Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 047
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 615
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
днес в колата чоплех едни дребни солени и сладки неща, японски.
та се сетих в края на 80те май имаше kakino tane  Crazy обожавах го!!! днес се сетих за него, едно от нещата, дето ги ядах меше със същия вкус.

не съм ги виждала от отдавна.

# 3 616

Предполагаш, или имаш ясен спомен къде и кога се е коментирало.  newsm78 Аз изобщо не си спомням и ще ми бъде интересно да видя доколко е отразено и как е коментирано от Партията.  

Имам съвсем ясен спомен за информации за Нагорни Карбах в онези години. Няма как да са я пропуснали при международния обмен в новините. Това си беше доста голяма пушилка. Конкретно вероятно трябва да търсиш в БТА, новините на радиото, телевизията, Всяка неделя /ако е била в период на излъчване/ и пр.

# 3 617
  • На земята, която е всъщност звезда.

Предполагаш, или имаш ясен спомен къде и кога се е коментирало.  newsm78 Аз изобщо не си спомням и ще ми бъде интересно да видя доколко е отразено и как е коментирано от Партията.  

Имам съвсем ясен спомен за информации за Нагорни Карбах в онези години. Няма как да са я пропуснали при международния обмен в новините. Това си беше доста голяма пушилка. Конкретно вероятно трябва да търсиш в БТА, новините на радиото, телевизията, Всяка неделя /ако е била в период на излъчване/ и пр.

Това е три години преди войната в Нагорни Карабах, която започна 91-а и вече имаше гласност. Сега ще се поразтърся за някакви записи преди 10-ти, но съм скептична, че са качени в нета.

# 3 618
Това е три години преди войната в Нагорни Карабах, която започна 91-а и вече имаше гласност. Сега ще се поразтърся за някакви записи преди 10-ти, но съм скептична, че са качени в нета.

Това е 88-ма. Затова казвам, ако Всяка неделя е била в период на излъчване, имам спомен, че беше спирана преди 10-ти. Мисля, че те най-наблягат на качването в нета.

# 3 619
А тогава нямаше ли някакво земетресение в Армения или греша?
Не греша. На 7 декември 1988 г. катастрофален подземен трус от Х степен с епицентър в района на град Спидаг постави началото на поредната трагедия на многострадална Армения.
Това със сигурност са давали по новините през 1988 година.

Последна редакция: сб, 07 май 2016, 18:15 от Mama_Nana

# 3 620
  • София
Имам спомени от събитията - имаше информация в новините по тв и радиото.
Конфликта в Сумгаит и земетресението в  Спитак бяха отразавяни редовно.
То и нямаше как да се скрие - с идването на Горбачов и т.н. гласност и перестройка в СССР всичко се пишеше в техните вестници и списания. А те се продаваха тук свободно,  хората ги четяха. В тях виждаха някаква надежда, че положението може да се подобри и тук. С новините за войната в Нагорни Карабах май  мислещите тук се замислиха сериозно.
Също 1988 г. възникна и по-малко отраяван конфликт между Аджария и Абхазия/автономни райони в Грузинската соц. република/. Но някак си тук не се впечатлиха от тях. Все пак арменците са по-познати като нация, по-близки са ни.

# 3 621
  • The QC to be!!!
Искам да споделя с вас нещо, на което попаднах вчера и още съм в шок. Ще го напиша в темата, защото касае онези времена и информационното затъмнение в което живеехме. Та, знаехте ли, че конфликтът в Нагорни Карабах е започнал още по соц време, след като арменците през 1988 г. са поискали да се присъединят към Арменска ССР и е имало погроми на азърбайджанци над арменското население в някои градове? Чували ли сте изобщо за клането над арменците в град Сумгаит, където хората са били извеждани от домовете си, пребивали са ги, изнасилвали, гасели са цигари в тях и са ги палели живи, а полицията е отказала да се намеси? Хиляди са изгонени и стават бежанци в Арменска ССР. Да повторя: говорим за социализъм, за 88-а година, за прекрасните хора от онова време. Имате ли спомен някъде по медиите в България да се е споменало за случващото се в тогавашния СССР? Аз поне нямам такъв. Ако не вярвате, има информация в нета, това са част от жертвите и разкази на очевидци /предупреждавам, че не са за по- чувствителни хора/:

http://sumgait.info/sumgait/sumgayit-list-victims.htm
 http://sumgait.info/sumgait/the-sumgait-tragedy/sumgait-tragedy- … e-grigoryevna.htm

А сега някои заблудени душици си дрънкат тук колко спокойно било тогава, как хората са били по- добри. Ами да, като са пускали само одобрени репортажи за преизпълнение на петилетния план и за ударници, сега ще се пеят химни колко хубаво и спокойно е било тогава.  ooooh!
Вселена, да, имаше информация. Но или си била много малка, или не си обърнала внимание.

