Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 425
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 415
  • София
Разбира се, че беше умишлено предизвикана Виденовата зима и основната причина беше да се обезценят апетитни активи и да започне да се продава бързо и на безценица.

Съгласна. Кажи сега и от кого беше предизвикана. 😁

# 11 416
Виновници посочени много - като почнеш от Сорос и СДС и стигнеш до олигарсите в БСП. Аз лично вярвам, че са всички дружно. Нали знаете - като става дума за пари, и то много пари, партии НЯМА Simple Smile

# 11 417
  • София
Според мен основен подбудител беше самата БСП, като в онзи момент нейният интерес съвпадна с интереса на опозицията и нещата се получиха. Simple Smile
Това не променя факта, че ЖВ беше тотално непригоден за поста и самото му номиниране беше огромна грешка. Но те комунистите ги умеят тези работи, да си припомним номинацията на Пеевски.

# 11 418
  • София
Като гледам, пак сте го ударили на политика, а темата е за спомени. Peace
Та, бих помолила пълните отрицатели на всичко предишно, да погледнат в съседната тема "Второ дете" и да прочетат колко и какви са разходите днес по осигуряването на курсове по езици, частни уроци, спорт и училище, и университет.
Без да се засяга здравеопазване и зъболекар, и брекети.....
И да се сетят какви са били разходите на родителите им, когато са "оживявали въпреки комунистите".

# 11 419
  • София
Виденовата зима бях с малко дете и споменът е ярък и незаличим, така че сме по темата. Peace
За това колко струва на семейството едно дете няма смисъл да чета, изпитала съм го на гърба си и мога да кажа, че става "и с две, и с двеста". Кръжоци, частни уроци и курсове по език имаше и по соца. Какъв процент са били тези разходи от семейния доход тогава и сега, очаквам да ни информираш.

# 11 420
Повишаването на разходите за отглеждане на дете е най-вече поради промяна на динамиката на живота, и си е до голяма степен по избор. Десетки активности не са неща от първа необходимост, но ако ги има и прецениш - естествено е да осигуриш на детето си по-разбообразен живот и по-добър старт. Също толкова естествено е да се плаща за това.
Наистина по-сериозен разход са частните градини и занимални, но нуждата от тях пак е продиктувана от възможността свободно да избираш къде да живееш и да учат децата ти. По соц време децата след училище стояха вкъщи сами/ с баби, нямали са държавно осигурени забавления. Печките и кибрита не са били по-безопасни - просто вече се гледа с други очи.

# 11 421
  • София
Повишаването на разходите за отглеждане на дете е най-вече поради промяна на динамиката на живота, и си е до голяма степен по избор. Десетки активности не са неща от първа необходимост, но ако ги има и прецениш - естествено е да осигуриш на детето си по-разбообразен живот и по-добър старт. Също толкова естествено е да се плаща за това.
Наистина по-сериозен разход са частните градини и занимални, но нуждата от тях пак е продиктувана от възможността свободно да избираш къде да живееш и да учат децата ти. По соц време децата след училище стояха вкъщи сами/ с баби, нямали са държавно осигурени забавления. Печките и кибрита не са били по-безопасни - просто вече се гледа с други очи.
Държаввно осигурени забавления = ???. Защото имаше най-различни кръжоци - корабо и авиомоделизъм, автомоделизъм, химия, радиолюбители, можеше да тренираш някакъв спорт - аз съм тренирал фехтовка и плуване. Занималните в училищата също не са открити след началото на нескончаемия мирен (колко жалко) преход.

# 11 422
  • The QC to be!!!
Имате ли информация колко детски лагери са построени от 1990 до сега и къде? Същия въпрос и за почивни станции към предприятия?

# 11 423
Държавно осигурени забавления = безплатна разнообразна грижа съобразена с нуждите му за всяко дете до 12 год възраст (колкото е законовата граница за оставяне само на дете в момента). Това не се изчерпва с няколко часа кръжок/школа седмично, които и сега не биха били безбожно скъпи, ако не се търси някаква елитност на обучаващите. Има и достатъчно безплатни/доброволчески/финансирани от НПО активности, но основният разход е свързан с големия диапазон от време (след/преди училище), който трябва да се покрие, както и от косвени фактори като тенденции и мода в търсените дейности.

А за какво да се строят такива обекти, след като свободния пазар предлага възможности за почивка от 10 до 1000+лв на вечер, вкл. и в чужбина? Децата пак ходят на зелени училища и лагери, само че в хотели, а за няколкото ведомствени станции, за които съм чувала, макар че съществуват и сега и отново са с огромни ценови преференции за служители, няма почти никакъв интерес за посещения.

# 11 424
  • Paris, France
Имате ли информация колко детски лагери са построени от 1990 до сега и къде? Същия въпрос и за почивни станции към предприятия?

Населението е намаляло с 2 милиона, а броят новородени се движеше между 60-70 хиляди през последните 2-3 десетилетия, тоест наполовина на това, което е бил през соца. За какво да ги строят тези лагери и почивни станции? Кой ще иска да си прекара отпуската гледайки суратите, които гледа ежедневно, че и по гащи и по цици на плажа, да яде помия по график в стола гледайки същите сурати и вечер да ги гледа и пияни в бара? Има толкова хотели, вили, в България, в чужбина. Изборът е огромен и това е прекрасно.

# 11 425
А всъщност ведомствените станции все още са посещавани и има желаещи за тях, поне тези, които знам. Имам близки, чиято работа предлага такава и мога да кажа, че от предната година лятото се записваш за следващото лято, че и имаше някакви изисквания за възможните смени, от кога до кога можеш да ходиш.

# 11 426
Явно зависи от конкретното място, вероятно от поддръжката, кухнята, и т.н. 
За тези, които аз знам, няма наплив нечуван, допълват си местата с външни (на морето е едната) или едвам кретат, работейки по няколко месеца годишно.
Е, знам и една ведомствена къща в курорт, за която се гласят с година по-рано, ама тя е с десетина места.
Те хотелите обикновено се наемат целите за лагери, не се бият децата с пияни шведи за картофчета. Какви пък толкова специални удобства е имало по лагерите? Спални помещения за по сто човека? Ще преживее днешната младеж и без този лукс.

# 11 427
Казах и пак повтарям, че България не е София и няколко големи града. Преди малко в "Ничия земя" гледах какво става в селата в Северозапада. Ужас!!! Пълен погром! Да им е честита "демокрацията" ! Жалко за хората, които са останали там.

При лошия соц раждаемостта е била 3 пъти по-висока от сегашната. Защо ли? Сигурно, защото сме умирали от глад, ходели сме голи и боси.
Справка 1950 г- 180 000 новородени,  2017 г- 63 000.

# 11 428
  • София
 И най вероятно, от 63 000 половината са на бежовите хлебарки.

# 11 429
  • София
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0% … D1%80%D0%B8%D1%8F
От 1950г. тенденцията е все намаляваща.
Чудно как прокламираните тук предимства на соца не са успели да обърнат тренда.
Може би, защото причините са другаде? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт