Къща в село Джулюница?

• 2 795
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте,
искаме да се преместим да живеем на село.Избрахме района около Велико Търново, но не сме запознати със селата наоколо.Спряхме се на село Джулюница.Имам информация за селото само от нета и то много малка.Ако някой има повече информация за това село или за други подходящи села в района на Търново ,моля да сподели. Благодаря !

# 1
От години не съм ходила там, а и са ми бегли спомените. Като избирате, гледай да няма много роми.
Лясковец ми допада на мен, но е малко градче от селски тип- модерно и устроено. Самоводене също е ок, Ганчовец- но е по към Дряново- баш село си е- тихо, спокойно с едно магазинче. Велчево, Първомайци, Дебелец, Леденик, Беляковец- все са добре.
Голям избор има.

# 2
Gabi, трябва да помислите над следните въпроси:

Колко км дневно ще се наложи да пътувате до местоработата си (предполагам не сте пенсионери)
Ще ви бъде ли достатъчна една кола или ще трябва да имате две, ако единият примерно работи на смени?
Ако имате деца или планирате да имате - има ли в селото детска градина/училище?
Има ли деца в селото, с които вашите могат да си играят?
Колко голям да бъде дворът и колко ще ви струва (пари и време) поддръжката?
Колко пари и време ще глътне ремонтът на къщата (като направите сметките, умножете по две и ще се доближите горе-долу до реалността  Laughing)

Накрая теглете чертата и установете приблизително колко скъпо ще ви излезе (избийте си от главата идеята за достатъчна за самоизхранване екопродукция от двора си, ако и двамата работите, трудно ще стане; ако пък решите да гледате и животни, трудно ще успеете да ходите по почивки, когато ви се прииска).

Ако сметнете всичко правилно, ще установите, че си е по-евтино да си купите къща в някой от крайните квартали на Търново и да си плащате ипотека. Защото ипотеката все някога има край, а разходите за гориво, ремонти и купуване на автомобили - не.

Аз живея извън града, имаме две коли, сериозни разходи за гориво и поддръжка, транспортирането на децата изяжда цялото ми време, в което не съм заета да работя. Ще ми излезе далеч, далеч по-евтино да плащам квартира в града, ще имам и мнооого повече свободно време. И все пак - не, благодаря, предпочитам в гората  Laughing
За селата около Търново нямам много информация, мисля, че Леденик и Шемшево бяха предпочитани доскоро.

Успех!

# 3
Познавам много добре региона. Ако отговорите на въпросите на Annabelle*, ще мога да кажа и по-конкретна информация.

Леденик и Шемшево, въпреки че са много близко до града, никога не са били предпочитани села поради значителната концентрация на "тъмнозелените". Напоследък  има интерес към тези села, който се дължи на редовния транспорт и на близостта до града.
Самоводене е с най-ниски цени от близките села . Причините са - затруднен достъп, "тъмнозелени" и кофти характер на живущите там. Големи са чешити. В Самоводене има училище, но това едва ли е плюс.
Аз бих си похвалила моето село, но там е сравнително скъпо. Иначе е прекрасно - близо до града (5 км от центъра на ВТ), чист въздух, 100% бели хора, добре оборудвана и ремонтирана ДГ, децата в която се увеличават (има още 1 група - част от децата са "градски"). Добра инфраструктура, интернет, кабелна, магазини. Може би е единственото село, в което има къщи, които не се заключват.

# 4
Жената пита за конкретно село, не дали да се премести там или не.  Thinking
Иначе анализите ви са много добри, но за тези, които се колебаят дали да поемат към село или не.

# 5
  • София
Въпреки че съм от този край за Джулюница нямам много наблюдения. Беляковец и Леденик са села, непосредствено до В. Търново. Лясковец наистина е много симпатично градче. Първомайци не ми харесва, състои се от къщи само около главната улица, която е много натоварен път и е едно много дълго село поради тази причина.

