Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 030
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 550
В гимназиите и техникумите  нямаше идеологически дисциплини. Във всички висши училища  в I курс  имаше изпит по История на БКП.

Винаги има излишни предмети в учебния план. Един бакалавър е 8 семестъра, всеки семестър с 6-7 дисциплини. Нали не вярваш, че всички тези 50-55 дисциплини са супер важни и необходими?

Не съм твърдяла, че всички са били необходими за съответната професия. Но всяко време си е имало учебни планове и държавни стандарти. Има ги и сега. Нали сте чували "дуално обучение"? Нищо различно от обучение, което е  съчетано с практика, което по мое време беше задължително във всеки техникум или професионално училище.

Последна редакция: пн, 03 дек 2018, 23:40 от K.A.G.

# 11 551
В гимназиите и техникумите  нямаше идеологически дисциплини. Във всички висши училища  в I курс  имаше изпит по История на БКП.
Аз учих ОМЛ в гимназията, още помня частта от изречението, любимо на преподавателя ни: "... въпросът Кой кого да се реши в полза на социализма..."
В университета ( МЕИ) учихме освен история на БКП и Философия.
Ооо, да, хаха, задължително беше да изкараш и т.нар. Политически изпит, за да те приемат във ВУЗ, помните ли...

# 11 552
Това, че в училище не е имало отделен предмет "История на БКП", по никакъв начин не променя общата картина. А тя е, че социалистическата идеология проникваше на всички нива: от явните постулати в учебниците, през прононсирането ѝ от учителите (онези, които не са го правили, са били малцинство), до цялостната организация на учебния процес, която имитираше... фронт: "отряден председател", "звеневи", сякаш се готвят военни действия. Команди "Клас, стани! Клас, мирно!". Писане на поръчения, един безумен образ на "дружинната ръководителка", чиято функция така и не разбрах. Уроци за баба Парашкева, представяте ли си? Малка част от обучението ми е преминала по времето на режима, но тези неща ги помня добре. А през предходните десетилетия промивката на мозъци със сигурност е била по-отчетлива.

# 11 553
Аз учих ОМЛ в гимназията, още помня частта от изречението, любимо на преподавателя ни: "... въпросът Кой кого да се реши в полза на социализма..."
В университета ( МЕИ) учихме освен история на БКП и Философия.
Ооо, да, хаха, задължително беше да изкараш и т.нар. Политически изпит, за да те приемат във ВУЗ, помните ли...
Не просто философия, а марксистка философия или диамат
Разбира се, че помним Simple Smile -беше без оценка, с "да" и "не", но без "да"  никъде не можеше да влезеш да учиш.
В гимназията нямаше нужда от отделен идеологически предмет, цялата история си беше такъв.
Сега освен дефицита ще се оспорва и пропагандата, и масовата идеологизация на целия живот  по соц.-а явно...

# 11 554
Не оспорвам идеологизацията. Имало  е такава по всяко време, има я и сега в не по-малка степен, но с други средства. Телевизията е на първо място.

# 11 555
Един случай много години след като завърших гимназия ме разтърси и, както се казва "уби вярата ми в доброто и в човека-учител". Толкова ни бяха промили мозъчетата с историята на Г. Димитров на лайпцигския процес и как Карл Пети бил говорил на немски само с конете си. Щото уж бил някакъв див селяндур.... Каква беше изненадата ми, бях в чужбина 2003 година,  като прочетох дълга статия за въпросния монарх.... Между всичко друго, че е говорил свободно пет езика. В двора си само на испански... другите езици в съответните части на кралството си. Сега погледнах в Уикипедия: "На него се приписва цитатът, че говори „на испански с Бог, на италиански с жените, на френски с мъжете и на немски с коня си.“ А конете му били от най-добрите в света, от Австрия, някаква уникално специална селекция и разбирали само немски, та затова...
Почувствах се така брутално измамена...

