Майчинството счетоводно-69

• 55 833
  • 754
  •   1
Отговори
# 300
  • София-Младост
Здравейте,  искам да попитам,  може ли да се излезе в болничен при бременност,  преди да е навършен 3-ти месец.  Ще съм много благодарна,  ако някой знае как се изчислява. 
Може, стига да има показания за издаване на такъв. Изчислява се на база осигурителни доход за 18 месеца назад.

# 301
Благодаря ви,  а излизането в болничен по време на бременност ще намали ли много сумата за майчинство? 

# 302
  • София-Младост
Благодаря ви,  а излизането в болничен по време на бременност ще намали ли много сумата за майчинство? 
Зависи от дохода, от които се прави изчислението за болничния.

# 303
Искам да попитам дали знаете кога трябва да преведат майчинството за месец април?

# 304
  • София-Младост
Искам да попитам дали знаете кога трябва да преведат майчинството за месец април?
Тези дни.

# 305
Имам един теоретичен въпрос. От НОИ не са ми изплатили 45 дневния болничен за раждане, защото се застъпвал с предишния (родих 5 преди термин, което се случва вероятно на 99% от жените). Според тях от счетоводството на фирмата ми трябвало да извадят дните преди термин . Въпросът ми е това работа на счетоводството ли е или на НОИ, които ми замазаха очите с обяснението си?

# 306
  • София-Младост
Имам един теоретичен въпрос. От НОИ не са ми изплатили 45 дневния болничен за раждане, защото се застъпвал с предишния (родих 5 преди термин, което се случва вероятно на 99% от жените). Според тях от счетоводството на фирмата ми трябвало да извадят дните преди термин . Въпросът ми е това работа на счетоводството ли е или на НОИ, които ми замазаха очите с обяснението си?
От къде да ги извадят? Счетоводството според мен само подава данни за болничния лист. Описва се това, което пише в него.
НОИ така хубаво виждат това застъпване, че преспокойно могат да удържат 5 дни от втория болничен, ако вече са превели парите по първия цялостно.

# 307
  • Варна
Моето беше преведено на 28.04(предполагам заради празниците въпреки, че няма почивен четвъртък или вторник), а аз вземам за 2ра година, които се изплащат по-късно от първа. Всичко зависи до сега как са ти били предводите. Моите от самото начало заради ранно подаване на документи вървяха още първите дни на плащане. Иначе самия срок е първата година до 5то число, а за втората до 10то.

За застъпването на дните- НОИ не изплащат ли на всички целия болничен, а от втория да се приспадат дните? Иначе доколкото смятам няма да си спазят срока с обработка и плащане. Сега отворих и при мен е бил изплатен 45дневния, а после на болничния от болницата не са изплатени дните, които се застъпват с предходния. Кой какво обаче е писал и смятал не знам(счетоводство или НОИ), но това може ли да е причина за отказ на плащане за първата част от отпуска, след като проблема идва от втората...

Последна редакция: ср, 04 май 2016, 15:35 от eli70o0

# 308
Здравейте. Искам да ви попитам как стои въпроса за отглеждане на дете след 2-рата год.След платения отпуск, на колко неплатена имаме право?

# 309
  • Пловдив
Здравейте. Искам да ви попитам как стои въпроса за отглеждане на дете след 2-рата год.След платения отпуск, на колко неплатена имаме право?

След втората година имаш право на 6 м неплатен отпуск,бащата може да ти прехвърли 5 м неплатен.Или общо да ти станат 11 м неплатен за гл на дете до 8 години

# 310
От къде да ги извадят? Счетоводството според мен само подава данни за болничния лист. Описва се това, което пише в него.
НОИ така хубаво виждат това застъпване, че преспокойно могат да удържат 5 дни от втория болничен, ако вече са превели парите по първия цялостно.
А де? И аз това се питам, откъде да ги извадят. Първият болничен отдавна е изплатен, а проблемният втори седи на "обработва се" един месец. Нормално е да родя преди термин и болничните да се застъпват. Ядосах се, защото аз втори месец си чакам парите,  а те не вдигат телефона, не отговарят на имейли и накрая вината се оказва тяхна. И се оправдаха със счетоводството. Както и да е, дано си получа парите скоро, че  ЕГН-то ми бе записано на едно хвърчащо листче  ooooh! .

# 311
Има нов начин на подаване на дните от раждането, когато има застъпване на болничните.

Няма специални указания от НОИ, но понеже сме голям осигурител ни беше обяснено.

Подават се застъпващите се дни като се пише

от ден х до ден y работни дни 0 - това е за застъпващите се
от ден у+1 до ден z работни дни - остатъка от болничния

От счетоводството следва да коригират данните.

# 312
Благодаря Ви! След навършване на 2 години на детето вярно ли е , че ако се ползва неплатен отпуск, работодателя може да те съкрати когато поиска, или си защитен до навършване на 3 г. възраст?

# 313
Има нов начин на подаване на дните от раждането, когато има застъпване на болничните.

Няма специални указания от НОИ, но понеже сме голям осигурител ни беше обяснено.

Подават се застъпващите се дни като се пише

от ден х до ден y работни дни 0 - това е за застъпващите се
от ден у+1 до ден z работни дни - остатъка от болничния

От счетоводството следва да коригират данните.
Благодаря, amini. И моята фирма е голяма, затова съм озадачена, че не са в час. Щом е нещо ново е обяснимо.

# 314
Здравейте момичета, Извинете ме ако не е тази тема в която трябва да пиша по моя въпрос.  Напуснах работа по взаимно съгласие 2012 година. Бях четири месеца на борсата от ноември 2012 до март 2013 г. От септември 2013 започнах нова работа, без прекъсване до сега. Сега ме съкратиха поради закриване на предприятието. Имам ли право на платена борса е въпросът ми? Важи ли това за трите години, които трябва да минат? От април до септември 2013 не са пращани осигуравките, да ги платя ли? Благодаря ви предварително bouquet

Общи условия

Активация на акаунт