Спомени и впечатления за социализма в България

• 543 739
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 285
  • Варна
От въпросните именници аз съм пряко "потърпевша". Родителите ми са искали да се казвам Габриела, обаче в именника го нямало това име и са казали на майка ми да мисли друго име.
А баща ми по това време е бил войник, не са го пуснали в отпуска, видял ме е за първи път на 3 месеца.

Моя съгражданка, по-голяма от мен, са успяли да я кръстят Габриела. И не защото, именника е "разрешил", а защото майка й казала, че това дете го е чакала години наред /дълго време не е можела да забременее/ и няма да го кръсти по никакъв друг начин. Имало е големи дебати, но в крайна сметка са разрешили.
+1
Майка ми е искала да ме кръсти Николета, но името го е нямало.
Кръстила ме е с друго име , което го е имало.
Обаче , всички роднини ми викат "Ети" , галено от Николета, а то няма никаква връзка с името ми.

# 3 286
Аз имам позната, която се казва Доника, на около 35 е.

# 3 287
  • Пловдив
И аз имах съученичка Доника, на 35 или 36 е - бяхме набор 80/81. Дали пък пак не опираме до чиновническа преценка?

# 3 288
  • София
Някои спомени са откровени измислици doh

Имах две съученички с името Габриела, а пък Доника Венкова се казваше една певица по соца... а братовчедка ми (от едно пернишко село) се казва Николета от край време...

Това, както Пешо Стоянов е слушал Бийтълс по някаква причина в мазето, пък на нас ни го пускаха на празника на гимназията Joy

Или че милиционери дебнели около църквата на Великден - ние цялото семейство ходехме, не помня някой да е пострадал hahaha а майка ми и баба ми си ходеха всяка неделя, и всички на другия ден носехме яйца да се чукаме.
Пък вчера например се беше угърмяло от полиция по всички църкви, кой знае кой какво ще си спомня след години...

# 3 289
  • Пловдив
Луси, прабаба ми и баба ми са имали проблеми с ходенето на църква. На прабаба ми не са й разрешавали да иде на гости на сестра си в Гърция. Та явно не всички са ходели свободно на църква.

Преди време приятелка разказваше, че навремето на техни познати не са разрешили да кръстят дъщеря си Габриела, ами трябвало да е Гавриела.

Пешо Стоянов е завършил 2-3 години преди майка ми гимназия в Пловдив, която по тяхно време е била много на ниво. От това, което майка е разказвала за трите й години там, малко ми е съмнително да пускат Бийтълс на забава.

# 3 290
В коя държава сте живяли? Аз познавах една Габриела ,  Алиса , Клементина набори между 71 и 74 и един Валентин, който беше по-голям. Познавах една Жанет и една Пелагия родени петдесет и някоя . 

Последна редакция: нд, 01 май 2016, 19:56 от Brideshead

# 3 291
  • София
Не знам newsm78 явно е имало голЕма разлика между София и Пловдив... hahaha
Завършила съм френската гимназия в София, по времето когато Пешо Стоянов е завършвал и ти казвам за моите спомени, а не за познатите на една приятелка...

# 3 292
  • Norge
 Mr. Green Бившата варненска ll-а гимназия, сега музей, през голямото се превръщаше в нещо като дискотека, light. Целият двор-парк се озвучаваше с най-модерното в момента английско и италианско.
И разбира се, че по училищните вечеринки  Joy се слушаше и се изпълняваше английско.
Вече при професия музикант нещата стояха по друг начин. С глоби.  Confused

И аз имах съученици с имена от рода на Жанина. По този въпрос, ако не греша, позволяваха “своеволия“ ако в семейството вече имаше по-различни имена, носени от баби/дядовци.

# 3 293
  • Пловдив
А директорът на гимназията, която са завършили майка ми и Пешо Стоянов, ги е карал в голямото междучасие да правят крос в Градската градина.

# 3 294
  • София
А директорът на гимназията, която са завършили майка ми и Пешо Стоянов, ги е карал в голямото междучасие да правят крос в Градската градина.
Защо?

# 3 295
  • Пловдив
И да ми е казвала защо, не помня, но е било традиция.

# 3 296

Лиляна Димитрова. Peace Сега Патриарх Евтимий. Беше образцова гимназия.
И аз го хванах за малко този директор. Пенчев, Бог да го прости.
Да, на голямото междучасие всички, начело с него, бягахме по маршрут в градската градина. С жълт потник бягаше той, без значение от сезона. Wink И в снега пак ни водеше да бягаме.
Беше голям спортист и много държеше учениците да спортуват.

За имената - по мои наблюдения е било на местна почва изискването и именниците.
На татко в селото все хубави и модерни имена имат моите връстници, докато в Пловдив бяха по-консервативни.

# 3 297
  • Куциндрел
Сестрата на баба ми са искали да я кръстят Виолета, но не можело, та е кръстена с другото име на цветето. Но пра-баба и пра-дядо през целия си живот й викаха Вили.
Обаче на баща ми името беше супер странно за България. Не знам как са позволили. Crazy

# 3 298
  • Пловдив
Дева, да - била е наистина много добра гимназия по времето на майка ми. Малко офф, но като че ли сега прогимназията им е доста по-силна, отколкото гимназиалния курс.

# 3 299
Майка ми е искала да ме кръсти Ирена, но не е можело. Впоследствие, естествено имах съученичка Ирена, и други наборки познавам с това име.

Общи условия

Активация на акаунт