Майчинството счетоводно-69

• 55 861
  • 754
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте! Имам няколко въпроса относно майчинството.
1. Знам, че то се смята върху осигурителният доход за 2 години назад. Имам 2 години трудов стаж, но предишните ми работодатели са ми загубили трудовата книжка... И дефактно черно на бяло имам 1 година. Мога ли да го докажа понякакъв начин този стаж или няма да мога да получавам майчиство?

2. Имам 2 месеца трудов договор в чужбина миналата година по това време. Документи имам от там с трудов договор. Тях как мога да изпозвам за да се нроят в майчинството понеже са ме осигурявали доста добре?

3. Ако през тези 2 години назад са ме осигурявали на минималната работна заплата какво майчинство ще получавам?

# 286
  • Пловдив
Искам да ползвам неплатен отпуск до навършване на три години на детето (пропускаме яслите,а фирмата само да ме осигурява,да ми върви стаж).
Каква молба трябва да подам (счетоводителката ли я подава)?
Няма такъв неплатен, всеки родител има право на по 6 месеца неплатен. Като всеки може да прехвърли 5 месеца от своя отпуск на другия родител.
Молба за отпуск вие подавате 10 дни преди ползване на самия отпуск.
Благодаря за отговора  Hug
Малбата свободен текст ли трябва да е?

# 287
  • София-Младост
Искам да ползвам неплатен отпуск до навършване на три години на детето (пропускаме яслите,а фирмата само да ме осигурява,да ми върви стаж).
Каква молба трябва да подам (счетоводителката ли я подава)?
Няма такъв неплатен, всеки родител има право на по 6 месеца неплатен. Като всеки може да прехвърли 5 месеца от своя отпуск на другия родител.
Благодаря за отговора  Hug
Малбата свободен текст ли трябва да е?
Да, като посочиш чл.167а КТ като основание.

# 288
  • София
това не го знаех, благодаря! всеки от родителите има право на по 6 месеца ли? т.е. аз мога да си използвам моите 6 месеца и още 5 от тези на ММ?
И още един въпрос имам: в момента колко е минималното майчинство за първата година?

# 289
  • София-Младост
това не го знаех, благодаря! всеки от родителите има право на по 6 месеца ли? т.е. аз мога да си използвам моите 6 месеца и още 5 от тези на ММ?
И още един въпрос имам: в момента колко е минималното майчинство за първата година?
Не може да е под МРЗ.

# 290
  • София
МРЗ е 420 лева тази година. Но бруто, ако не се лъжа. Това значи ли, че майчинството е 420 лева? Или?

# 291
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, минималното майчинство за 2016г, което се получава е 420 лв.

# 292
  • София
Благодаря!  bouquet

# 293
1. Знам, че то се смята върху осигурителният доход за 2 години назад. Имам 2 години трудов стаж, но предишните ми работодатели са ми загубили трудовата книжка... И дефактно черно на бяло имам 1 година. Мога ли да го докажа понякакъв начин този стаж или няма да мога да получавам майчиство?

2. Имам 2 месеца трудов договор в чужбина миналата година по това време. Документи имам от там с трудов договор. Тях как мога да изпозвам за да се нроят в майчинството понеже са ме осигурявали доста добре?

3. Ако през тези 2 години назад са ме осигурявали на минималната работна заплата какво майчинство ще получавам?

Трябва да отидеш до НАП и да си вземеш пук код с който да можеш да провериш статуса ти и какво майчинство ще взимаш Simple Smile

# 294
1. Знам, че то се смята върху осигурителният доход за 2 години назад. Имам 2 години трудов стаж, но предишните ми работодатели са ми загубили трудовата книжка... И дефактно черно на бяло имам 1 година. Мога ли да го докажа понякакъв начин този стаж или няма да мога да получавам майчиство? Ако е деклариран в НОИ, няма проблем, че нямаш ТК.Все пак е важно за в бъдеще да ти намерят ТК или да ти я преиздадат с помоща на ИТ, щом работодателят ти я е изгубил.

