Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 342
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 520
Щях да пиша, но Епанчина го е написала (с нейното си неодобрение към всичко с намек за "патриотично" Wink) - имало е и преди ВСВ детски лагери, колонии са ги наричали. А, и Пони69 също.
Да, явно е имало и при нас. Това не е соц-а, но е интересно. Инициатива за детски летен лагер с материална база от 1907-ма. Даже още преди да сме съвсем независими.

https://vreme2001.wordpress.com/2018/10/03/%D0%B0%D1%81%D1%84%D0 … 1%85%D0%B2%D0%B0/

Тук даже отнасят първият експериментален лагер у нас  към 1904-та.
http://daritelite.bg/zhensko-druzhestvo-zdravets/

Последна редакция: пн, 03 дек 2018, 15:03 от Vapor

# 11 521

Не съм писала, че са за бедни, а че това е било възможност за деца от бедни семейства да идат на море. Лятната ваканция в България е много, много дълга. 2-3 месеца беше. Един лагер от 15 дена не решава проблемите на работещ родител. По соца децата се пращаха в провинцията при баби и прабаби, а в някакъв период се водеха и на море от родителите, бабата и дядото.

Тук няма делене на бедни и богати. Цената е една и съща, но хората с ниски доходи са субсидирани от кметства, социала.

Ако зависеше само от мене дъщеря ми палатка нямаше и да помирише. Не защото е неудобно или бедно, а защото около такива лагери бродят педофили и е лесно дете да бъде отвлечено и насилено и убито. Имаше даже случай на отвлечено от сграда момче, което намериха убито и хвърлено в някакъв дол или езерце наблизо. Това преди няколко години се случи. Един немски сериен убиец е заподозрян, но няма улики. Влязъл и го изнесъл от стаята. Ужас.

На яхта също не бих я пуснала. Много ме е страх да не падне, да не изчезне.

По времето на соца едва ли е имало бедни семейства, които не могат да си позволят да отидат на море. Това, че някои не са го правели, е било поради нефинансови причини. Тогава всички, без малобройния политически елит, почиваха, ядяха, живееха и си бършеха гъза след нужда що-годе еднакво (не)луксозно. Да не можеш да си купиш видео и дънки от корекома, не значи, че си бил беден и гладен, и не може да си позволиш билет за влака или автобуса до морето,  или бензин за ладата или москвича, с настаняване в някоя почивна станция или квартира. Ние от 24-ма души паралелка, се бяхме записали 21 и не мисля, че е имало различни цени и лукс за бедни и богати, хем вече бяха започнали да се сегрегират бедни и богати.

Лятната ваканция е дълга но и бабите са хора, и те имат нужда да отдъхнат без внуци, така че 2 седмици са си от полза всякак.

Сигурна съм, че дъщеря ти би намерила за привлекателна и много луксозната почивка, но такава могат да си позволят малко хора, много по-малко от почивката на палатки. Живеем във време на пазарна икономика и конкуренция. Никой не би вдигнал необосновано цената на подобна почивка, защото десетки около него ще предложат същото прекарване за по-малко пари.

# 11 522
  • Наблизо

По времето на соца едва ли е имало бедни семейства, които не могат да си позволят да отидат на море. Това, че някои не са го правели, е било поради нефинансови причини. Тогава всички, без малобройния политически елит, почиваха, ядяха, живееха и си бършеха гъза след нужда що-годе еднакво (не)луксозно. Да не можеш да си купиш видео и дънки от корекома, не значи, че си бил беден и гладен, и не може да си позволиш билет за влака или автобуса до морето,  или бензин за ладата или москвича, с настаняване в някоя почивна станция или квартира. Ние от 24-ма души паралелка, се бяхме записали 21 и не мисля, че е имало различни цени и лукс за бедни и богати, хем вече бяха започнали да се сегрегират бедни и богати.
Мда,а сега французите са тръгнали да си мечтаят за това.Развяват се едни соц лозунги и мечти,от простата част от населението,които хал хабер си нямат за какво става дума..

# 11 523
  • София

Мда,а сега французите са тръгнали да си мечтаят за това.Развяват се едни соц лозунги и мечти,от простата част от населението,които хал хабер си нямат за какво става дума..

Французите- грамотните и работещите, които стачкуват сега, искат да не хрантутят потомствени безработни. Гордостта на Невена- социалната държава, дето била като при соца, ама не съвсем, не искат хората.
Развяват соц. лозунги неграмотниците, без да знаят, че изпълнят ли се, няма да имат право на никакви помощи, нито някой ще ги остави неграмотни и безработни.
Ще си заработват, а няма да чакат "държавата да даде".

# 11 524
  • Paris, France
Сигурна съм, че дъщеря ти би намерила за привлекателна и много луксозната почивка, но такава могат да си позволят малко хора, много по-малко от почивката на палатки. Живеем във време на пазарна икономика и конкуренция. Никой не би вдигнал необосновано цената на подобна почивка, защото десетки около него ще предложат същото прекарване за по-малко пари.