А сега, знаете ли, че и сега азерите ходят и колят в Карабах? Преди 2 седмици, приятел който е служил в Карабах ми разказваше как са отишли азери военни, избили са цяло село от 100-ина души, буквално са отрязали главите на някои от мъжете и ушите им.  Cry  И това днес, 2016, и е подкрепяно от НАТО = Турция, на която сега и беше разрешено да влиза в ЕС без визи.

Та и днес си има война в Карабах, но може би повечето не знаете, защото не се интересувате.

А сега по темата, прочетох първите 1, 2 страници. Пишете много, че сте се редили на опашки. А сигурни ли сте, че това е било по времето на соца? Щото соца който аз помня, нямаше чакане за хранителни стоки, освен в Събота сутрин за хляб, щото никои не искаше да купи от вчерашния, който беше намален, а всеки искаше пресен и топъл. Това с празните магазини почна 1989.

Последна редакция: сб, 07 май 2016, 20:07 от Baby*

# 3 622
Скрит текст:
[
Скрит текст:
quote author=Baby* link=topic=913339.msg33057892#msg33057892 date=1462639967]
Искам да споделя с вас нещо, на което попаднах вчера и още съм в шок. Ще го напиша в темата, защото касае онези времена и информационното затъмнение в което живеехме. Та, знаехте ли, че конфликтът в Нагорни Карабах е започнал още по соц време, след като арменците през 1988 г. са поискали да се присъединят към Арменска ССР и е имало погроми на азърбайджанци над арменското население в някои градове? Чували ли сте изобщо за клането над арменците в град Сумгаит, където хората са били извеждани от домовете си, пребивали са ги, изнасилвали, гасели са цигари в тях и са ги палели живи, а полицията е отказала да се намеси? Хиляди са изгонени и стават бежанци в Арменска ССР. Да повторя: говорим за социализъм, за 88-а година, за прекрасните хора от онова време. Имате ли спомен някъде по медиите в България да се е споменало за случващото се в тогавашния СССР? Аз поне нямам такъв. Ако не вярвате, има информация в нета, това са част от жертвите и разкази на очевидци /предупреждавам, че не са за по- чувствителни хора/:

http://sumgait.info/sumgait/sumgayit-list-victims.htm
http://sumgait.info/sumgait/the-sumgait-tragedy/sumgait-tragedy- … e-grigoryevna.htm

А сега някои заблудени душици си дрънкат тук колко спокойно било тогава, как хората са били по- добри. Ами да, като са пускали само одобрени репортажи за преизпълнение на петилетния план и за ударници, сега ще се пеят химни колко хубаво и спокойно е било тогава.  ooooh!
[/quote]
Вселена, да, имаше информация. Но или си била много малка, или не си обърнала внимание.

А сега, знаете ли, че и сега азерите ходят и колят в Карабах? Преди 2 седмици, приятел който е служил в Карабах ми разказваше как са отишли азери военни, избили са цяло село от 100-ина души, буквално са отрязали главите на някои от мъжете и ушите им.  Cry  И това днес, 2016, и е подкрепяно от НАТО = Турция, на която сега и беше разрешено да влиза в ЕС без визи.

Та и днес си има война в Карабах, но може би повечето не знаете, защото не се интересувате.