2. Имам 2 месеца трудов договор в чужбина миналата година по това време. Документи имам от там с трудов договор. Тях как мога да изпозвам за да се нроят в майчинството понеже са ме осигурявали доста добре? Носиш си документите в НОИ, за да ги обработят и признаят стажа.Доходът обаче няма да ти го включат за изчисляване на болнични и майчинство.

3. Ако през тези 2 години назад са ме осигурявали на минималната работна заплата какво майчинство ще получавам? Първата година МРЗ, а втората като всички останали 340лв.

И, да, добре е да си изкараш ПИК от НОИ.

# 295
Здравейте! Спешно се нуждая от отговор и се надявам, че тук ще ми помогнете! Бременна съм - в момента съм в 7-ми месец. Излязох в болнични от 13.01.2016г. Към момента болничния ми изтича на 11.05.2016г. и ще трябва да го подновя до 04.06.2016г. откогато ми започва 45-дневния болничен преди раждане.
Този месец обаче работодателят ми дава допълнителна сума към заплатите на служителите за облекло. Вчера съпругът ми е разговарял с касиера и той му е обяснил, че и на мен ми се полагат, но тъй като съм в болнични няма как да ми ги изплати и че не ми се губели и като тръгна на робата / а това е живот и здраве след 2 години/ тогава ще ми ги изплати. Не ми си чака толкова време, пък и имам нужда от тези средства та си мисля, ако за времето от 11.05. до 04.06.2016г. се върна за няколко дни на работа или си пусна някой ден от отпуската и останалото време си взема болнични от АГ-то или личната / защото съм с болки и няма да мога да издържа на работа/ мисля, че така няма да е проблем да ми се изплати тази сума. Остава работодателя да се съгласи. Мен ме притеснява друго - досега редовно си получавах обезщетенията от НОИ. И ако си прекъсна болничния това ще повлияе ли в последствие на обезщетението ми за майчинство?

# 296
  • София-Младост
Здравейте! Спешно се нуждая от отговор и се надявам, че тук ще ми помогнете! Бременна съм - в момента съм в 7-ми месец. Излязох в болнични от 13.01.2016г. Към момента болничния ми изтича на 11.05.2016г. и ще трябва да го подновя до 04.06.2016г. откогато ми започва 45-дневния болничен преди раждане.
Този месец обаче работодателят ми дава допълнителна сума към заплатите на служителите за облекло. Вчера съпругът ми е разговарял с касиера и той му е обяснил, че и на мен ми се полагат, но тъй като съм в болнични няма как да ми ги изплати и че не ми се губели и като тръгна на робата / а това е живот и здраве след 2 години/ тогава ще ми ги изплати. Не ми си чака толкова време, пък и имам нужда от тези средства та си мисля, ако за времето от 11.05. до 04.06.2016г. се върна за няколко дни на работа или си пусна някой ден от отпуската и останалото време си взема болнични от АГ-то или личната / защото съм с болки и няма да мога да издържа на работа/ мисля, че така няма да е проблем да ми се изплати тази сума. Остава работодателя да се съгласи. Мен ме притеснява друго - досега редовно си получавах обезщетенията от НОИ. И ако си прекъсна болничния това ще повлияе ли в последствие на обезщетението ми за майчинство?

Няма да повлияе драстично.

# 297
Здр мами искам да попитам юли 2014 бях регистрирана  в бюрото по труда и вземах 4-5 месеца платена борса след това на 06.01.2015 я прекъснах поради започване на работа.сега съм по майчинство въпроса ми е какъв е периода за регисриране на ново  за да може да се взема пълна платена борса след като съм била регистрирана юли 2014

# 298
Трбява да минат 3 години от решението ти от НОИ за получаване на обезщетение.Което ще рече 3 години от юли 2014.

# 299
Здравейте,  искам да попитам,  може ли да се излезе в болничен при бременност,  преди да е навършен 3-ти месец.  Ще съм много благодарна,  ако някой знае как се изчислява. 

Общи условия

Активация на акаунт