Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 450
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 420
Редовните ученици ходят денем на училище.  НА СВЕТЛО!!!

Няма да повярваш, но на някои ни се налагаше да учим и в къщи, да пишем домашни, да четем. Явно не сме били от много схватливите. 

# 3 421
  • на брега на морето
Това с песните сигурно е било от щастие. Mr. Green
Joy Joy Joy

# 3 422
Редовните ученици ходят денем на училище.  НА СВЕТЛО!!!

Няма да повярваш, но на някои ни се налагаше да учим и в къщи, да пишем домашни, да четем. Явно не сме били от много схватливите.  

Вярно е, някои амбициозни майки с много труд направиха децата си -  човеци... hahaha
Дори учителки направиха от някои дървета....
Ама от цялата работа - станаха добри продавачки на сергии /с богат речник/..., защото нямали нерви за децата....
И не става въпрос за пари, защото учителската заплата превишава заплатата на щанда.  newsm78

То работата не е в дългото четене, а в "усвояването" на материала.
/у че хубава дума написах, може да си поиграете.../

Последна редакция: ср, 04 май 2016, 14:07 от маманет

# 3 423
                  Мили момичета,с интерес чета темичката ви!Забравяте само ЕДНО - всяко нещо има и + и - ! Пълно щастие и благополучие няма никъде! /Мое мнение/
                  За кучетата - не е имало забрана ,но не беше и модерно да отглеждаш куче! Laughing Що се касае до съседите и ОФ-то сега няма ОФ,ама скапани съседи има.Отровиха ми кучето 2001 година ,по соца съседите ми нямаха претенции към кучетата ми.Щерката постоянно ми водеше по някое "за малко докато намерим стопанин" и си ги отглеждахме с години!
                  За имената - и СЕГА И ПРЕДИ - каквото име искаш за детето си ставаше с ВРЪЗКИ! 2005 година не искаха да махнат -ов от второто име на внука и........хукнахме из ЕСГРАОН-а.Казаха ни..."ако разреши кмета" .Е,намерихме връзка с кмета и проблема се реши.Майка му пък /родена 1980 г/ не искаха да кръстят Цветина ,защото го нямало в списъка.Първо атакувах списъка и второ - пак си намерих връзка.
                 Е,сега пък ми обяснете каква точно е разликата от преди и сега. Laughing Имайте едно на ум,че повече от половината ни управляващи са деца,снахи и т.н. на "мръсните" комунисти , а останалата част са били комсомолски секретари и то не в класа в у-ще,а в районни и окръжни комитети.
                 И още нещо - ако вярвах в промяната щях да съм в първите редици на митинги и протести,ама.......съм научена да мисля и анализирам.Не съм видяла 9 септември,но видях 10 ноември - разлика никаква - тогава "мръсните" фашисти са станали комунисти,а сега "мръсните" комунисти станаха демократи. Mr. Green С една дума - все едни и същи ту са политзатворници,ту активни борци,ту репресирани и все плуват като л...о отгоре.

# 3 424
  • На земята, която е всъщност звезда.
             ...
                 Е,сега пък ми обяснете каква точно е разликата от преди и сега. Laughing Имайте едно на ум,че повече от половината ни управляващи са деца,снахи и т.н. на "мръсните" комунисти , а останалата част са били комсомолски секретари и то не в класа в у-ще,а в районни и окръжни комитети.
             ...               

Това, че сега, ако не ти харесва, можеш да се преместиш в друг град, държава, континент. Което е било и си остава основно човешко право при всякакви пол. системи, освен при социализма. Като се замислиш, ако тогава разрешаваха хората да пътуват и да се преместват свободно, сега нямаше да имаме подобни теми и спомени. 

# 3 425
             ...
             ...               

Това, че сега, ако не ти харесва, можеш да се преместиш в друг град, държава, континент. Което е било и си остава основно човешко право при всякакви пол. системи, освен при социализма. Като се замислиш, ако тогава разрешаваха хората да пътуват и да се преместват свободно, сега нямаше да имаме подобни теми и спомени. 

ей тъй на! хващаш си бохчата и се местиш ... чергарска му благинка викаш??? А те на всякъде по света размитат за теб и килими постилят ... с хляб и сол те чакат!
Защо лъжете хората ?

# 3 426
              ...
             ...               

Днес хората не "бягат", защото имат това изконно право, а защото са принудени.

# 3 427
А преди с каква радост седяха тук, че дори куршуми не ги плашеха.

# 3 428

Не съм видяла 9 септември,но видях 10 ноември - разлика никаква - тогава "мръсните" фашисти са станали комунисти,а сега "мръсните" комунисти станаха демократи. Mr. Green С една дума - все едни и същи ту са политзатворници,ту активни борци,ту репресирани и все плуват като л...о отгоре.

Абе, вие сериозно ли ги пишете тия работи? направо никаква разлика няма между 9-ти септември и 10-ти ноември.

Сигурно нещо съм проспала Народния съд след 10-ти ноември, избитите хора, национализираните им мелници и обущарници и другите екстри. . А да е дошъл някой да те изкара от вас, щото не одобряваш новата власт или просто ти иска имотите и да те прати на майната си да чукаш камъни, дали е същото, а? И от привилегиите за внуци на репресирани нищо не видях, сигурно съм пропуснала когато са раздавали карти за транспорта.

То бива, бива, но чак пък толкова не бива, да ви кажа.

# 3 429

Ей тъй на! хващаш си бохчата и се местиш ... чергарска му благинка викаш??? А те на всякъде по света размитат за теб и килими постилят ... с хляб и сол те чакат!
Защо лъжете хората ?

И в България не "постилят" килими като по соца,  надявам се не мислиш,  че тук те чакат с хляб и сол.

