Ами не можеш. Намеренията възникват с развитието на отношенията. За мен нагласата "търся си съпруга по принцип, ти си жена, имаш еди-какви си екстри, пасваш ми на чек листа" е доста отблъскваща, малко зловеща и би ми била обидна. Предполагам, мъжете се чувстват по същия начин и ако се натъкнат на мацка, която преди да си е допила първото общо кафе с тях, вече преценява дали фамилията му ще си ходи с името й, го усещат и второ кафе няма.
Според мен хората придобиват "намерения" с времето, когато са се опознали достатъчно.
А иначе сериозен - в смисъл на стабилен и отговорен човек - може да се прецени по доста неща, най-вече по средата му и поведението, но това, че той по принцип е сериозен човек, не означава, че в момента не иска само и единствено неангажиращ секс.
И аз съм на това мнение, но все пак смятам, че човек трябва да е отворен към възможността за сериозна връзка на едно принципно ниво, за да се получи нещо. Но, честно казано, аз съм отблъсквала известна бройка мъже, които са били склонни на сериозна връзка принципно и конкретно с мене, най-общо са били стабилни, но конкретно като характер съм установявала, че не си пасваме, макар че са идеални за друг тип жени - например аз харесвам кротки, спокойни хора, които се водят, домошар съм, обичам удобствата и не се чувствам комфортно с прекалено експанзивни развикани хора, които ги влече нощният живот, имат екстремни хобита и пр.
Освен това, мъжете много добре знаят, че ако оказват натиск върху жената и са твърде припрени, шансовете да ги отрежат, са доста големи, така че обикновено, когато един мъж харесва сериозно някоя жена, той гледа да не я притиска и нещата вървят без кофти напрежение, а само с приятната тръпка на очакването. Не смятам, че е нужно да се обяснявам защо не искам да "се кача в апартамента му да пийнем нещо" и пр. Никоя жена не трябва да си измисля оправдания за такива неща. Достатъчно е да каже, че не е готова за това.
п.п. Аз веднага бих разкарала 30-годишен мъж, който вярва, че една жена е неразположена цял месец. Такъв човек ми е под нивото за минимум обща култура и интелект, а освен това очевидно не е имал сериозна връзка/съжителствал с жена, което на 30-годишна възраст не говори добре. Също, ако бях средноинтелигентен мъж, имащ нормален житейски опит с жените, бих разкарал веднага жена, която ме подценява до такава степен, като ми разправя такива неща.
Не търси... то ще те намери