Голямото ОКТОМВРИйско бебче пюре си хапва вече

• 68 252
  • 721
  •   1
Отговори
# 330
  • В къщурката на хълма на феите
Аз се учудих най вече за солта и кромида.
лук и чесън могат да се дават след 8 месеца в обработен вид под формата на подправка, така че не е съвсем ненормално .. за солта .. амиии всеки си шета на акъла Mr. Green мисля, че ТОЗИ БЛОГ на някого би му бил полезен, аз лично от нея много полезни неща научих Peace

# 331
Привет момичета  bouquet
Първо за елдата - аз я приготвих, както е обяснено в книгата на Маги Пашова - първо накиснах зърната сурова елда в съотношение 2:1 с вода ( на една чаша елда, 2 чаши вода) + 2 с.л. ябълков оцет. Това се прави, за да започне процеса на ферментация, след който по-късно по-лесно се усвояват (не мога да го обясня точно, обичам да чета, но не мога след прочита да преразкажа дословно прочетеното, ако искате ще се разровя в книгата за точен цитат). След 7 до 24 часа накисване, елдата се изплаква добре и се изсушава във фурна на 60 градуса. След изсушаването се смила на брашно (аз я смлях с домашна мелничка за кафе). Така полученото брашно се съхранява в плътно затворен буркан в хладилник до няколко седмици, защото се оксидира и губи полезните си свойства. А самото приготвяне на кашата се прави така - 2 с.л. брашно се накисват в 150 мл вода от предната нощ, ако ще е за закуска, или от сутринта, ако ще е за следобедно хранене. Така накиснатото брашно от елда се сварява в същата вода до получаване на желаната гъстота, изчаква се да се охлади и се дава на детето.... Звучи сложно, или по на мен ми се струваше така, но всъщност не е.

Иначе относно зърнените, Маги Пашова пише, че в нейният случай е забелязала в изпражненията на дъщеря си цели зрънца, затова е спряла честата консумация. Нейната книга като цяло е ориентировъчна, тя просто препоръчва и обяснява добре всяко нейно твърдение, като споменава и къде има спорове. Харесва ми, че твърденията и са обосновани, но аз също не ги спазвам дословно, следя си и моето дете как реагира.
Картоф препоръчва да се консумира след 7-8 месец, именно заради скорбялата. Препоръчва да се замени със сладък картоф, който е с много по-малко съдържание на скорбяла и намалява вероятността от запек.

Относно глутена, пак казва, че има спорове. Но тя препоръчва да се въведе по-късно. Но и не отрича, че има деца, които реагират добре на овесените каши.

Т.е. всичко е относително, както и вие сте писали.

ПП: много ми харесва, че основната групичка пишещи, са добре информирани и няма такава сред нас, която сляпо да се доверява на педиатри, която да натяква как тя след 1-2-3- дете  вече знае всичко и да си налага мнението... изобщо приятно ми е комуникирането с такъв тип хора, пък било и то чисто виртуално  Hug bouquet

За солта, захарта и меда само ще кажа, че съм твърдо против! Децата нямат вкусови възприятия като нас и колкото по-късно, толкова по-добре!

Оставям ви, че имам още малко време, преди да се събуди гладен, време е за спорт!  animal085 newsm39

# 332
бях на лекция в мола на Ася Дерменджиева (ако не се лъжа се казваше) за захранването.
аз лично се водя по книгата на М.Пашова и имах голям шок като слушах лекцията.
Първо се започвало със зърнени култури на обяд(по-късно се местели следобед),но цели на зърна. Нямало нужда от смилане,пасиране...Тя лично захранила синът си с парче от пицата си в 5 месец.
Обичам да съм информирана,но подбирам полезното за мен лично...
да ви питам кога се отучват бибероните,предполагам на пред,но да питам...
Слънчев ден,приятни разходки  Stuck Out Tongue

# 333
ivivkata123, честита половин годинка  Simple Smile а за храненето не сме толкова наясно  Laughing аз тъкмо си помисля, че съм горе долу наясно с нещо и попадам на нова информация по въпроса  Laughing Колкото специалисти толкова и мнения. Както каза Skeeter каквото и да прави една майка все ще се намери някой, който да й каже, че е грешно...

