Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 610
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 265
Просто темата е такава - недостатъците на предишния строй. Всъщност, тя не е и точно така зададена, но благодарение на няколко пламенни революционерки, така се извъртя. А щом се обсъжда кое е лошо и кое не, добре е да се отчита кое е в резултат на строя, кое - просто на времето. За да не се получават смешни твърдения като някои от горните. Няма как през 1950 г. домашните перални да са масови в страната, просто защото никъде не са били. Същото е и с дотациите, модата, печките е пр. Напоследък върви "Мегре" по тв с Роуън Аткинсън в главната роля. Ами и там госпожа Мегле слага кюмюр в печката в хола. В Париж, през 60те години Simple Smile
Или смъртта и натравянето на хиляди лондончани по време на Лондонския смог през 1952 г.

# 11 266
Абсурт, не е такъв случай на местата, за които аз говоря (съседите са свързани доста преди демокрацията), но пък добре илюстрира какво имах предвид. Подозирам, че просто на места са решили да не си разбутват апартаментите за поставяне на сградната инсталация, но се чудех дали има и друго.

Така е, Невена, за регулацията на цените, то важи и за градския транспорт, хранителните продукти и какво ли още не. Ама аз не го одобрявам (освен за здравеопазване). Хайде електроенергията поне е била достъпна за всички, но парното точно е една глезотия за малцина, за която плащат всички.

# 11 267
  • Paris, France
Gato, дотации има и на запад, при това доста отдавна. Дядото на мъжа ми, който, ако беше жив щеше да е на 110-120г е получавал детски добавки за 5те си деца, социално жилище в Париж, медицински осигуровки, субсидирани билети до родното си място Итн. До скоро имаше безплатни карти за транспорт за нелегално пребиваващи. Аз никога не съм имала право на такава. В детската градина цената на обяда за самотни майки беше 0.20€, за многодетни беше безплатно. В новия квартал с десен кмет обядът беше 2€ за самотни майки и неработещите имахме право на 3 дни, не повече, дори и при плащане на пълна цена.

Тук има квартал, който се отоплява безплатно от енергията на банковия квартал.

В Англия на бедните им плащат добавки за ток и вода.

Помощите и субсидиите не са само при соца. Нито "безплатното" образование и здравеопазване.

# 11 268
  • София
Абсурт, не е такъв случай на местата, за които аз говоря (съседите са свързани доста преди демокрацията), но пък добре илюстрира какво имах предвид. Подозирам, че просто на места са решили да не си разбутват апартаментите за поставяне на сградната инсталация, но се чудех дали има и друго.

Така е, Невена, за регулацията на цените, то важи и за градския транспорт, хранителните продукти и какво ли още не. Ама аз не го одобрявам (освен за здравеопазване). Хайде електроенергията поне е била достъпна за всички, но парното точно е една глезотия за малцина, за която плащат всички.

Може и така да е, ако говориш за вече построени апартаменти без изградена вътрешна инсталация.
Нищо друго няма- останали са си на ток, който също беше евтин.
Можели са и да продължат на въглища и дърва, но си беше трудоемко и мръсно, та минаваха на акомулаторни печки, нафтови и т. н.

Но, за парното не си права- намери някой, живял преди 1975г. в София, който да ти разкаже за ада през зимата.
За това, как трамваите и тролеите, и рейсовете спираха в колона и хората, ако решаха да слезат и да продължат, го правеха на своя отговорност, тъй като не знаеха точно къде се намират.
Още помня как вървиш до стената на блока и не знаеш къде си стигнал.
И как в " нормалните" дни с вятър, като се прибереш, в носа ти е мирис на пушек, а като се издухаш вадиш сажди.

# 11 269
на бедните им плащат добавки за ток и вода.
Така е в развитите държави- държавата дава на бедните и немощните, а другите сами си плащат , но по време на комунизма всички са еднакво бедни, затова всичко е нереално евтино за всички,
докато държавата фалира няколко пъти .....

# 11 270
  • София

Ще повторя- ТЕЦ- овете и доставчиците на газ до пред вратата, работят с природен газ
Ако ти го докарат пред вратата, вече изградената вътре система ще подгрява водата с него.

И тва 70-те и 80-те, а? Живели сме в различни светове.

Ти не знам в кой свят си живял, ама поне сега можеш да чукнеш в Гугъл и да прочетеш.
Пример, ТЕЦ София е минал на природен газ през 1975г., като разбира се, е почнал да подгрява водата за парното с новото гориво.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%95%D0%A6_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

Мунчо, нещо не те разбирам- на въпроса виждал ли си нафтова печка, не отговори.
Ама, нафта също не си бил виждал, освен в някакви заводи.
Аз не съм имала нафтова печка, но мога да попитам хора, които са ползвали, откъде са си купували горивото.
Ако вашите са крали от някъде- разкажи, не ни мъчи да гадаем.

