За семейния бюджет

• 48 041
  • 357
  •   1
Отговори
# 165
smetanapalata, темата е "правите ли го?"
KOTE, нали като останеш без работа, получаваш обезщетение....

# 166
Дрехи не купувам за детето. Даже не обичам и да му подаряват нови Crazy
Леля ми ми дава ужасно много дрехи от братовчед ми, а тя купува хубави. Поне до първи клас е обзаведен с къде по-носени неща за вкъщи и парка, къде по-нови за по-представителни излизания.
За себе си купувам дреха само ако е много наложително. Обувки също. Мразя да се занимавам с дрехи.  Laughing ММ не съм го забелязала за дрехи, но обувки май по-често от мен купува, явно повече ги къса newsm78

На мен това ми е сериозно перо, тъй като няма кой да ми дава на готово.

# 167
Получаваш обезщетение определен брой месеци при наличието на достатъчно трудов стаж и липса на предходно ползване на тази социална услуга. Отделно трябва да си съкратен, а не да си напуснал сам.. А вярвай ми случва се да ти писне от обстановката на работа и да им кажеш майната ви..
Спестяванията дават точно тази свобода - да кажеш в даден момент - майната ви, ще си търся нова работа или ще си отворя собствен бизнес  Peace

# 168
Това ми е въпроса в общи линии и ако отговорът е да, моля да изкоментираме - кой как си прави бюджета. Ако никът е унисекс, моля ви кажете ми, може и на лични, дали сте мъж или жена.
От няколко години се опитвам да убедя мъжа ми да си правим семеен бюджет, той не желае. По-големите доходи са мои, само за уточнение, да не помислите, че иска да си харчи парите както си реши.
Някъде из форума има ли писано за бюджети? Странно ми е никой да не се интересува, или наистина българите имаме ниска финансова култура?

Ето за какво точно е темата-коментари кой как си прави бюджета, АКО си го прави. Който си прави бюджет-да разкаже как, с цел да почерпи опит някакъв авторът, да види какво може да заимства. А не убежднения как не и е нужно планиране и водене на бюджет. Тя вкъщи си има един такъв, дето не желае и настоява да не правят бюджет.

# 169
За пазаруването на хранителни продукти, аз обикновено си правя примерно меню за седмицата и пазарувам горе - долу продуктите по менюто. Иначе ако тръгна да пазарувам без цел, доста неща ще се купят

# 170
Ние в момента също не спестяваме нищо"за черни дни". Пестим цялата ми заплата, но тя отива в сметка, която ще ползваме в края на годината за ремонт и обзавеждане на жилище. Когато сме готови с това, тогава ще можем да започнем отделяне "за черни дни", просто в момента нямаме друг избор.

# 171
Това да ти писне от работата е до нагласа. Не ми се е случвало и не мисля, че би ми се случило да напусна работа без да съм си намерила друга.

Не, проблемът на Нощна птица не и е семейният бюджет. Пробвемът и е, че явно се случва да няма пари да си плати сметките, защото мъжът и харчи парите за глупости. Достатъчно е, например, да се разберат когато той получи заплата, да и превежда определена сума, която тя явно няма да изхарчи преди да се появят сметките.

# 172
Това да ти писне от работата е до нагласа. Не ми се е случвало и не мисля, че би ми се случило да напусна работа без да съм си намерила друга.

Така си мислех и аз, но ми се случи преди време

# 173

А може, може като ти вдигнат работното време и вземеш да се прибираш късно, пък няма кой да вземе детето от ДГ или училище .. играта бързо се променя . Или любезно ти съобщят, че от другия месец започвате да работите и в събота
На старата си работа преди 15 год търпях, защото ме търпяха да уча редовно и да работя вечер и събота/неделя за да направя 8 часа за пълна заплата и осигуровки, но сега не мога да остана - приоритетът ми е да съм край детето, дори мислех да минавам на 4-ри часа за 1-2 години

катядим, вашето е спестяване с цел, така е при всички в началото, обзавеждали сме се на етапи - съберем за кухня айде кухня , детска - айде детска и тн, и тн и пак държах 2 хил в резерв за да има при спешни случаи

# 174
KOTE, Е да, за щастие, при необходимост има кой друг да ми вземе детето от градина.

Последна редакция: пн, 28 мар 2016, 11:57 от celika

# 175

Така си мислех и аз, но ми се случи преди време
На мен също ми се случи преди 3 месеца  Crazy

# 176
celika Хайде по темата , ако нямах спестени и планирани за децата пари по месеци , със сигурност щяхме доста да се свием преди няколко месеца когато открихме че големия има проблем с очите - 200 лв за очила , сега сме под напрежение след 2 месеца сме пак на преглед , да видим има ли промяна (моля се да няма)
Отделно днес ми сервира че за утре им събират по 20 лв за албум ( завършват 4 клас- разделят се с госпожата и част от класа)
След месец ще има и за почерпка и подарък на госпожата та около завършването има едни 100-на лева ей така между другото.
И ако всичко това не е предварително планувано , откъде ще се вземат , или няма да плащам вход и вода  с месеци ( че нея не я спират - познавам хора които го правят) за да могат да не си нарушават ритъма на живот . Предпочитам да пиша смятам и планирам предварително.
Тази година все още не съм се захванала с почивката , поради простата причина че не се знае дали ще имаме време за такава, но отсега планираме на събора на Рожен, да ходим.

# 177
200 лв за очила не са планирани пари.
Ти имаш предврид, че тези 200 са били за "черни дни" ли?. Защото в моя случай бих ги взева от общите ми спестени, които бих допълнила като взема заплата, например...

# 178
200 лв за очила не са планирани пари.
Ти имаш предврид, че тези 200 са били за "черни дни" ли?. Защото в моя случай бих ги взева от общите ми спестени, които бих допълнила като взема заплата, например...
Не , планирам всеки месец по 50 лв за лекарства, ако се наложи да е купуват от там взимам, ако ли не те си се натрупват в един плик.От там взехме за очилата, а сега са планирани като бъдещ разход , защото може да се наложи увеличаване на диоптъра.

# 179
Ами значи е същото което правя аз, само че на мен ми е обща сума за общи разходи, а ти трябва да мислиш за всичко по отделно... "за лекарства, за училище...."

Общи условия

Активация на акаунт