Осиновено девет годишно дете -отново сирак.

• 7 378
  • 35
  •   1
Отговори
Не съм сигурна ,че темата е за тук.
Моля модератор да реши .

Момиченце на 9 г.  осиновено преди време от самотна майка.
Майката е починала внезапно във вторник. Днес е погребана.
Детето все още не знае , че мама е починала .Настанено е при свой съученик.

Колегите на починалата майка ,не знаят какво да предприемат от тук нататък.
Къде трябва да се потърси помощ , и социалните ли са първата стъпка???
Какви са възможностите , детето да не бъде пратено в институция???

# 1
....Починалата има 69 годишен брат ,който живее в чужбина и не може да се грижи за детето.
Други роднини няма.

# 2
Много съжалявам за случилото се.
Предполагам трябва да се свържат със социалните, те да кажат как трябва да се процедира. Може и да има начин да не отиде в институция, но трябва да се провери какво трябва да се направи.
Защо не е казано на детето? Не е могло дори да се сбогува.  Cry

# 3
  • София
 Зависи от града и района, отделите за зарила на детето са различни - има и свестни, има и такива, които ще си измият ръцете и ще го пратят в институция.  Зависи и дали в общината, към която е постоянния адрес на майката и детето, има програма за приемна грижа.
Ако има някой заинтересован приятел на починалата или на детето покрай съученици и т.н., за 9 годишно момиченце лесно ще се намери приемно семейство  Peace

# 4
Много съжалявам Sad

Разговарях с Росица Букова от Движение на българските майки. Предавам нейните думи.
Задължително социалните поемали случая - трябва да се информира веднага отдел Закрила на детето към съответната община.
Те разполагат със специалисти, които да разговарят с детето и да предприемат необходимите стъпки.
Вероятно ще му потърсят временно приемно семейство или ще го настанят временно в Център за настаняване от семеен тип в града/общината, където е детето.
Не би трябвало да го отделят от социалния му кръг - приятели, училище и т.н.
Ще бъде търсено приемно семейство за детето.
В дом за деца, лишени от родителски грижи няма да го върнат - домове вече почти няма, закриват се.

# 5
  • София
Центровете за настаняване от семеен тип са приемници на бившите домове за деца, преобладаващо там живеят деца от институции и в повечето от тях положението си е ... повече от тежко.
Най-добре е приемно семейство. Процедурата по намиране на такова обаче не е кратка, докато трае детето трябва да бъде настанено някъде.
 Затова казах, че е добре да има някой, който да се интересува от случая....

# 6
Много ви благодаря момичета bouquet

Тъй като с детето е работено много , тоест преодолени са всички дефицити
и пр. институционални "благини"  ,  идеята е да не се допусне връщане в изходно положение.
Търси се законов вариант детето да се отглежда трайно в семейна среда , без да се минава през периода на временно настаняване. Естествено всичко това придружено със съответната помощ от
детски психолог и т.н.

Не е ясно защо не е казано на детенце за мама.  Може  би шока от това ,че няма кой да се погрижи за него е дошъл пре много на колегите на майката.

# 7
  • sofia
Вижте, аз разбирам притеснението Ви, което е основателно. Да, ЦНСТата са новите домове-факт, но системата няма механизъм за справяне в такива ситуации. Когато няма близки и познати, при които да се настани детето , както разбирам е , едва ли от днес за утре социалните ще намерят приемно семейство. Има няколко дни, в които законно  детето трябва да бъде обгрижвано и ако няма такива хора, социалните нямат избор, освен да го настанят някъде временно. Това някъде са именно ЦНСТ.

Дано с детето говорят истински хора и максимално безболезнено да  протича последващия процес, но познавайки соц. служби.....мога само да се моля . Механизмите са тромави, като цяло бавно действащи и дано бързо се намери приемно семейство. Иначе, влезе ли за по-дълго в ЦНСТ........там ще си остане. Съжалявам да го кажа, но се нагледах на какво ли не в тия ЦНСТ.

# 8
 Cry

Много ми се искаше да има някаква алтернатива.