Гугъл не ми трябва, при положение, че по това време съм бил в съзнателна възраст. Ставаше дума за отопление НА ГАЗ, о-то-пле-ни-е, което тогава нямаше, освен газовите печки, първо само вносни, после и наши. Ти каза, че не било проблем да си направиш отопление на газ. Отопление, не с какво тец-а грее водата. Може да я грее и с лунна светлина. за това не е ставало дума. И като няколко оспориха, почна с квалификациите. Типично, ма понякога писва. Simple Smile
И нафтови печки сме имали и знам и нафтата откъде идва. И с цистерни караха и ти сипваха във варелите. По бензиностанциите битова нафта нямаше. Имаше "пунктове" /не бензиностанции/ с битова нафта, където можеше да си налееш в туби. Но това НЕ Е система за отопление, а нафтова печка. както и с газта.

# 11 271
И нафтови печки сме имали и знам и нафтата откъде идва. И с цистерни караха и ти сипваха във варелите. По бензиностанциите битова нафта нямаше. Имаше "пунктове" /не бензиностанции/ с битова нафта, където можеше да си налееш в туби. Но това НЕ Е система за отопление, а нафтова печка. както и с газта.

Аз съм абсолютно сигурна, че отнякъде се поръчваше нафта за отоплителна система - котле с радиатори. Със сигурност не се купуваше от пунктове с туби, но имаше възможност да си я купиш и да ти я доставят. Естествено,  никой не пречеше да си изградиш и отоплителна система - не с нафтови печки.

# 11 272
Доста домакинства и вили извън София бяха на парно на нафта. При нас нямаше тец, то в целия ни град е топлофициран точно квартал и половина, така че локарното парно беше доста разпространено.

# 11 273
  • Куциндрел
Нафтовите печки бяха един път.  Мисля,че идваха да зареждат варела в мазата с нафта. Из блока зимата имаше специален аромат от разнасянето й с туби по етажите.

# 11 274
Нафтовите печки бяха един път.  Мисля,че идваха да зареждат варела в мазата с нафта. Из блока зимата имаше специален аромат от разнасянето й с туби по етажите.

Отвратително отровна миризма, а някои хора си топлеха и спалните с тях ....

# 11 275
А, живеят....
 половината са по селата някакви полукирпичени къщи- строени, достроявани,
знаем ги как изглеждат, то и затова, който може ги зарязва и отива в града под наем, без да знае кога и дали ще може да си купи жилище,
собственото жилище не е голям критерий за нищо ...
А 94% не са били,
не са живели 94 % в собствено жилище, а имат ...
Имат, примерно, съсобственост в някоя кирпичена селска къща, но живеят някъде другаде, ама ей на всеки имат собствено жилище  ...

# 11 276
Разбира се, О знае всичко най-много и най-добре Wink
http://iconomist.bg/914-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0 … 0%B8%D0%BB%D0%B8/

# 11 277
  • София
Ако за целите на аналогията приемем, че зрелият соц е разполагал със същите комуникационни технологии както днес, чудя се колко ли фенове биха се престрашили в анонимен форум да хвалят и възхваляват, да речем, царско време.

И това е всичко, което е нужно да се знае за оня период и онова време, според мене.

Eau 👍

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 22:31 от АС/ОС

# 11 278
А, живеят....
 половината са по селата някакви полукирпичени къщи- строени, достроявани,
знаем ги как изглеждат, то и затова, който може ги зарязва и отива в града под наем, без да знае кога и дали ще може да си купи жилище,
собственото жилище не е голям критерий за нищо ...
А 94% не са били,
не са живели 94 % в собствено жилище, а имат ...
Имат, примерно, съсобственост в някоя кирпичена селска къща, но живеят някъде другаде, ама ей на всеки имат собствено жилище  ...

97 процента от българите са собственици на жилищата си. 94 процента от собствениците на жилища живеят в тях, а 5 % ги дават под наем.

https://www.24chasa.bg/Article/2393761

# 11 279
Сега пък 97%, то повече от времето на комунизма за зла беда на Абсурт ... : ))
това със собствените жилища не е някакво достойнство, та все се повтаря ....
като онова с ниските цени и всичко, което било ''жълти стотинки'' ... Ниски цени, пък няма пари за външния дълг, та  все се фалира ....

Общи условия

Активация на акаунт