Тъжната истина за ТОЛЕРАНТНОСТТА на обществото към децата с увреждания.

• 6 934
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Явно момичето има силното желание някой да я нашляпа , щом го повтаря на няколко пъти. Пълно е и с такива хора за съжаление, но най-лошото е, че не си осъзнават проблемите та даже сочат с пръст като недостойни родители и недостойни жени, тези които страдат. А те също имат сериозна нужда от помощ. И това е тъжно!
Много ги интересува университетите кой им петни името и кой не - нали прибират паричките от таксата, а това, че възпитаниците им са неграмотни, дезинформирани или вредни за обществото, изобщо не е приоритет и грижа на университета.
Такива осакатени душевно хора ще има винаги. Трябва да се поставят на мястото им и да се дава гласност на добрата кауза, а не на тяхното изключително грозно и просташко включване!
Има много добри хора и добри каузи заради които си струва да се влага сила и енергия. Словесните разпри с такива хора са загубени битки - колкото повече внимание им се обръща, толкова повече ще си повярват. Игнор, поставяне на място и това е!

Последна редакция: пт, 25 мар 2016, 11:27 от Линдичка

# 16
  • Пловдив
За съжаление съм била неволен свидетел на подобни коментари и от други персони, но при тази ми преля чашата.
И аз, ама не чак толкова подобни.  Laughing
Хората понякога имат наивни и донякъде самоуспокояващи обяснения за нещата, но онези, които мислят, че уврежданията стават само от пушене, пиене и шлякане, са твърде малко и или са недотам у ред, или не го смятат наистина, а само дразнят.

П.П. Не знам защо простотиите, които прави някой, който по случайност се е оказал българин, хората у нас са склонни да ги обявяват за присъщи на българите и българското общество въобще. Няма много логика.

# 17
  • София, Люлин-8
Тя че тази е цинична то е ясно, но колкото и да твърдите, че обществото ни не е такова замислете се правило ли ви е впечатление масовата реакциа на хората като видят дете в инвалидна количка....
Или неусведомеността до такава степен, че да мислят че епилепсията е заразна.  Crazy
Тази просто е достатъчно изкукала да си каже каквото мисли.
За съжаление и тези които мълчат не са по-добри, защото всеки гледа от неговата си камбанария и съди другите, за жалост такъв ни е манталитета.

Иначе това за самоуспокоението е вярно.  Peace

# 18
  • Пловдив
Абе, масовата реакция май е чукане на дърво, което е разбираемо.  Embarassed Не е обвинения към родителите.

Иначе аз съм чувала неща от сорта: "Така е, като ражда на тези години" (преразказано ми е от трето лице и цитатът не е точен; детето на въпросната жена не знам с какво увреждане беше, но май с леко умствено изоставане), както и съждения, че генетичните увреждания идват от това, че родителите на тези деца носят лоши гени, също неточен преразказ, не цитат. И в двете (пък дори и в онова за пушенето и пиенето) има някаква малка доза истина и рационалност, естествено, не цялата и не точната истина (знам, не ми обяснявайте), за разлика от това за заразната епилепсия, където и малка доза няма. Другото го върши недостатъчната информираност, неточното разбиране на нещо чуто и онова, с което и ти се съгласи - желанието да се самоуспокоиш, че правиш всичко правилно и не те заплашва нищо.

Не всички от онези, които вярват в подобни обяснения, са непременно нетолерантни. То е и въпрос на егоизъм и лошотия, не само на простотия и неинформираност. И не, лошотията не е по-честа сред българите, отколкото сред целокупното човечество.

Ни най-малко не казвам, че всичко с приемането и интеграцията на хората с увреждания у нас е наред, казвам само, че изводите за "обществото" от изяви като тази са погрешни.

Последна редакция: пт, 25 мар 2016, 12:14 от Магдена

# 19
Моето мнение е,  че толерантност почти няма,  докато винаги има нетолерантност и осъждане на родителите,  отрицателно отношение към децата под една или друга форма.
И да,  в детската градина също - примерно винаги,  когато могат го държат настрани от другите деца за да не зарази някое,  а всъщност е обратното -  епито не е заразно,  докато другите деца често ги пускат болни от заразни болести...
В разните верски общности - детето било прокълнато,  бесновато и прочее глупости...
В частните болници се чувства страха да не им умре в отделението и да им се развали рейтингът на болницата...
В държавните - аз се страхувам дали ще оцелеем или ще си лепнем от малцинствата подаръчета...
Логопедите и прочее трупат пари на гърба на болните деца в частните си практики,  а същите в държавните ги мързи да работят и само отбиват номер...
И прочее,  и прочее...

# 20
  • София
Моето впечатление е, че повечето хора не знаят как да се държат с такива деца. Включително и медицински лица- една операционна сестра се отдръпна уплашено от сина ми, след като и казах, че е аутист. Та се наложи да обяснявам, че няма да изпадне в истерия или да я нападне. Най-честата реакция е съжалението, което не е най-правилното,  но все пак не е злоба и груби обиди.