# 9
  • София
Алтернативата е кризисен център  Peace това е краткосрочна социална услуга, не може да продължи повече от 6 месеца, през които се търси вариант за излизане от там. Ако има кой да подръчква социалните, да съдейства в административните подробности, да пуска молби за мултидисциплинарни срещи по случая... ще се намери приемна грижа  Peace Не е сложно, просто се иска заинтересован човек. (Или качествен екип в кризисния център)

# 10
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
Алтернативата е кризисен център  Peace това е краткосрочна социална услуга, не може да продължи повече от 6 месеца, през които се търси вариант за излизане от там. Ако има кой да подръчква социалните, да съдейства в административните подробности, да пуска молби за мултидисциплинарни срещи по случая... ще се намери приемна грижа  Peace Не е сложно, просто се иска заинтересован човек. (Или качествен екип в кризисния център)
Дано не попадне в Кризисен център. Работила съм в КЦ в София и мога да ви уверя, че мястото не е никак добър вариант. Ако е от София детето почти на 100 % съм сигурна, че ще бъде настанено там. Зависи от кой район на София е,  към кой отдел е местоживеенето му. Ако на социалните не им се занимава ще го пратят директно в КЦ. Дано се намери приемно семейство, което би могло да поеме детето. Аз лично не одобрявам приемната грижа, но в този случай ми се струва най-добрият вариант. В крайна сметка обаче къде ще отиде детето решават единствено социалните от отдела....За жалост. Ще търсят приоритетно контакт с близки и роднини, които биха се съгласили да го гледат. Практиката в подобни случаи, на която съм свидетел показва, че по-често роднините, отказват да поемат отговорност в такива ситуации.

# 11
Алтернативата е кризисен център  Peace това е краткосрочна социална услуга, не може да продължи повече от 6 месеца, през които се търси вариант за излизане от там. Ако има кой да подръчква социалните, да съдейства в административните подробности, да пуска молби за мултидисциплинарни срещи по случая... ще се намери приемна грижа  Peace Не е сложно, просто се иска заинтересован човек. (Или качествен екип в кризисния център)

Кой трябва да потърси контакт с кризисен център ,и  къде на територията на София има такъв.
Мога ли аз ,като абсолютно непознат на детето човек  , да търся помощ???

Благодаря ти. :bouquet

betray -Писали сме заедно .  Защо ? Какви са негативите на КЦ  и защо е по-добре детето да не попада там???

# 12
  • ...в най-дългото очакване на щастие...

Кой трябва да потърси контакт с кризисен център ,и  къде на територията на София има такъв.
Мога ли аз ,като абсолютно непознат на детето човек  , да търся помощ???

Благодаря ти. bouquet
Мой съвет е да не се вкарваш в този филм. Особено след като не познаваш детето лично. Социалните от отделите са тези, които извършват настаняванията и те са тези, които преценяват кой е най-добрият вариант за съответния случай.
Ако лично ти имаш желание да отглеждаш това дете има начини и варианти това да се случи. Но щом не го познаваш би било доста сложно. Предполагам, че нямаш намерение да го отглеждаш, а просто искаш да му помогнеш по някакъв начин...Но този начин не е ти да търсиш в кой КЦ да го настаниш ..има кой да се погрижи за настаняването на детето. КЦ е институция от затворен тип, не е детски лагер. Настаняват се деца с различни проблеми, които често трудно съжителстват заедно. За това според мен ако социалните си свършат добре работата няма да го настанят на такова място.
Нека социалните от отдела се занимават с този казус. И съм убедена, че те вече са уведомени за случая. Може би дори детето вече е настанено някъде.

# 13
Не не , детето още не е настанено никъде.  Когато в понеделник майката влиза в болница , го оставя на грижите на  родителите на съученик.  Момиченцето все още е там. Не съм сигурна ,че точно аз съм човека който трябва
да се занимава с този случай.  Знам ,че дори да имам желание да осиновя точно това дете , няма как да се получи . Или поне не по законен начин .Просто информация ,как може да се помогне з на това дете ,се търси от много места.
 Разбрах те за КЦ.

# 14
Ако детето е вече осиновено, а майката има роднини, то то, може да бъде настанено при тях. Може да е временна мярка, докато се намери друг настойник.

Детето е и законен наследник на майката и ще има нужда от настойник, така или иначе. Не е зле да се намери адвокат, който да представлява детето. Не искам и да си представям ужасът, който изживява милото.  Адвокатът също може да изиска настаняване на детето в семейство, в което някой от членовете е заявил, че иска да стане официален настойник на детето. Не е нужно осиновяване на този етап.

Общи условия

Активация на акаунт