Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 078
  • 11 975
  •   2
Отговори
# 11 535
И аз бях с такава представа - че масовото писане по времето на социализма е по-грамотно, но стана така, че се разрових в ръкописи от най-различен характер: готварски рецепти за "сладко от кайсий", туристически впечатления с безумна пунктуация и членуване. И тогава, и сега масовото писане не е особено правилно. Немалка част от пишещите в този форум са учили по времето на социализма, а сега не блестят със съвършен правопис. Не вярвам демокрацията да им го е отнела.

# 11 536
  • Куциндрел
Аз имам наблюдения върху близкото ми обкръжение.
Иначе скоро видях една рецепта за лекарство от дюли и орехи с чУрупки.

# 11 537
Никога не е имало случаи на стомашно-чревни проблеми на морските лагери, за разлика от почивките сега.
Имаше, аз бях сред отровените от храна в Кранево '78 г., шести клас бях. Лежахме няколко дни в инфекциозно отделение в Балчик. Не можаха да ми сложат система и ми съсипаха вените от дупчене.
Не са толкова важни лагерите, колкото училищата. Преди беше адски ужасно, но и сега може много още да се желае.

# 11 538
  • Пловдив
За училищата сега - има и ужасни, има и горе-долу добри. Много зависи за конкретно училище и конкретен учител. Аз например си спомням соц учителите с удоволствие и радост. Наскоро изведох на кафе възрастната си учителка от соца и директорката на началното училище (не сега директор, тя беше пред пенсия когато аз бях ученичка), да не ме заподозрете в задни мисли. Изведох ги на кафе да се видим, много ВДЪХНОВЕНИ ХОРА бяха. Имаха какво да ни дадат, на какво да ни научат.

# 11 539
Не, не бяха вдъхновени, нито имаше на какво да ни научат. Имаха само безгранична власт над нас.

Плаша се, не защото има хора, които се прехласват по соц учителите си, а защото разправят тези небивалици на децата си. Онзиден така един 30 годишен румънец ми разправя каква прелест било в Румъния майка му като била млада.

# 11 540
  • Пловдив
А ти познаваш ли конкретно моите две учителки, че да твърдиш че не са били вдъхновени? Отбележи - не твърдя, че всички учители са били такива, твърдя, че моите бяха.

Защото аз още искам да се срещам с тях, уважавам ги и поддържам връзка. 30 години минаха от както съм била зависима от тях.

# 11 541
Никога не е имало случаи на стомашно-чревни проблеми на морските лагери, за разлика от почивките сега.
Имаше, аз бях сред отровените от храна в Кранево '78 г., шести клас бях. Лежахме няколко дни в инфекциозно отделение в Балчик. Не можаха да ми сложат система и ми съсипаха вените от дупчене.
Не са толкова важни лагерите, колкото училищата. Преди беше адски ужасно, но и сега може много още да се желае.
Репликирах пост за стомашно-чревните вируси, които сега са масови поради изливащата се мръсотия в морето. От храна навсякъде и по всяко време може да се натрови човек, но дори и такива случаи не е имало сред познатите ми през 80-те, ходили на лагери.

И аз имах изключително вдъхновени учители.

# 11 542
Не, не ги позвавам. Да не би контекста, в който ги хвалиш да няма нищо общо със соца?

# 11 543
  • Пловдив
Не, не ги позвавам. Да не би контекста, в който ги хвалиш да няма нищо общо със соца?
През соца както и сега - имаше всякакви. И сега има учители боклуци, и тогава е имало. И сега има вдъхновени хора, и тогава имаше.

# 11 544
О, да ! Сега видях. Недоглеждане, за което се извинявам.  Знам правописа.
Ceca, благодаря, че обърна внимание! Затова  трябва да се проверява преди публикуване. Уверявам те, че съм  много грамотна. Можеш да проследиш постовете ми в тази или други теми, за да се увериш., ако желаеш.

Последна редакция: пн, 03 дек 2018, 23:38 от K.A.G.

# 11 545
  • София
И моите учители не познаваш, та защо не ограничиш потреса си само до твоите?
На мен, идеологическа дисциплина до завършване на средното, не са ми преподавали, а ако ти си била в някакво специално училище за деца на отбрани другари, сподели.

# 11 546
В гимназиите и техникумите  нямаше идеологически дисциплини. Във всички висши училища  в I курс  имаше изпит по История на БКП.

# 11 547
В гимназиите и техникумите  нямаше идеологически дисциплини. Във всички висши училища  в I курс  имаше изпит по История на БКП.

Винаги има излишни предмети в учебния план. Един бакалавър е 8 семестъра, всеки семестър с 6-7 дисциплини. Нали не вярваш, че всички тези 50-55 дисциплини са супер важни и необходими?

# 11 548
  • Бургас
Репликирах пост за стомашно-чревните вируси, които сега са масови поради изливащата се мръсотия в морето. От храна навсякъде и по всяко време може да се натрови човек, но дори и такива случаи не е имало сред познатите ми през 80-те, ходили на лагери.

И аз имах изключително вдъхновени учители.

Причината да си мислиш, че не е имало стомашни вирусни инфекции по онова време е, защото не се тръбеше по новини и вестници. А сега ако има 2-3 деца и веднага става новината на деня. Аз съм повръщала на детски лагер. Мъжа ми редовно е хващал разтройство. Даже като е ходил на почивка в почивната база на завода, където е работила майка му, също се е връщал с "екстри". Но да твърдиш, че НИКОГА не е имало такива случаи е смехотворно. Едва ли си била на всички лагери в страната. Такива неща не се отразяваха пред обществото, както и много други работи.

# 11 549
Разбира се,че не се отразяваха хр. отравяния в новините,но се знаеше,че ги има.На почивка на море,бригада,лагер се случваше и никой не се учудваше.Честно казано сега ми идва в повече в централните новини да показват лагер,на деца от частно у-ще,които са се натровили в луксозен хотел в Банско.

Общи условия

Активация на акаунт