# 21
  • София, Люлин-8
Момичета 90% от проблемите с интеграция и социализация на децата с увреждания се корени в неосведомеността на обществото и битуването на суеверията сред него. Като например, че епилепсията е заразна, че всички аутисти изпадат в истерии или са обладани от дявола, или че генетичните урвеждания са защото родителите носят "лоши гени".  Peace

Знаете ли на колко глупости съм се наслушала през годините, включително и от неграмотни лекари.  Crazy
Например на площатадката една майка-икономист "компетентно" заяви, че детето ми не било с епилепсия, защото дишало по-време на пристъп.  Shocked
Е добре че беше тя да ни диагностицира, че лекарите вече 4 години немогат.  hahaha
Или една неграмотна млада невроложка която ми обясняваше как неконтактните втренчвания били тикове (тиковете са мускулни спазми).  ooooh!
Или един дежурен, дето ми обясняваше че 5 месечното ми бебе се изкривява на една страна защото му било скучно.  #Crazy
Та с помощта на тези любезни лекари, после професорката 6 месеца не можеше да ми стабилизира детето.

Дразни ме факта, че хора които нямат никаква представа за какво става въпрос, се пънат да дават акъл. Не само е дразнещо, но и обидно. Crossing Arms

Колкото до това за лошите гени за толкова години четене мога да ви кажа, че над 80% от генетичните мутации са "де ново" т.е. случайни митации, а не са унаследени, което най-вероятно се дължи на бъкащата от химии среда в която живеем и радиациата която ни облъчва отвсякъде.  Peace

Последна редакция: пн, 28 мар 2016, 06:21 от romanol

# 22
  • Пловдив
Неосведомеността я има, да. Понякога дразни, понякога е смешно. Неизбежно е. Само да не е от лекари в рамките на задълженията им.  Sad

# 23
  • София, Люлин-8
Неосведомеността я има, да. Понякога дразни, понякога е смешно. Неизбежно е. Само да не е от лекари в рамките на задълженията им.  Sad

Peace
Да тогава става страшно и опасно.

# 24
Тогава е направо престъпно,  защото грешките на такъв "лекар" може да са фатални за пациента. Кетапът не прави лекаря, а знанията и опитът. А,  ако опитът е от личен характер,  то тогава той вече е специалист и има човешко поведение. 
Масово обществото изпитва съжаление и или погнуса от болните дечица и осъждане на родителите.
Това е съвременният концлагер,  в който трябва да живеем с децат си и да се молим за всичко - дори за нормално поведение. И да обясняваме на децата си как да живеят "нормално" в подобен свят пълен с ненормално държащи се към тях хора.  Да им обясняваме как те-децата ни- трябва да са толерантни към "нормалните". И колко прекрасен е всъщност света, като не обръщат внимание на "нормалния"  свят,  в който живеят...

# 25
  • София, Люлин-8
.....  И да обясняваме на децата си как да живеят "нормално" в подобен свят пълен с ненормално държащи се към тях хора.  Да им обясняваме как те-децата ни- трябва да са толерантни към "нормалните". И колко прекрасен е всъщност света, като не обръщат внимание на "нормалния"  свят,  в който живеят...

Peace

# 26
Голяма излагация, но когато човек се изказва неподготвен, неосведомен и с груб и циничен подбор на думите ... Ами, излагацията е пълна. Признавам си, че когато видя дете или възрастен с увреждане, първата ми мисъл е ''горкото дете'' или ''горкия човек'' и ми става тъжно, че трябва да се борят с това, с което трябва да се борят. Става ми мъчно и за родителите, които са преминали през толкова много. И на мен ми е ужасно трудно с едно различно дете и гледам погледите и реакциите на хората покрай нас. Повечето поне демонстрират любезност, но аз усещам напрежението във въздуха и че не знаят как да коментират и какво да кажат. Не всички са дораснали да се отнасят с различните по правилния начин, с уважение и разбиране. Но най-вече мисля, че неосведомеността плаши хората. Колко щеше да е хубаво да има повече информационни кампании, че тези състояния и болести не са заразни. Че това също са хора с чувства и мисли и трябва да бъдат третирани с уважение. Но е трудно за мнозина. Много е трудно.

# 27
поздравлавам вси4ки маики които децата им са такава диагноза сигурна сим 4е не лесно отглеждането им аз сим 30 годи6на имам вуи4о с такава диагноза  тои е  ве4е 53год и знам какво е аз ви се висхи6тавам 4е не си си оствили децата в някакъв дом за6тото пове4ето маики така првят изкам много не6та да жи пи6а но ме страх застото сим от ромски произход и няма да мога намеря подходя6тите думи и без даискам да не ви обидя пойелавам жи много търпение

# 28
  • София, Люлин-8
nevinkus1 Мила темата е за толерантността към хората с увреждания и дефицити попринцип не само от аутистичният спектър, но има друга темичка във форума в която пишат майчета на дечица от спектъра, там може да попиташ каквото те интересува.  Peace

Ето ти линк към темата.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=902330;topicrefid=19

Общи условия

Активация на акаунт