Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 688
  • 11 975
  •   2
Отговори
# 3 990
От шоколадите харесвах млечния с мечето Simple Smile
?

# 3 991
Скрит текст:
От шоколадите харесвах млечния с мечето Simple Smile
?

Heart
Точно този.
Имаше и един с Кума Лиса, но с мечето ми беше по-любим.

# 3 992
В края на 80-те или началото на 90-те се сещам, че бях много злояда или пък майка ми е готвела страшни буламачи, ама много гадно ми беше всичко готвено, и обикновено с филии с лютеница се изхранвах. Като омръзнеха и филиите с лютеница, майка ми ме пращаше в кварталната кръчма да купя кебапчета. По-вкусни кебапчета не съм яла. Слагаха ги горещи, направо от скарата, в една бежова хартиена кесия, заедно с нарязан на четвъртинки и после на филийки пресен хляб, в който от мазнината от кебапчетата попиваше и беше много вкусен и без кебапчета.

# 3 993
Като стана дума за хляб, типовият ми беше любим.

# 3 994
  • Пловдив
И на мен. И сега ми е любим. Ти си втората с такъв вкус освен мен, която срещам.
Именно типов, а не например пълнозърнест. Не знам защо.

# 3 995
  • България
И аз обичах типовия хляб. Беше по-малък от белия и Добруджа, но много по-вкусен.
  Както съм писала и в първия си пост в тази тема, храната ми липсва. Сънувала съм, че съм в онова време с една шепа стотинки и бързам да си купя шоколади, банички, боза...Laughing

# 3 996
  • Куциндрел
Аз си спомням във Варна до Черно море една кебапчийница, сега на нейно място има хотел. Та там един чичо с бяла престилка и шапка продаваше кебапчета, забождаше ги с онези малки вилички с 2 бодила. Flutter Flutter Flutter
И сладкарницата Будапеща, там обичах да хапвам сладолед. Flutter

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 17:24 от Ceca

# 3 997
Будапеща беше най-яката сладкарница Grinning
Имаше едни сиропирани сладки, не саварини, нещо друго беше - бяха много вкусни.

# 3 998
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз си спомням, че на село имаше фурна и там хлябът беше кръгъл. имаше голям и малък.
коричката беше умопомрачителна, все пак на пещ се печеше.

пратиха ме за един малък (200м. са до фурната) и като се върнах с наполовина изяден хляб, ме пратиха за още един, ама голям.

също си спомням, че имаше смесен магазин и ХоРеМаг (ХотелРесторантМагазин). това ново думообразуване също беше типично за комунизма.

шоколади не си спомянм много са съм яла, но суха паста Ком ми беше любима, както и плезира.
имаше и някаква тъмна напитка, тип кола, която се казваше алтай. newsm78

# 3 999
И още помня едни врели понички с мармалад от училищния бюфет, както и много вкусна май варена наденица с чубрица в крайче заводски хляб, пак от училищната лафка. Нямаше рецептури и изисквания за здравословно хранене, жулехме си тестото и мазнотиите, обаче не бяхме дебели, децата играеха навън по цял ден, нямаше компютри и единственото забавление беше детското по 10 минути на ден. Много обичах телевизионните театри в понеделник, още ги гледам тези, които са качени в нета.

# 4 000
  • Куциндрел
А помните ли, че имаше вход за плажа? Особено на централните плажове?

# 4 001
  • sofia
Не зная дали сте писали за това, не изчетох цялата тема, но аз пазя много хубав спомен от кулинарните магазини и по-специално от руската салата, завита в хартия, която продаваха там! Няма такава вече никъде. Вафлите от 5 също много ги обичах и един шоколад Крава, ама не Милка. За един период от доста години обаче изчезна напълно шоколада и ядяхме някаква гадост като заместител, викаха и марципан. Чак след години разбрах, че марципанът е съвсем друго нещо.
Мисля, че се казваха "Деликатесни магазини". Имаше един на Славейков и оттам ми купуваха най-вкусните картофени кюфтета. Така и не успях да ги възпроизведа в домашни условия...

# 4 002
Будапеща беше най-яката сладкарница Grinning
Имаше едни сиропирани сладки, не саварини, нещо друго беше - бяха много вкусни.

Шомлой галушки?

https://sergej-pozhar.livejournal.com/114847.html

# 4 003
Ориенталки се наричаха тези сиропирани сладки в сладкарница "Будапеща", бяха с форма на елипса.

# 4 004
Ориенталки се наричаха тези сиропирани сладки в сладкарница "Будапеща", бяха с форма на елипса.

Точно така, бяха елипсовидни и сиропирани Grinning
Толкова години съм се чудила как се казват.

Общи условия

Активация на акаунт