Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 514
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 405
  • Куциндрел
Нова, Уишче, не дейте така да говорите, че другарките започват да циклят.
Тези факти не ги пише в старите учебници.

# 3 406
Venceremos слагам на списъка  Peace  

Ей сега зароних червени сълзи за китайците. Друга идея не ви ли хрумна , освен да попеем жалейки за китайците пък сега . Много показателно, наистина Simple Smile

# 3 407
 Пхенян е в Корея...

# 3 408
Аз за режим на тока си спомням само по време на Демокрацията... newsm53
Де да беше гаснал тока, та да си почиваме по времето на Тошко. Laughing
Явно склерозата не прощава. Зимата на 1985/86 бях подготве в гимназията и чудесно помня как учех вечер на свещи. 1990/91 също имаше режим.

Дааа, спомних си за едни ученици , дето ходиха на вечерно училище..../да си вземат средното образование/
Ти от тях ли си, та си учила вечер?  Shocked
------------
Аз вечер съм спала, щото съм ставала рано - в 4,00часа за първа смяна...

# 3 409
  • Куциндрел
А КНДР е Корейска Народно-Демократична Република...
Ама какво ли значение има, де Китай, там и Северна Корея.

# 3 410
В София помня два сериозни режима на тока. Единият беше някъде 1984-1986 г. Играехме с нашите на бесеница и пеехме песни. Много уютно беше - семейството събрано, свещи светят...
Другият режим беше някъде 1991-92.

# 3 411

Аз вечер съм спала, щото съм ставала рано - в 4,00часа за първа смяна...

Нима във вашето село народната власт не е построила училище?

# 3 412
Аз за режим на тока си спомням само по време на Демокрацията... newsm53
Де да беше гаснал тока, та да си почиваме по времето на Тошко. Laughing
Явно склерозата не прощава. Зимата на 1985/86 бях подготве в гимназията и чудесно помня как учех вечер на свещи. 1990/91 също имаше режим.
Аз мисля, че не от склерозата, а от това че предишните години ползващите един трафопост с болници и някои значими сгради не ги изключваха. Имам съученици, които бяха облагодетелствани по този начин.По късно направиха генератори ли или нещо такова, което осигуряваше електричество за тези сгради и гасенето беше повсеместно.

# 3 413
Разказвах на майка ми за тази тема и тя ми сподели следното по повод Великден.

В началото на седемдесете години, докато е била ученичка, леля ѝ (учителка) специално е дебнела момента да се запише като "надзирател" до градската черква в нощта на Великден, за да може после да каже, че НЕ Е видяла никой от учениците си там. Независимо, кой е видяла наистина и по този начин да им спести неприятности. Сега да не дойде някой да ми каже, че майка ми не си спомня правилно, ако обичате.

И история от раздел комунистическа глупост - родната къща на майка ми е отнета (компенсирана с панелен апартамент, гордостта на соца), за да се построи някаква зелена площ - градина. Не само, че нищо не е построено, ами къщата се подарява на трети лица, за да бъдат компенсирани за отнемането на някакъв съвсем различен имот. На предишните собственици изобщо не се предлага да получат къщата обратно.

# 3 414
Аз мисля, че не от склерозата, а от това че предишните години ползващите един трафопост с болници и някои значими сгради не ги изключваха. Имам съученици, които бяха облагодетелствани по този начин.По късно направиха генератори ли или нещо такова, което осигуряваше електричество за тези сгради и гасенето беше повсеместно.

Така е, ние бяхме вързани за Окръжна болница и доста време ни се разминаваше  режима. После обаче и нас ни резнаха Mr. Green.

# 3 415
Нима във вашето село народната власт не е построила училище?

В нашето "Село.... "    Joy Има данни за училище от 1832г със сграда/построика на училище...
Редовните ученици ходят денем на училище.  НА СВЕТЛО!!!

# 3 416
Светло, светло, колко да е светло в 4 сутринта?  Laughing

А защо си ставала в 4.00 за училище, можеш ли да поясниш?  newsm78

# 3 417
Светло, светло, колко да е светло в 4 сутринта?  Laughing
А защо си ставала в 4.00 за училище, можеш ли да поясниш?  newsm78

Тръгвах в 4,30часа  за работа.  /Научи се да четеш ...най-накрая!  :   smihesorry /

Града беше осветен от улични лампи.  smile3533
Беше не много тихо, защото живота  закипяваше в 4.30 часа... Бръмчаха автобуси, камиони, хора ...
По пътя имаше доста хора от рано, защото всички отивахме по разни предприятия и всеки поздравяваше и пожелаваше  - "Лек ден, лека работа"  с усмивка.
Аромата на липите по главната, сутринта ободряваше всички и настроението винаги беше приповдигнато...   Шегувахме се така:
"А ...Пак ли сме Първа- бодра смяна?" .... , "Ранобудни сме тази седмица? " и пр...
Не винаги смените се съвпадаха със смените в другите предприятия и се виждахме през 4 седмици горе- долу...
И  така се опознаваме по улиците. За около 10-15 мин вървим заедно на тумби и се шегувахме...
Така беше и на обед и вечер... Разминаваме се и се поздравяваме.  

Впечатлително беше едно предприятие....Техните работници бяха повечето мъже и голям майтап бяха по спирките... Пътуваха с автобуси. А до работата са свирели с акордеони,  песни са пяли... Това през 1966 до 80год  горе долу...
 -----------------------------
Е...годините вървят ...спомени и впечатления се нижат... knit
Дано един ден имаме по хубави спомени независимо от неволите, които ни сполетяват...  

# 3 418
  • Куциндрел
Това с песните сигурно е било от щастие. Mr. Green

# 3 419
   В пет часа сутринта от какво друго да е? Laughing

Общи условия

Активация на акаунт