А сега по темата, прочетох първите 1, 2 страници. Пишете много, че сте се редили на опашки. А сигурни ли сте, че това е било по времето на соца? Щото соца който аз помня, нямаше чакане за хранителни стоки, освен в Събота сутрин за хляб, щото никои не искаше да купи от вчерашния, който беше намален, а всеки искаше пресен и топъл. Това с празните магазини почна 1989.
[/quote]

Стига де, направо изтръпнах и ми стана много мъчно за хората там newsm45

# 3 623
  • The QC to be!!!
slav4e аз имам няколко много близки арменци. Една от познатите ми, която сега живее в Израел е точно от Карабах. Родена е преди да започне войната там, и нещата които разказва са страшни, но това което сега разказват познатите ми които все още имат роднини в Армения, е някакъв кошмар. За който разбира се мас медиите нищо не казват. Все едно не съществува. Каква гняв струй от познатите ми когато говоря с тях, просто не мога да предам с думи.  Cry Гняв към мълчанието и безразличието на нато, защото това което става в Карабах е 100% идващо от турция.

# 3 624
Кой ще ни даде пари?  Grinning

Социалистката Сийка Бечева. Митинг на БСП 1991 в Кърджали. Личен архив на режисьора Евгений Михайлов.

# 3 625
Скрит текст:

То за теб всички, които не мислят като теб са зле и ги пращаш да си пият хапчетата! Mr. Green
Ама като те гледам как се търкаляш, май ти имаш нужда. Sunglasses

От капиталист винаги може да стане работническа класа. Обратното - не.

Искаш да кажеш, че днешните капиталисти са потомствени! А какво стана с децата на комунистите, които още държат основните капитали в ръцете си.

Пишете, само за да се заяждате.

Нали ѝ казвам, че се омота в съчиненията си. Sunglasses

Хем комунистите взеха всичко, хем имало потомствени капиталисти.'
Как бе джанъм? Crazy
Поне, когато говориш измислици се позасрами малко. Кого съм пратила да си пие хапчетата?

Да ти опресня паметта. Grinning

Това ли е традицията? Без яйца?

Мен също ме дразни комерса, за Коледа дори повече.
Не купувам зайци и други привнесени символи.

Пий си хапчетата, казах, че ми е първият Великден без традицията с боядисване на яйца.

Виждаш ли? bouquet

# 3 626
Скрит текст:
slav4e аз имам няколко много близки арменци. Една от познатите ми, която сега живее в Израел е точно от Карабах. Родена е преди да започне войната там, и нещата които разказва са страшни, но това което сега разказват познатите ми които все още имат роднини в Армения, е някакъв кошмар. За който разбира се мас медиите нищо не казват. Все едно не съществува. Каква гняв струй от познатите ми когато говоря с тях, просто не мога да предам с думи.  Cry Гняв към мълчанието и безразличието на нато, защото това което става в Карабах е 100% идващо от турция.
Скрит текст:
Така нато може да продаде и нас на турция и тук да стане същото. Нарочно пиша имената с малка буква.
Извинявам се за отклонението, но това ме потресе.

# 3 627

Капиталист не можеш да станеш без работническа класа. Затова трябва много да я уважаваш.

Е, айде сега! Ти отрече тотално американската мечта.  Mr. Green
Разбира се, че е възможно и постоянно се случва. До личностни качества е.

# 3 628
Дори и Москва си призна за униженията и терора във времената на „съветска” България:  Laughing

http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/I-Moskva-si-prizna-za-unizhe … avets_628930.html

# 3 629
Скрит текст:

То за теб всички, които не мислят като теб са зле и ги пращаш да си пият хапчетата! Mr. Green
Ама като те гледам как се търкаляш, май ти имаш нужда. Sunglasses

Искаш да кажеш, че днешните капиталисти са потомствени! А какво стана с децата на комунистите, които още държат основните капитали в ръцете си.

Пишете, само за да се заяждате.

Нали ѝ казвам, че се омота в съчиненията си. Sunglasses

Хем комунистите взеха всичко, хем имало потомствени капиталисти.'
Как бе джанъм? Crazy
Поне, когато говориш измислици се позасрами малко. Кого съм пратила да си пие хапчетата?

Да ти опресня паметта. Grinning

Това ли е традицията? Без яйца?

Мен също ме дразни комерса, за Коледа дори повече.
Не купувам зайци и други привнесени символи.

Пий си хапчетата, казах, че ми е първият Великден без традицията с боядисване на яйца.

Виждаш ли? bouquet

Че то в случая си е на място.

Общи условия

Активация на акаунт