В някои неща сигурно се вманиачавам и на хората може да им е странно, но съм си такава, на мен пък те са ми странни  Simple Smile

Далия П., благодаря и на теб за обяснението за елдата!
За картофа не е така, препоръчва го след 1 година! Тъкмо вчера го четох, ако искаш като ми остане време ще погледна и ще ти пиша на коя страница беше!

Аз също не съм съвсем съгласна с много от нещата, които пише, а някои от тях са доста трудно изпълними в нашата действителност, освен ако не си отглеждаш сам храната, което няма как да стане.

Bubbi, да, заради скорбялата не го препоръчва картофа. Дори пише, че в някои страни го давали чак след 2 години. Разни хора...

симонка бонбонка, човек, захранил с пица в 5 - ти месец да води лекция за захранването...уникално  Shocked

# 334
Ейй, момичета мн благодаря за подробните обяснения за кашата от елда. От вчера съм в голяма чуденка дали я приготвям добре... Сега ще се водя стриктно..Wink Аз АМ не слагам в кашата, защото Габи не яде и нямам купена кутия...преди няколко месеца я дохранвах за 2,3 дни и след това не е имало необходимост. Абеее ще опитам още ден два да и дам елдата, а ако пак я отказва ще я заменя с просо. И на мен лично то повече ми хареса.
Иначе и нашите баби са мн акънлии с тоз мед и захар. Ей го на на мен нищо м нямало....да бе освен наднормено тегло, проблеми с бъбреците  и т.нннн.
 И аз като Шикер всеки следобед давам каша...освен да запопна да я разнообразявам с плод..
 Хайде весели разходки и не се ядосеайте...Wink

# 335
Kalina, може и така да е, останала съм с такова впечатление, но напълно е възможно и да се бъркам. Когато четях за зеленчуковите пюрета, четох и нейни статии,  и коментарите под тях, и други блогове... Аз така или иначе го добавих, но не като основен компонент, а като допълнение (картоф, морков, пащърнак и тиквичка - на равни части). Сега пак  ще взема сладък картоф, защото ще въвеждам броколите и искам да се получи вкусно Simple Smile
Също като теб не следвам на 100% всичко и не смятам това за грешка. Правя всичко по силите си да предложа на детето си качествена храна. Но не се вманиачавам в това  Hug

Foxxy_29, спокойно можеш да си смесваш кашата с плодово пюре. Днес за трети път ще дам чиста и от следващия път смятам вече да е с плод. Успех с елдата  Hug

Това за пицата е просто...  #Crazy

# 336
  • Italia
То пицата за нас не е здравословна,какво остава за едно бебе  Shocked
Аз тия дни буксувам с кашите. Бях започнала с оризовата каша,но много се запече и я спрях временно. Вече се пооправи коремчето и мисля пак да й предложа,в комбинация с круша,например. Днес за първи път дадох броколи,чисти,за да видя изражението й. Мога да кажа,че и хареса. С какво мога да ги комбинирам,те имат доста силен вкус..с водата имаме напредък тези дни, започна да я пие,чиста. Картоф давам отдавна. Сол,кромид и пр.не мисля да давам скоро...водя се по собствената си интуиция и убеждения...
Честити месечинки на всички бебоци!  Hug

# 337
Ние се връщаме от консултация. Симона е наддала 240 гр. (6.900 кг.) виждат ми се малко, но педиатърката нищо не каза. Не й сложиха ваксина защото ММ е болен още. Май и ние ще започваме с кашите. Мисля утре да я пробвам с тиквичка и след това да започна с елдата. Иначе педито започна да ми ги изрежда - бананова, овесена (нищо не спомена за глутен, естествено). Каза след 2 седмици да започваме жълтъка и месото. Ако не искам да давам жълтък, можело всеки ден - месо. Още не съм решила твърдо как ще процедирам.
Вие кога мислите да започвате месните?