Тръгвах в 4,30часа  за работа.  /Научи се да четеш ...най-накрая!  :   smihesorry /

Уфф , прости ми, не знаех, че пролетариатът е ставал в 4 с песен на уста, мислех, че за училище говорим.
Ако се научиш да пишеш - ще чета, обещавам, честна пионерска.  Sunglasses

Последна редакция: ср, 04 май 2016, 15:06 от нова

# 3 430
  • на брега на морето
направо никаква разлика няма между 9-ти септември и 10-ти ноември.
Моля те, би ли ми споделила разликите между двете дати така, както ТИ ги виждаш?
Не се  заяждам и не иронизирам. Искам да видя чужди аргументи, защото мъжовите ми ги знам наизуст.

# 3 431
И от привилегиите за внуци на репресирани нищо не видях, сигурно съм пропуснала когато са раздавали карти за транспорта.
5 бона ни дадоха, как!  Wink

# 3 432

И от привилегиите за внуци на репресирани нищо не видях, сигурно съм пропуснала когато са раздавали карти за транспорта.

Теб кой и как те репресира, та да ти раздава компенсации ? Карта за транспорта човек си плаща сам, както всички останали хора.  Принцеси в днешно време в България няма. Май от 5-6 века насам нямаме принцеси. Само разни цецки "капиталистки" с много неоснователни претенции .

# 3 433
направо никаква разлика няма между 9-ти септември и 10-ти ноември.
Моля те, би ли ми споделила разликите между двете дати така, както ТИ ги виждаш?
Не се  заяждам и не иронизирам. Искам да видя чужди аргументи, защото мъжовите ми ги знам наизуст.

Не разстреляха политбюро, като начало.  Mr. Green

# 3 434
              Ееееее,чак пък крепостни не сме били!Вярно имаше така нареченото "жителство" в градовете най-вече,ама никой не ти е пречел да отидеш да живееш на Връшка чука /село във Врачанско-за тези дето не знаят/  Mr. Green То сега като няма жителството човек се пита кога е било по-добре,че се напълниха големите градове с.....цигани и хич не ми ги пишете роми.По време на социализма тези групи ходеха и на училище и на работа.Даже с милицията се издирваха за да ходят на училище и на работа.Някои от тях имаха и по-хубави къщи от българите,че работеха по Кувейт и Либия.Визирам /без да се обиждате / град Кнежа-там видях при циганите децата им със средно образование и с переспектива да учат и във ВУЗ,къщи ,за които аз не можех да си мечтая,техника,каквато не можех да си позволя с моята заплата и влогове на децата им в долари и то в хиляди.Не чух и не видях пребити стари хора за няколко лева от мизерните им пенсии.Вярно,че моята баба взимаше 30 лв земеделска пенсия,но пък винаги даваше по някое левче на 12-те си внука ,за пълните дворове с различни домашни животни и прекрасните градини направо ми се плаче.Сега като отидох в селото на баща ми и сълзите ми текнаха....голямо,богато село с над 3000 души сега е обрасло и занемарено с изпадали и разрушени къщи,а жителите му из Америката и Европата.Дали пък точно това е толкова прекрасно????Сама си се питам!Не ви задължавам да приемате моите размисли! С братовчедите и децата им.....по скайп и във фейсбук!Виртуални трапези и пожелания.Няма сбора в село и......дали това е по-доброто???Пак сама си се питам! И то от доста време! Laughing
               Що се касае до "ограниченията" за пътуването и живеенето в чужбина ....... то си беше за "простолюдието" /не се обиждайте на израза ми/ за "богопомазаните / разбирайте управляващите/ това изобщо не беше проблем.Побеснявам като гледам някои предавания ,в които се леят сълзи как аджеба сме били репресирани ЩотО тате пратен из Европата.....де,Бай Ганьо,де! Mr. GreenСега не е ли същото - можеш да пътуваш,ама ....за това ти трябват финикийски знаци и.....все тая като имаш правото.
               Някои "репресирани" направо ми се иска да ги репресирам втори път,че да си припомнят разходките из Европата и не само там. Mr. Green

PS.Iris04, казах вече,че НЕ СЪМ видяла и добавям - знам историята и не е необходимо да ми преразказваш събитията!Само,че ти знаеш ли КОЛКО хора загубиха работата си и препитанието си отново в името на по-висша цел.Колко хора бяха ПРИНУДЕНИ  да нарамят дисагите и да загърбят родните си домове.Казах вече и ПОВТАРЯМ - няма само + и - ! Във всяко нещо има и лошо и добро,но пък те питам - ние какво точно научихме от ЛОШОТО????? Дали не повтаряме отново грешките от соца само,че малко ремикс им направихме! Laughing
               Сравнението между 9 и 10 ми се върти из главата ,защото нещичко ме навежда на мисълта,че тези дето допуснаха народния съд,репресиите и т.н. сега ни размахват отново пръст.Я вземи та попрочети за някой от "елита" ни и ще видиш какви точно са били дядо му и баба му и си задай въпросчето - бе тоз дето прати моя дядо в Белене не е ли сега дядо на милионер или властимащ?????
               Милааааа,наивно е да мислиш,че власт лесно се дава ! Laughing Не те убеждавам просто чета,гледам,слушам и най-вече мисля!На моята възраст трудно ще ме пратиш за зелен хайвер! Mr. Green
               Имам приятелка,коята по време на соца размахваше "активното борчество" на единия си дядо ,а след 10-ти размахва репресиите на другия си дядо и.....ще рече човек хората мислили и се застраховали от двете страни. Twisted Evil То само тя да беше на ръце щяхме да я носим,ама нъц.....маймуните на клона са много!И за това просто - не вярвам,че тук някога нещо ще стане по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт