Спомени и впечатления за социализма в България

• 533 930
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 715
  • Бургас
Че то хипита си имаше до 90-те години. Аз съм виждала. Тука нещата идваха доста по-късно.

# 11 716
Аз и сега не съм виждала с очите си, на живо, друга дрога, освен марихуана. Струва ми се, че извън определени среди повечето хора не са виждали. По това не мога да съдя какво е положението с наркотиците сега и преди 20 години.

# 11 717
И аз нахлувам в темата ви
Песента за чистачките на Тодор Колев мисля е от 89 или 90та, т.е не е по времето на Соца.
А във връзка с темата за наркотиците, помните ли Сиси Графинята, тя е започнала още през  60те години с морфин тогава, после е хероинозависима до края си. Гледала съм филма за нея и много ме впечетли като по-малка.

# 11 718
Дрогата се разпространява по-широко след средата на 70те, а 80те и 90те нахлува масово по цял свят покрай Ескобар, доколкото знам. Така че наличието/липсата на наркомани в България според мен следва световните тенденции, без връзка със строя.

# 11 719
  • София
Дрогата се разпространява по-широко след средата на 70те, а 80те и 90те нахлува масово по цял свят покрай Ескобар, доколкото знам. Така че наличието/липсата на наркомани в България според мен следва световните тенденции, без връзка със строя.

Втората част на изказването няма нищо общо с истината. Трафик на каквото и да е, през маломерна, полуизолирана тоталитарна държава, може да се случи само с благословията и участието на властимащите.

# 11 720
  • Пловдив
...там в едно закътано заливче редовно имаше нудисти и чичо ми, който беше военен, влизаше в морето с дюшека и оттам ги наблюдаваше с бинокъла.
Чичо ти като същи пубер.

-----

Невена, къде си ги намирала тия всякакви видове наркомани да им видиш дрогите?  Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 11 дек 2018, 12:49 от Магдена

# 11 721
Втората част на изказването няма нищо общо с истината. Трафик на каквото и да е, през маломерна, полуизолирана тоталитарна държава, може да се случи само с благословията и участието на властимащите.

Е, имало е наркомани в България през 80те - значи с благословията на БКП.

Между другото интересно е, че сме изнасяли тайно амфетамини през 80те.

Скрит текст:
"В началото на 80-те години на ХХ век НРБ е обвинена в осъществяване на нерегламентиран износ на препарата амфетамин, който се произвежда в страната, в композиция с ацетилсалицилова киселина. Амфетаминът е психоактивно вещество, което стимулира централната нервна система. Образува се по синтетичен път. Днес в България амфетаминът и неговите производни са обявени за наркотици, а  производството и разпространението им се наказва със затвор.

Обвиненията срещу управлението на БКП в НРБ са отправени от два органа на ООН – от комисията на ИКОСОС по наркотичните вещества и от Международния съвет за контрол върху упойващите средства. Висшето партийно ръководство е принудено да реагира, защото  подобно обвинение има изключително негативно влияние върху страната.  Министерството на народното здраве информира с официално писмо Съвета за контрол върху упойващите вещества, че от 15 ноември 1983 г. НРБ е преустановила производството и износа на амфетамин.

През 1985 г. обаче обвиненията срещу НРБ се подновяват. През октомври същата година в посолството на НРБ във Виена се провежда среща с представители на Международния съвет за контрол на наркотиците при ООН по тяхно искане. В съвета са представени доказателства, че амфетамин българско производство се продава в няколко африкански страни, като например Бряг на слоновата кост и Нигерия."

http://desebg.com/vgu/1309--1-

Статията е много информативна относно Октопода, който ни прегръща тъй любовно.

# 11 722
И аз нахлувам в темата ви
Песента за чистачките на Тодор Колев мисля е от 89 или 90та, т.е не е по времето на Соца.
....
Баш си е по времето на соц.-а, не помня годината, но е преди 10 ноември 1989 (превратът). А беше много актуална, защото аз не познавам някой, който да не си е свалял чистачките, бяха супер дефицитни, в Мототехника само с връзки, имаше и в Кореком с долари. Сваляха се винаги, когато излизаш от колата. Оставиш ли ги, може дори да не е за през нощта, ами някъде паркирана през деня, за отрицателно време изчезваха.

# 11 723
  • Куциндрел
В сервиза по соца бяха окрали на дядо ми от колата едни инструменти, щото бяха носени от Италия.
Явно са нямали мераци да крадат неща, които всички ги имат.

# 11 724
Ама как така се е крадяло. Невъзможно, социалистическият морал не разрешаваше. Grinning

Същите спомени имам за чистачките на автомобилите. После и за радиата в колите, някои бяха като в чекмедже и се вадеха на слизане.

# 11 725
  • Куциндрел
А колко са влачели каквото могат от работните си места, щото нали е общо.

# 11 726
  • София
А някои на мястото на чистачките си слагаха капчаки от оцет (бяха специфични и червени на цвят), нарязани по края, така че прилепени към стаклото приличаха на цветенце. Ех, как не мога да намеря такава снимка. Това, разбира се, само с декоративна цел и да не се издрасква стъклото. Нашата жигулка беше само с две къси прозрачни шлаухчета на тези места.

# 11 727
  • Куциндрел
А защо е имало дефицит на чистачки? newsm78
Всъщност е имало дефицит на стоки, които не би трябвало да са кът.

# 11 728
  • София
На нас ни откраднаха колата, но когато я намериха в районното казали на баща ми, че няма кражба, колата била взета за временно ползване. Wink

# 11 729
На нас ни откраднаха колата, но когато я намериха в районното казали на баща ми, че няма кражба, колата била взета за временно ползване. Wink

По National Geographic вчера гледах едно предаване точно за кражбите на коли - в Лос Анджелис например половината кражби били точно, за да се повозят и да ползват временно. Но все пак полицията взимаше мерки - използваха коли примамки, за да залавят крадците.

Общи условия

Активация на акаунт