# 338
  • Italia
Kalina аз мисля да въведа месо и жълтък към края на месеца или началото на другия. Горе долу като навърши 7 месеца. И нашия педиатър също така ни посъветва. Ние имаме ваксина на 25.04. Може след нея да пробваме с пилешко или пуешко месо. За месо няма да разчитам на пюрета,само се чудя дали и с какво да разреждам-със зеленчуци или пък кърма... newsm78

# 339
Kalina аз мисля да въведа месо и жълтък към края на месеца или началото на другия. Горе долу като навърши 7 месеца. И нашия педиатър също така ни посъветва. Ние имаме ваксина на 25.04. Може след нея да пробваме с пилешко или пуешко месо. За месо няма да разчитам на пюрета,само се чудя дали и с какво да разреждам-със зеленчуци или пък кърма... newsm78

Доколкото знам мляко (кърма) и месо не трябва да се смесват на едно хранене.

Аз се чудя дали да чакам да навърши 7 месеца (и да минат другия месец ваксините) или по - рано да започна  Rolling Eyes

# 340
Елен, броколите можеш да ги комбинираш с картоф или с тиква. На Дани тиква и броколи много й харесва, дори вчера и днес това й беше менюто и изяде по едно цяло голямо бурканче  Peace

Това дали водата да се изхвърля от накисната елда ми прилича на това дали да се изхвърля водата от сварените зеленчуци - или има витамини, или нитрати  Laughing Хората не зачитат глутен, без глутен, ние тука за една вода  hahaha

Утре мисля да въведа царевичното брашно и така ще станат 4 безглутеновите каши, които съм въвела - ориз, елда, просо. След това , може би другата седмица ще вкарам жълтък и после месо. Малко ми е като тъмна Индия, но ще се справя. Искам и месото да приготвям и ще се помъча, но обмислям да сваря, обезкостя, пасирам и замразя на кубчета и така 1-2 кубчета (ще изтегля колко грама е) и ще прибавям към зеленчуково пюре. Обещаха ми домашно зайче и с такова месо ще започна. После пуешко и говеждо. Аз заек в нас едва ли ще готвя (някак си не мога да се пречупя), но детето да опита. То и агънцето е сладко ама го ям...Абе шантава работа.

И аз се качвам на велоергометъра, малката пантичка не спи, че ще видим какви ще ги свърша  newsm39

# 341
Честита месечинка Ivivkata123! Да ти е живо и здраво бебчето!
Не се притеснявай да питаш за захранването, ще помагаме кой с каквото може  Mr. Green  Hug

# 342
Нашата педиатърка, каза от шести месец зеленчукови пюрета, от седми каши, от осми месо, от девети попара. Това, което ме шокира е, че започвам с картофено пюре ( за една седмица да заместя хранене) след това, каквито искам зеленчуци по цяло бурканче направо... Както и да е, не я слушам и без това. Аз от вчера давам оризова каша на ХИП, много я харесва. Имаче мисля да правя домашни каши, но бебчо не спира да мърмори и нямам секунда време.                                    Честити месечинки на всички бебчета Simple Smile

# 343
Здравейте и от мен.Моето бебче нали е със съмнение за АБКМ, защото имаше нишки кръв в акото. Аз съм на диета, защото кърмя.Реших да започна  захранването с оризова безмлечна каша. След всичко изчетено, а и споделено от други майки мисля, че това е най-приемливия вариант в нашия случаи. Иначе аз също имам книгата на Пашова и дори ходихме на индивидуална консултация. Смятам да следвам избирателно книгата и съветите й.

# 344
Аз пък като следваща стъпка уж имам млечна каша. Исках да си правя сама кашите обаче се изправям пред проблем - ако ги правя сама се варят във вода. Мога да добавям кърма после, но същото ли е? Затова питах Рокси колко кърма добавя, тя каза 20 грама. Уж кашата трябва да я правя с 200 мл мляко. Защото тук четох по немските форуми и за каши с кърма все четох, че казват да се правят с инстантни каши, защото кърмата може да е само леко затоплена и те се разтварят добре, за разлика от домашните. Ясно е, че ако варя в кърма каша кърмата ще си изгуби всичко що е полезно. То и с АМ не става да варя каши, ако наистина спра да кърмя в един момент в близкото бъдеще.

Има ли трик, който не знам/не намирам онлайн или наистина няма вариант да правя млечна каша сама?

Общи условия

Активация на акаунт