Притеснява ме, че 3-годишното ми дете повтаря много!

• 4 720
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте,

има нещо, което ме притеснява и бих искала да попитам дали други майки са имали този проблем. Момиченцето ми е на 3 години и се развива нормално. Проблемът е, че напоследък започна много да повтаря (основно чути думи и изречения) и понякога това изглежда доста странно.
Знам, че това е нормално за по-малки деца, но мисля че на неговата възраст вече трябва да отшумява. Прочетох за т.нар. ехолалия и много се притесних.
Например като отидем да си играе в парка с други деца - повтаря като папагал това, което те казват и често предизвиква смях. Или пък гледа някаква сценка между майка и дете или филмче и пак я разиграва с движенията и думите. Това може да го прави доста пъти като зацикляне. Това е.

Та, искам да попитам вашите деца около 3 години правили ли са такива неща?!Притеснява ме това, че вече е на 3 години, а го прави доста интензивно?!

# 1
И моето е на 3 години и го прави, но не мисля, че е притеснително. На мен ми се струва, че така запомня изразите и после ги използва. Примерно случвало се е аз да кажа нещо и тя го повтаря същото шепнешком и след известно време ми го казва вече в някакъв друг контекст. А това с повтарянето на площадката - също повтаря ама там е на майтап, едното каже едно, другото го повтори и се заливат от смях. Не мисля, че е притеснително изобщо  Peace

# 2
да, така учат думи и изрази Simple Smile и моят повтаря всичко и му викам, че е папагал Grinning

# 3
  • Варна
Точно в последните месеци започна да го прави. Повтаря думите ми, когато говоря по телефон, когато говорим с баща му ни повтаря, нищо странно и страшно не виждам Simple Smile Все пак не го прави постоянно, само когато го цапне музата Laughing

# 4
animal, и аз така й виках, че повтаря като папагал, докато един ден след като 3 пъти й казах "внимавай, на пързалката има счупени стъкла, да не се порежеш" тя не се обърна и не ми каза "разбрах, какво повтаряш като паГагал"  Joy

# 5
Joy

така е... всичко се връща (и буквално) Grinning

# 6
animal, и аз така й виках, че повтаря като папагал, докато един ден след като 3 пъти й казах "внимавай, на пързалката има счупени стъкла, да не се порежеш" тя не се обърна и не ми каза "разбрах, какво повтаряш като паГагал"  Joy
Много сладко  Joy

# 7
Не знам дали е нормално или не, но ако нещо те притеснява, посъветвай се с педиатъра или друг специалист. За протокола - моето никога не е повтаряло.

И на мен всички ми обясняваха, че е съвсем нормално детето ми, изложено на три езика, да говори погрешно и че съм абсолютно луда да го водя на обследване с логопеди, психолози и невролози. Оказа се обаче, че изобщо не е нормално и детето има нужда от специализирана помощ и колкото по-рано започне да работи със специалисти, толкова по-добре. Така че довери се на инстинкта си.

# 8
И нашият повтаря всичко,а след един месец навършва 3 годинки.Дори на въпроси които му задавам ми отдговаря с зададения въпрос.Имитира ни и нас,дори онзи ден в парка беше събрал дечица и показваше как хърка баща му  ooooh!.

# 9
По въпроса за грешното говорене или говорене на различни езици - моето момче rредовно говори на българо-английски (като английския го знае от песнички на компютъра) но засега това не ме притеснява Simple Smile

# 10
По въпроса за грешното говорене или говорене на различни езици - моето момче rредовно говори на българо-английски (като английския го знае от песнички на компютъра) но засега това не ме притеснява Simple Smile

При сина ми не става въпрос за това, че меша езиците - меша много малко френски и немски. Български не говори, но разбира. Проблемът е, че говори със сериозни грешки в прости изречения на френски, който му е основният език. Както и да е - темата е за друго, но мисълта ми е, че ако някой нещо го притеснява, да потърси мнението на специалист. Изказвания от типа ''и моето дете така прави, значи всичко е наред'' не ми допадат.

# 11
Да, съгласна съм - при съмнение за нещо е най-добре консултация със специалист!

Общи условия

Активация на акаунт