Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Детето ми е на 3 години и не говори много. Възможно ли е това да се дължи на неговия характер или просто да преминава през етап от развитието си и ще го преодолее?
Детето ми прекарва ли твърде много време пред телевизора, таблета или телефона? Трябва ли незабавно да го отстраня?
Детето ми не говори ясно, но се опитва. Има ли проблеми със слуха?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Детето ми е на 3 години и не говори много. Възможно ли е това да се дължи на неговия характер или просто да преминава през етап от развитието си и ще го преодолее?
Възможно е детето ви да преминава през етап от развитието си, който включва по-късно проговаряне. Важно е да продължите да го подкрепяте и наблюдавате промените в неговото поведение. Ако имате притеснения, консултация с психиатър или друг специалист може да ви предостави яснота относно развитието на детето ви.
-
Детето ми прекарва ли твърде много време пред телевизора, таблета или телефона? Трябва ли незабавно да го отстраня?
Ако детето ви проявява интерес към музиката, но не гледа детски телевизионни предавания, вероятно не е изложено на прекомерно гледане на телевизия или използване на таблет. Вместо това продължете да му предлагате дейности, които насърчават неговото развитие, като четене на книги, игри и упражнения за фина моторика.
-
Детето ми не говори ясно, но се опитва. Има ли проблеми със слуха?
-
Детето ми не сочи с пръст и не играе с други деца. Трябва ли да се притеснявам?
-
Детето ми не говори свързано, но се опитва. Какво да правя?
Дъщеря ми е на 2г. и няколко месеца и още не и се разбира като си дърдори нещо.