Лагерът на палатки не е особено евтин. Около 800-900€ за седмица беше. Трябваше да купим и спален чувал, възглавница и още куп неща. За същите пари можеха да отидат в доста по-луксозни условия, особено извън Франция. И четирите момичета искаха на палатки. Първоначално искаха в Испания, но някои родители не се съгласиха. Толкова им хареса, че тази година искат да идат пак, но вече в Испания. Това, че ти, аз и много други хора не бихме отишли на палатки не означава, че няма хора, които да се радват на такова прекарване.

Доста луксозни дестинации не се харесват на децата ми, а други, по-народни им харесват много. Това лято майка ми ги заведе в Дубай и искат да ходят пак. На 45° излизали да се разхождат. В Швейцария на ски не искат да идат, а е доста луксозна дестинация. Може би защото е близо????

абсурТ, къде видя гордост? Просто обясних как е тук.

# 11 525
  • Пловдив
Ами при мен - две от три деца биха отишли на ски навсякъде, третото горкото би отказало всякакви ски по принцип. Ама го влачим по съвместителство. А ските са скъп спорт. Това значи нищо не доказва в контекст социализъм/капитализъм. Доказва, че всеки си има вкус, едни драпат за палатки, други за скъпо спа.

# 11 526
Ходих сравнително скоро до Панагюрски колонии.  Все още съществува като вилно място. Има от старите вили, построени са и много нови. Детският  лагер също работи  през лятото.  

Последна редакция: пн, 03 дек 2018, 23:06 от K.A.G.

# 11 527
Детските лагери няма какво да ги обсъждаме, защото не са от соца и ги има отдавна в страни без соц.

Това, което е мизерно за един е супер приятно за друг. Майка ми не ще да помирише влак, а за мене дългото пътуване с влак е неистово удоволствие, даже през соца, даже в България. Децата ми обожават маршрутни таксита в България, защото друсали страхотно и понякога влизали хора с кученце.

Детските лагери, за разлика от казармата, не са били задължителни, но са били възможност за деца от бедни семейства да идат на море. Тук също се организират такива и даже в кметствата, чрез социалните, се отделят силно субсидирани места за деца от многодетни, бедни семейства. Така дъщеря на съседка - самотна майка с три деца, отиде за 2 седмици в Испания като майка и плати 20€ за всичко, включая пътя. Детето не беше недоволно.

Моята дъщеря и приятелките и специално търсиха лагер с палатки, където да могат да спят четирите заедно. Тоалетните и баните бяха отделно и чисти. Имаха и 2 ресторанта. Дойде доволна, с незабравими спомени от вечери и нощи на плажа. Не беше и евтино. За същите пари можеха да отидат в хотел, но искаха палатка на плажа.

На мене и пари да ми дават на палатка няма да искам да отида.

Жаве, тук има комплекси за хора с деца. Към хотела има детски кътове, детски басейни с пързалки, танци, аниматори, предрешени като клоуни, занимални - сутрешна и следобедна. Там бекяри едва ли ходят. Не бих отишла сама или с големи деца. Има и ресторанти и барове, разбира се и пияни родители, даже. Доста тумби англичани и други северни ходят в точно такива комплекси да поемат и спят докато децата им ги занимават бавачките от комплекса.

И тук ходят по зелени училища в добри условия и по хотели, но това май не ги впечатлява. Дъщеря ми предпочита да е в местно семейство, примерно, с 1-2 приятелки, а не в хотел.

Какви са тез съседки - социално слаби самотни майки с три деца, пък ти богаташка? Интересни комбинации от съжителстващи французи.

Панагюрски колоний все още съществува като вилно място. Има от старите вили, построени са и много нови. Детският  лагер също работи  през лятото. 

Какво е Панагюрски колоний? Колоний какво означава? Не съм я чувала тази дума.

# 11 528
  • Буркина Фасо
да се чете Колони -  Панагюрски Колони.  Laughing

# 11 529
  • The QC to be!!!
Скрит текст:

Не е само Камчия, просто там е най-големия.

Къде другаде освен в Камчия има детски лагери собственост на руснаци?  А той изглежда така:

Скрит текст:
Китен например

# 11 530
  • София
да се чете Колони -  Панагюрски Колони.  Laughing

Да се чете "Панагюрски колонии"

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1% … D0%BD%D0%B8%D0%B8

# 11 531
  • Куциндрел
КАГ, като възпитаничка на соца срамота е да пишеш множествено число с й накрая.
Забелязала съм, че почти всички изкарали гимназия по соца пишат доста грамотно.

# 11 532
  • София
...Забелязала съм, че почти всички изкарали гимназия по соца пишат доста грамотно.

За разлика от доста родени след началото на мирния преход Simple SmileSimple SmileSimple Smile.

# 11 533
  • Димитровград
КАГ, като възпитаничка на соца срамота е да пишеш множествено число с й накрая.
Забелязала съм, че почти всички изкарали гимназия по соца пишат доста грамотно.
Е, то от самолет се вижда, че жената има предвид апостроф, а не Й.

# 11 534
  • Куциндрел
...Забелязала съм, че почти всички изкарали гимназия по соца пишат доста грамотно.

За разлика от доста родени след началото на мирния преход Simple SmileSimple SmileSimple Smile.
Така е.

Общи условия

Активация на акаунт