# 6
Иначе анализите ви са много добри, но за тези, които се колебаят дали да поемат към село или не.
Жената попита:
Ако някой има повече информация за това село или за други подходящи села в района на Търново ,моля да сподели. Благодаря !

Заради това си позволих да бъда по-обстоятелствена. В Джулюница съм била, познавам селото, но не и какъв е животът там. Има нова детска площадка, училище. Иначе е типично полско село, като хилядите подобни в БГ. Транспортът е сравнително редовен, но е до Г.О., а не до общинския център.

# 7

Права си, Мохини, но като избрала този път исках да дам още малко насоки за мислене, за които може и да не е гледано от всички страни. Много мои познати избраха живот на село и след време и пръснати много пари се оказват с реновирана селска къща, която вече е непродаваема (или поне не за парите, които са вложени допълнително), и  с големи заеми за апартаментче в града, след като установиха, че селският живот не е за всеки. Най-трудно става, когато децата не са в детска градина и имат различни форми на обучение и спорт след училище - къде ще стоят до 17 часа, ако тогава майката и таткото свършват работа, има ли удобен транспорт да се прибират сами до селото и т.н. Освен това животът в малкото село неизбежно ги обрича повече или по-малко на социална изолация - приятелите им живеят в града, излизат да играят, на кино и т.н., а тези, които живеят в селото, трябва да се прибират рано и губят от времето за контакти с приятелчета. Когато поискат да отидат на дискотека, някой трябва да стои до среднощ, за да отиде да прибере младежта от кръчмата. Дори и на рожден ден да бъде поканено детето, трябва да има кой да го прибере с колата. Ако таткото работи на смени и е втора смяна, а майката има бебе, трябва примерно в 22 часа да опакова бебето и да кара до града да прибере голямото дете.
Проблемите са преди всичко логистични и не са непреодолими, но не е за всеки този вид живот. През зимата много от селата са с последен приоритет за снегопочистване, има села, в които даже не минава снегорин, а това означава необходимост от кола с висока проходимост и съответната по-висока цена (знам това, защото поддържаме две джипки). Много села страдат перманентно от проблеми с тока, много са на воден режим. За бързината, с която би могла да пристигне линейка няма какво да говорим, ясно е. 
Пиша това за всички, които имат идилична картина за живота на село, трябва човек да знае с какво би могъл да се сблъска.
Иначе ако можех да се върна години назад - пак това бих избрала  Peace

# 8
  • София
Последното мнение е много точно. Този живот е подходящ за семейства с големи деца, които могат сами да се придвижват и пак си трябва наличие на добър транспорт и инфраструктура. Имах съученичка от Беляковец, тя нямаше подобни грижи, защото селото е като квартал на Търново и има удобен транспорт.

# 9
Благодаря на всички ,които са ми отговорили! Имаме малко дете на 3 годинки и най вероятно ще ходи на детска градина и на училище в Търново.Ние искаме да си отворим магазин за детски стоки в града.Съпругът ми иска основно да си седи на село и да си гледа градинката - разбирам го . Сега живеем в Англия  и решихме че е време да се приберем .Относно свободното време тази седмица изчислихме с мъжът ми че сме се виждали само 50 минути на 5 дни ,което не е добре.Писна ни този западен начин на живот не се виждаме и детето буквално расте само с един родител ,защото другият  работи без почивка.Може би сме малко наивни и големи романтици ,но си мисля че животът на село е по добър от този ,който сега имаме. Благодаря отново .Да сега разбирам че трябва да направя проучване и за други по големи села около Търново.Ще проверя вашите предложения.

# 10
Annabelle* Благодаря ви много за информацията и въпросите ,на  които трябва да обърна внимание!

# 11
ее123456 кое  е вашето село ? иска ми се в селото да има млади хори с деца .

# 12
ее123456 кое  е вашето село ? иска ми се в селото да има млади хори с деца .
Едно от изброените.  Laughing Отговорих на ЛС.

# 13
тираджийският трафик от Русе минава през Самоводене
само на 5км встрани е много добре подреденото с. Ресен

Общи условия

Активация на акаунт