Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Съмнение за аутизъм

 • 3 131
 • 54
 •   1
Отговори
 • Мнения: 18
Здравейте на всички.
Пиша за да споделя притесненията за сина ми.
Той е почти на 3 години.
Като цяло до сега се е развивал абсолютно нормално.
Проходи на 1 година,лепетна реч има от около 10 месечна възраст,без памперс е,има спокоен сън,яде всичко и като цяло е спокойно дете.
Преди година ми направи впечатление, че не винаги се обръща, когато го извикаме по име,не изпълнява команди и има 3 разбираеми думи в речника си.
Говори постоянно, опитва се,но нищо не се разбира.
Преди година направихме и консултация с логопед. Според нея няма проблем с детето,но по наше настояване той я  посещаваше 3 месеца и накрая направихме тест за развитието му,резултатът от който показва,че има проблем с комуникацията, но в никакъв случай не е аутизъм.
Спряхме консултацииите, защото той беше много малък (1.11м.) и решихме да изчакаме.
Определено за тази една година той има промяна към добро. Почти винаги се обръща като го извикаме, сега почти успява да се съблече самичък ,пие от чашка без проблем, започна да имитира, рядко,но все пак го прави.
НО той все още не играе с деца,не бяга от тях,играе си на площадката, но не се заиграва заедно с тях. Имаме си и бебе на 4 месеца,и на него също не му обръща много внимание.
Моля кажете ми възможно ли е да е характер или пък просто етап от развитието му и да го израстне?
Живот и здраве февруари прави 3 години и ,ако няма промяна ще го запиша отново на логопед.
Ще се радвам да чуя вашето мнение.
Съжалявам за дългия пост.

# 1
 • Пазарджик
 • Мнения: 232
Детето ви стои ли пред ТВ/таблет/телвфон? Ако да, то незабвно трябва да се отстранят и да прекарвате повече време в комуникация с детето си. Знам, че е трудно, особенно с второ бебенце. Но ще стане проблем. Описаното от вас отговаря на случай с мои близки и това ги посъветваха психолог и логопед. От три месеца момчето им вече започна да говори малко повече. Иска си воля от ваша страна. Детето ви най-вероятно е добре, но ако не реагирате сега ще стане проблем.

# 2
 • Мнения: 18
Нашата най-голяма грешка е,че ние му позволявахме да слуша музика, защото той наистина обожава музиката.
Никога не е гледал детско филмче,нито веднъж, но обича музика,предимно поп,която е на английски.
От 2 месеца вкъщи телевизия не сме пускали, а той по принцип до телефон или таблет няма достъп.
Мъжът ми ми помага активно с гледането на децата и на детето му се обръща страшно много внимание .
Постоянно се занимаваме с него,редим пъзели(много обича),учим го да рисува, да лепи,отлепва,като цяло никога не е оставян без внимание.
Аз също се надявам поведението му да се дължи на слушането на музика, но наистина не съм мислила,че тя ще му навреди.

# 3
 • Мнения: 3 045
Проверявали ли сте как е със слуха?

# 4
 • Мнения: 2 004
Започнете да пускате само на бг език детски песнички. Може да се опитва да говори на езика, който чува.

# 5
 • Мнения: 18
Слуха не е изследван,но доста пъти съм го тествала и мисля, че няма проблем.
Започнах да давам рибено масло на своя глава като мисля, че няма да му навреди.
Той се опитва да говори, устата му не спира, но нищо разбираемо.
Дано да е етап и да го израстне.

# 6
 • Мнения: 3 585
Има ли социални жестове - маха ли за чао здравей, дава ли боц? Сочи ли, проследява ли посоката в която посочвате, а не ръката ви? Отговаря ли с да или не на затворени въпроси?

# 7
 • София
 • Мнения: 5 285
Аз също мисля, че е добре да му пускате детски песнички на български език. И то от колонка, не от телефон или таблет, които да гледа. Иначе на мен ми звучи сякаш детето просто се развива със собствен темп, а не че има проблем. Хубаво е, обаче, че обръщате внимание. Ходи ли на ясла?

# 8
 • Мнения: 18
За чао маха много рядко.
Като го помоля за целувка винаги ми дава също и боц прави.С пръст не сочи, но когато нещо го впечатли го проследява с поглед, например преминаваща линейка или камион.
Всичко разбира,сигурна съм,но като че ли на моменти нарочно не иска да прави нещата за които го моля.

На ясля не ходи,защото ми се ще бебето да поотрасне с някой и друг месец,че да не ги гледам и двамата болни вкъщи,като знам децата как се разболяват в началото.
Мен не ме притеснява толкова,че не говори,защото го виждам, че се опитва,казва някои думи и се надявам скоро да се отпусне.
Притеснява ме тома ,че не се заиграва с децата.
На площадката има и други дечица,които си се занимават самостоятелно и нз дали това е голям проблем.
От 1 година само за това мисля,здрав ли е или не?
Ежедневно чета какво мога да направя, как да го социализирам,като ние наистина опитваме всичко.
Всеки ден е с деца и сутрин и след обяд, играем с него,говорим му,стараем се да го учим на нови неща,вече нз какво друго да направя.

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 16:34 от AnMary

# 9
 • Мнения: 3 585
Доста е притеснително, че още не посочва с пръст, това обичайно се появява още на ниво годинка, понякога и по-рано. Няма защо да губите още време, а вместо да се тревожите направо го заведете на обследване при детски психиатър, това са единствените хора които могат да поставят такава диагноза, а не психолози, логопеди, джи пита и прочие. Там ще ви дадат представа на каква възраст отговаря в развитието си и какви са дефицитите му. Имайте предвид обаче, че може да са нужни няколко посещения за да поставят диагноза.

# 10
 • Мнения: 18
Тест за развитието му е правен ,като освен социалните умения(което не е малко разбира се) всичко беше в норма даже и над нормата за неговата възраст.
Живот и здраве началото на февруари прави 3 год. и ако до тогава няма съществена промяна ще преустановим консултациите с логопеда ,а и наистина ще се консултирам с детски психиатър.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 493
Ще ме извините, но мисля, че детето ви си е съвсем наред! Няма нужда нито от психиатри, нито от психолози.
Това, че предпочита да играе само на площадката не значи, че му има нещо. Това, че не се обръща като го викате пак не значи, че му има нещо. Оставете детето да се развива и не го притискайте, това, че пускате музика според мен е хубаво, но не и да е забито пред телевизора. Детето просто си има характер и няма да се обръща всеки път като го викнете Simple Smile Дъщеря ми е на 2г. и няколко месеца и още не и се разбира като си дърдори нещо.

# 12
 • София
 • Мнения: 5 285
Онзи ден гледах ето това видео и ми се струва, че ще ви бъде полезно. В него препоръчват консултация с невролог наред с останалите неща.

# 13
 • Мнения: 18
I.Kravaeva страшно много се надявам да сте права.
Благодаря за подкрепата.

Госпожа Лаленце ще го изгледам ,благодаря ви.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 493
А вие всъщност си имате и бебе вкъщи. Дали сте мислили за ревност от страна на детенцето?
Мисля, че всичко си му е наред на детето ви просто си има характер. То всъщност се развива много добре по това, което сте написала, просто си е по самостоятелно и не иска да дели играчки с други деца, примерно.

Общи условия

Активация на акаунт