Последна редакция: вт, 04 дек 2018, 00:07 от Анонимен

# 11 556
А през предходните десетилетия промивката на мозъци със сигурност е била по-отчетлива.
Това с пълна сила важи за последните 3 деситилетия. (Това ли ви спуснаха от НПО-то спонсорирано от "Америка за България" ?)
Интересно,че авторката е учила малко по соц.време,но си спомня с такива подробности?Аз учих през по-голяма част по онова време,но именно в нейният пост си припомних за ''звеневи'' и др.длъжности.За малко време,значи е била на мн.крехка възраст,но е осъзнала,че:''Социалистическата идеология проникваШЕ на всички нива...''.Това някой от сегашните ментори ли го каза?Аз виждам сега еврогейската либерастия да прониква на всички нива.Също като тогава,всеки несъгласен с режима се набутва в ъгъла и  репресира.Който крещи:да живей ЕС,няма род,няма родина,няма пол,това е състояние на духа,него го избутват напред и назначават на синекурна и сигурна службица.Сега същото като тогава-Диктатура! Peace

За Г.Димитров ни лъжеха,че за 6м.научил перфектно немски език,сам в затвора и се защитил достойно.Съвсем наскоро по тв чух,че той 6г.преди това е живял в Германия!Не си спомням други подробности за тази персона,но един ден така ще разберем още много лъжи и за сегашните герои на нашето време.И пак ще си мерим идеологиите.

# 11 557
Толкова ни бяха промили мозъчетата с историята на Г. Димитров на лайпцигския процес и как Карл Пети бил говорил на немски само с конете си. Щото уж бил някакъв див селяндур.... На него се приписва цитатът, че говори „на испански с Бог, на италиански с жените, на френски с мъжете и на немски с коня си[/i].“ А конете му били от най-добрите в света, от Австрия, някаква уникално специална селекция и разбирали само немски, та затова...

А всъщност Г. Димитров най-вероятно се е позовавал на съвсем същия цитат, защото изречението е "Много по-рано от онова време, когато германският император Карл V казваше, че по немски  беседва само с конете си, а германските дворяни и образовани хора пишеха само по латински и се стесняваха от немската реч, във „варварска" България светите братя Кирил и Методий, създадоха и разпространиха древно-българската писменост".

Не знам дали Карл Пети е искал да похвали немския, като е казал, че говори на него само с коня си, а не го използва в разговори с жени, мъже или Бог /ако наистина го е казал/, но е факт, че ние сме имали писменост, преди да изрече тази съмнителна похвала. Не мисля, че имаш повод да се чувстваш измамена. Няма и намек, че е див селяндур.

ПП Това да не се приема като защита на самия Г. Димитров, който според мен има своите големи грехове към България,  но в случая ми се струва, че упрекът е несправедлив.

Последна редакция: вт, 04 дек 2018, 01:03 от Vapor

# 11 558
За учителите - когато завърших училище ги мразех, сега си спомням с умиление за някои от тях, други не ги помня изобщо, трети са ми отрицателен пример в живота. Спомените за учителите ни връщат в детството. Баща ми си спомняше със същото умиление за неговите учители преди Девети септември, като изтъкваше какви простаци са социалистическите учители, неговите са били върха. Аз съм имала само соц учители, нямам впечатления от другите.
Иначе, в университета ни тормозеха със всякакви идеологически дисциплини, плюс политически изпит за приемане (не знам дали не приемаха, ако не го издържиш, знам че намаляваха някакви единици от общият бал, но и не познавам човек, който не го е издържал), плюс държавен политически изпит, плюс всяка година по един изпит. Понеже смених университета след две години и започнах отначало, съм ги държала и по два пъти. Пълни глупости!
Помните ли длъжността ЗКПЧ по бригадите - заместник командир по политическата част? Също толкова безполезен като днешната армия от крадливи чиновници

# 11 559
  • София
По повод Лайпцигския процес, отдавна ми се върти из главата една мисъл:
Коя е причината да бъдат оправдани Г.Д. и останалите, въпреки "тоталитарния" режим в Германия? Впрочем, май съм чувала, че царят го е защитил
Подобни процеси в България след 45-та завършват съвсем различно - няма невинни, няма оправдани, всичко под ножа  Sick

