  защото хората са отишли в Гърция, а не на село.  Mr. Green

Последна редакция: сб, 30 апр 2016, 23:06 от Анонимен

# 3 263
Гражданският брак е въведен през 1945 в България. Преди това е бил само църковният. Ако бабите и дядовците ти нямат църковен брак преди тази година или граждански след нея излиза, че не са били женени.

# 3 264
Не, не могат да се сключват само църковни бракове. Тази мода според мен засегна само определена категория хора,  разбира се като изключа вярващите.
Бабите и дядовците ми не са сключвали църковен брак,  
Като стана дума за мода, искам да споделя  впечатлението си, че явно е станало модерно да се казва,  че по Великден градовете са пусти,  защото хората са отишли в Гърция, а не на село.  Mr. Green

Може да се сключи само църковен брак!

# 3 265
Диночо,  може и да са криели, а може и да са нямали брак.  Mr. Green

Извинете, но и друг път съм си мислела да питам, какво трябва да означава цитиране на мнение без реплика?

# 3 266
имаше един вид кръщенета, едни нерелигиозни такива, комунистически  - в ритуалната зала се правеха в нашия град, братовчедка ми така я кръстиха, като гугълнах
ето какво излезе : ))
сега ще кажете, че и това не е вярно ....

# 3 267
Аз си спомням такова кръщене на детето на една далечна леля. Беше в края на 80-те.

# 3 268
те още съществували тези кръщенета, доколкото разбирам ...
харесаха ми оценките на това ''кръщене'' в темата : )

# 3 269
Бабите и дядовците ми не са сключвали църковен брак,  
Като стана дума за мода, искам да споделя  впечатлението си, че явно е станало модерно да се казва,  че по Великден градовете са пусти,  защото хората са отишли в Гърция, а не на село.  Mr. Green

Може да се сключи само църковен брак!

Откога е това? Когато се женихме през 2001 година не можеше. За щастие, бяхме сключили брак в Канада и ни го признаха. По това време църковната церемония е само благословия.

Общи условия

Активация на акаунт