Всъщност е по-скоро обратното. Доста хора смятат, че ако някой се държи мило с тях, или ще им иска нещо, или търси харесването им, или, ако е ей така, безвъзмездно
И вероятно не е много разпространено, аз познавам само две жени, които са гореописаното. Разграничавам "мило" от "възпитано", възпитани хора, за щастие, много, но горното не засяга тях.
Не е обратното, по-скоро е някакъв житейски опит на хората. Аз лично правя разлика и между "държа се мило" (в определени ситуации и с определени хора) и "мил съм" (по характер). Естествено, че е огромна разликата и между това да се държиш възпитано и да се държиш мило.
На мен лично наистина ми се бият едни с други някои от изброените качества. Не клишето "умна и красива" (такива познавам сравнително много), а някои от другите. В повечето случаи, за да изкарваш добри пари или трябва да си малко по-нагоре в йерархията и да управляваш хора под теб, въпреки че работиш за някого, или да имаш собствен бизнес и пак да имаш подчинени. Хората, които управляват добре други хора, не са мили (чисто по характер), имат си една твърдост на характера и амбициозност, които са обратни на милозливостта. Самите хора обикновено не се подчиняват и не изпълняват нареждания на хора без нужния авторитет, които не могат да заемат твърд курс на поведение и управление. Шефовете също подценяват милите хора, що се отнася до повишения в кариерата, заплатата и пр. Едно, че не се възприема като добра управленска черта, друго, че смятат, че такива хора и да се разсърдят, няма да напуснат, да отидат при конкуренцията и т.н.
Също ерудираността и всестранните интереси. Да си ерудиран извън тясноспециализирана сфера и да имаш всестранни интереси, които поддържаш постоянно, е изключително времеемко, освен че изисква определена нагласа на характера. Повечето хора, които познавам и мога да нарека поне широкоерудирани и с многостранни интереси, да не са всестранни, по-скоро кютат на някаква лежерна длъжност с ниско заплащане, която им дава достатъчно свободно време, че да могат да го отделят на многото си интереси.
Дават им да им се качват на гърба, носят ги на конче и не че изпълняват нареждания, но угаждат на глезотийки.
Може обаче да държиш и поведение като собственик на стара панелка в северен квартал - по-скоро няма да продаде, ама и евтино няма да я даде и да се сърдиш на претенциозните гражданя, дето не си стискат парите и не ти щат скъпоценния имот.
Когато си с дете си по-скоро по-малко повърхостен и се интересуваш от самия човек,а не от външния му вид.