# 11 560
По повод Лайпцигския процес, отдавна ми се върти из главата една мисъл:
Коя е причината да бъдат оправдани Г.Д. и останалите, въпреки "тоталитарния" режим в Германия? Впрочем, май съм чувала, че царят го е защитил
Подобни процеси в България след 45-та завършват съвсем различно - няма невинни, няма оправдани, всичко под ножа  Sick
Процесът е в самото начало на властта на Хитлер в Германия. На 30 януари 1933 г. Хитлер става канцлер на Германия, а пожарът на Райхстага е на 27 февруари. Тепърва се започва. Първата работа на Хитлер е била да се разправи с преките си конкуренти за властта - комунистите. После чак следва цялата редица от други врагове, с които трябва да се справи.

Скрит текст:
"Когато нацистите дойдоха за комунистите,
аз мълчах;
не бях комунист.

Когато затвориха социалдемократите,
аз мълчах;
не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за профсъюзите,
аз мълчах;
не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите,
аз мълчах;
не бях евреин.

Когато дойдоха за мен
- вече не бяха останали хора,
които да ме защитят."

Едва ли царят го е защитил. Георги Димитров има издадена през 1926 г. смъртна присъда в България, заради подготовката на Септемврийското въстание.

# 11 561
  • София
Процесът е в самото начало на властта на Хитлер в Германия....
Едва ли царят го е защитил. Георги Димитров има издадена през 1926 г. смъртна присъда в България, заради подготовката на Септемврийското въстание.
Не зная доколко може да се вярва на 168 часа, но и те го твърдят. https://www.168chasa.bg/article/2077805
А аз май съм го чувала в предаването История.бг, въпреки, че принципно не ми е любима наука.

# 11 562
Процесът е в самото начало на властта на Хитлер в Германия....
Не зная доколко може да се вярва на 168 часа, но и те го твърдят. https://www.168chasa.bg/article/2077805
А аз май съм го чувала в предаването История.бг, въпреки, че принципно не ми е любима наука.

Може, не споря. Просто ми се струва странно царят да казва всички тези неща /за които пише в статията/ за човек с издадена в собствената му държава смъртна присъда. Логично е да поиска екстрадирането му, а не освобождаването му. Именно заради грозящата го смъртна присъда в България, германците изпращат Димитров в СССР /след като го освобождават/. Все още съдиите там са от старата школа и спазват законите.
Сега, че Борис може да е изказал лично мнение в някакъв тесен приятелски кръг сигурно е възможно, но официално - едва ли.

# 11 563
  • Пловдив
Един случай много години след като завърших гимназия ме разтърси и, както се казва "уби вярата ми в доброто и в човека-учител". Толкова ни бяха промили мозъчетата с историята на Г. Димитров на лайпцигския процес и как Карл Пети бил говорил на немски само с конете си. Щото уж бил някакъв див селяндур.... Каква беше изненадата ми, бях в чужбина 2003 година,  като прочетох дълга статия за въпросния монарх.... Между всичко друго, че е говорил свободно пет езика. В двора си само на испански... другите езици в съответните части на кралството си. Сега погледнах в Уикипедия: "На него се приписва цитатът, че говори „на испански с Бог, на италиански с жените, на френски с мъжете и на немски с коня си.“ А конете му били от най-добрите в света, от Австрия, някаква уникално специална селекция и разбирали само немски, та затова...

Shocked Shocked Shocked
Ми не щото бил див селяндур, а защото се срамел да се нарече немец Wink и да говори на немски с хората вместо с конете.
Къде точно е бруталната измама? Идеята не е, че Карл V е селяндур, а че е пренебрегвал немския език.

Последна редакция: вт, 04 дек 2018, 12:57 от Магдена

# 11 564
Защо да се нарича "немец"? Той не е бил такъв.

Общи условия

Активация на акаунт