Майчинството счетоводно-69

• 55 823
  • 754
  •   1
Отговори
# 390
Благодаря bouquet

# 391
Здравейте! Имам няколко въпроса, на които ще ви бъда много благодарна, ако успеете да ми отговорите.
В момента съм назначена на трудов договор с 6 месеца изпитателен срок в полза на фирмата. Работя в нея от 4 месеца и наскоро разбрах,че съм бременна. Въпроса ми е: Могат ли след изтичане на6-те месеца да ме освободят от работа, въпреки това,че съм бременна?
Другият ми въпрос е: Как влияе болничния върху майчинството? Означава ли,че ако излезна в болничен примерно след 4месец от бременността, ще взимам по-малко майчинство след това?
Благодаря!

# 392
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Имам няколко въпроса, на които ще ви бъда много благодарна, ако успеете да ми отговорите.
В момента съм назначена на трудов договор с 6 месеца изпитателен срок в полза на фирмата. Работя в нея от 4 месеца и наскоро разбрах,че съм бременна. Въпроса ми е: Могат ли след изтичане на6-те месеца да ме освободят от работа, въпреки това,че съм бременна? - за можене - могат; реално ще се ползваш от закрилата на КТ
Другият ми въпрос е: Как влияе болничния върху майчинството? Означава ли,че ако излезна в болничен примерно след 4месец от бременността, ще взимам по-малко майчинство след това? - зависи какъв е бил осиг. доход през предходните 18 месеца
Благодаря!

# 393
Здравейте. Искам да отправя запитване за неизплатено майчинство,чрез и-мейл до НОИ. Не откривам формуляр/образец. Писмото в свободен текст ,ли трябва да е и освен имена и ЕГН,трябва ли им друга информация? И изобщо дават ли подобна информация по мейл? Благодаря предварително.

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 09:24 от eccentric

# 394
  • София-Младост
Здравейте. Искам да отправя запитване за неизплатено майчинство,чрез и-мейл до НОИ. Не откривам формуляр/образец. Писмото в свободен текст ,ли трябва да е и освен имена и ЕГН,трябва ли им друга информация? И изобщо дават ли подобна информация по мейл? Благодаря предварително.
Свободен текст, задължигелно с ЕГН, иначе няма как да направят проверка.
От кога е забавянето?

# 395
Благодаря. Пробвах по телефон,но не успявам да се свържа,нямам възможност да отида на място в момента. Писах вчера тук в темата. Става въпрос за 1/2 майчинство за април месец. Документите са внесени в НОИ на 14.04. Минаха вече 15 работни дни. Според счетоводството във фирмата,всички документи са представени на посочената дата. Искам да съм сигурна,че няма някакъв проблем с документите.

# 396
Само с имената и ЕГН става.
Ще ти върнат писмен отговор, но имай предвид, че може да се забавят много.
Последното ми писмо към тях беше от 18.04, миналата седмица ми се обадиха по телефона, а вчера получих и писмен отговор.
Адресирай към повече получатели, избери си от сайта им.

# 397
Благодаря ви! А това половин майчинство се води парично обезщетение по чл.54 нали така?

# 398
  • София-Младост
Благодаря ви! А това половин майчинство се води парично обезщетение по чл.54 нали така?
Да, от КСО.

# 399
Благодаря! Писах им,дано получа отговор Simple Smile

# 400
Здравейте! Имам няколко въпроса:
1) На договор по заместване съм до завръщане на титуляра. Ако титуляра се върне докато аз съм в отпуск по майчинство, могат ли да прекратят договора ми или преди това?
2) На каква сума те осигуряват по време на болничен? В смисъл, ако съм болничен по време на цялата бременност и основната заплата ми е 1300 лв, то при изчисляване на обезщетението за майчинството ще се смята 80 % от основната заплата или цялата сума.
Надявам се да съм се изразила правилно.
Благодаря предварително Simple Smile

# 401
Здравейте! Имам няколко въпроса:
1) На договор по заместване съм до завръщане на титуляра. Ако титуляра се върне докато аз съм в отпуск по майчинство, могат ли да прекратят договора ми или преди това?
2) На каква сума те осигуряват по време на болничен? В смисъл, ако съм болничен по време на цялата бременност и основната заплата ми е 1300 лв, то при изчисляване на обезщетението за майчинството ще се смята 80 % от основната заплата или цялата сума.
Надявам се да съм се изразила правилно.
Благодаря предварително Simple Smile

1) При връщане на титуляра договорът се прекратява без предизвестие. Ако това стане в рамките на 410-те дни, считано от началото на 45-дневния болничен, ще продължите да ползвате обезщетение за бременност и раждане. За втората година обаче ще трябва да потърсите нов работодател, за да се възползвате от обезщетение. Ако титулярът се завърне по време на втората ви година майчинство, то автоматично се прекратява и ще трябва да бъдете назначена на нов трудов договор, за да получавате обезщетение до края.
2) майчинството се изчислява въз основа на дохода за последните 24 месеца преди издаването на 45-дневния болничен. За месеците в болничен се взима сумата, от която е определено обезщетението, а не самото обезщетение. Майчинството е в размер на 90% от изчисленото брутно средно дневно възнаграждение, но не повече от нетото.

# 402
Здравейте! Родих на 23.03.16г. и от тогава имам издаден болничен, който работодателя ми е внесъл в НОИ, но още не е изплатен. Вече четвърти ден звъня на контактния център, но никой не ми отговаря, а не мога с бебето да отида на място и за това реших да попитам тук. Имам и ПИК, с който следя нещата и досега всичко е било наред, но вече месец забавяне ми се струва много... Ще приложа и изображение на това какво пише в сайта (от три седмици пише че се обработва плащането) Дали няма някаква грешка в болничния (но не би трябвало защото през цялата бременност болничните от същата болница са ми издавани, в която и родих), все пак и да има грешка трябва да го пише нали? Според вас нормално ли е толкова да се бави плащането и ако не, каква може да е причината ?

Благодаря предварително!

# 403
Имах същия проблем - родих на 11.03 и чак днес получих превод. Ходих в НОИ, където ми беше обяснено, че болничните се застъпват и затова така се получава (този за раждане и този преди него). Реално родих преди термин. На място в НОИ оправиха нещата, но тук потребител сподели, че от скоро счетоводителите са длъжни да изваждат тези дни застъпване. Явно в моето и твоето счетоводство не са наясно с това и се допускат грешки.
Пробвай да звъннеш на този телефон  +359 2 902 0506 .

# 404
  • В полите на Пирин планина
Имах същия проблем - родих на 11.03 и чак днес получих превод. Ходих в НОИ, където ми беше обяснено, че болничните се застъпват и затова така се получава (този за раждане и този преди него). Реално родих преди термин. На място в НОИ оправиха нещата, но тук потребител сподели, че от скоро счетоводителите са длъжни да изваждат тези дни застъпване. Явно в моето и твоето счетоводство не са наясно с това и се допускат грешки.
Пробвай да звъннеш на този телефон  +359 2 902 0506 .

Никога до сега не са се "изваждали" дните в застъпване от счетоводителите. До края на 2015 г. винаги НОИ извършваше това по служебен път, т.е. плащаше реалните дни, елиминирайки повтарящите се дни. От тази година има "бъг" в тяхната система и тя не разпознава наличие на проблем със застъпващите се болнични листове и те си стоят със застъпване, докато не се оправи проблема ръчно в НОИ. Най-лесно е да се търси вина в счетоводителите.

Общи условия

Активация на акаунт