Майчинството счетоводно-69

• 55 916
  • 754
  •   1
Отговори
# 225
  • Stara Zagora, Bulgaria
Здравейте, Искам да попитам мога ли да не ползвам 45-дневния болничен преди термин или да ползвам само част, примерно само половината или по-малко, Благодаря предварително.

# 226
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, Искам да попитам мога ли да не ползвам 45-дневния болничен преди термин или да ползвам само част, примерно само половината или по-малко, Благодаря предварително.

Да, може и да не се ползва, а може и част само да се ползва.

# 227
Здравейте.
Имам нужда от помощ. Извинявам се предварително, ако е обсъждано вече и се повтарям. Просто бъдещия батко не ми дава мир спокойствие, за да прочета назад.
Та на въпроса. В момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2г. Баткото ще навърши 2г ноември 2016. В момента съм бременна и на 28.04.2016 излизам в 45 дневен болничен преди раждането. Знам,че трябва да попълня някакви документи, които се подават в счетоводството заедно с болничния. Но какви са тези документи? Кои приложения? Че счетоводителката ни е малко завеяна и все се притеснявам, че прави грешки.
Благодаря предварително!

# 228
Здравейте момичета,
Имам нужда от вашата помощ.
Казусът ми е следния:
Бременна съм в 8-ми месец. Термин 13юни.
От 1 февруари тази година съм в болничен поради общо заболяване и получавам 80 на сто, от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, но не повече от среднодневното нетно възнаграждение за 18 месеца назад /назад от 1.02.2016/.
От другата седмица 29.04. излизам в 45 дневен болничен по майчинство, за който би трябвало да получавам 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждениено, не повече от среднодневното нетно възнаграждение за 24 месеца назад / назад от 29.04./
Днес изненадващо получих годише бонус, като заплата, въпреки ,че съм в болничен и започнах да се чудя. Как ще ми се сметне майчинството 24 месеца назад ....от кая точно дата назад??? Ще бъда ли ощетена от това, че от февруари съм в болничен???

# 229
Обезщетението ще се смята 24 месеца назад, считано от март. Няма значение, какво си получила април, защото то не влиза в базата за изчисление. За месеците, в които си била в болничен, ще се вземе размерът, от който е определено обезщетението, а не самото обезщетение.

# 230
Благодаря много за инфото!

# 231
  • гр.София
Здравейте,

Извинявам се предварително за тъпия въпрос.  Embarassed
Предстои ми издаването на 45 дневния болничен преди термин.
ЖК я проследявам в частен кабинет и от там за да ми издадат въпросния болничен им е нужен номер на амбулаторен картон, а може би казаха номер на амбулаторен лист.
Знам, че трябва да отида при личния за това, но тъй като не разполагам с такъв картон нужно ли е да си закупя предварително от книжарницата или вече всичко става по електронен път?

Възможно ли е да са ми поискали номер на амбулаторен лист, а не на картон?  Rolling Eyes Embarassed Rolling Eyes

# 232
Трябва ти лична амбулаторна карта. Има я във всяка книжарница в поликлиниките. Личният лекар я попълва за минута и си готова.  Peace

# 233
  • гр.София
Трябва ти лична амбулаторна карта. Има я във всяка книжарница в поликлиниките. Личният лекар я попълва за минута и си готова.  Peace

Много благодаря  bouquet

# 234
Момичета, моля ако сте запознати да ми отговорите на предния пост за застъпване на майчинството и документите за 45дневния болничен. Счетоводителката само ме върти-обади се днес, обади се утре. В чудо се виждам Sad

# 235
Момичета, моля ако сте запознати да ми отговорите на предния пост за застъпване на майчинството и документите за 45дневния болничен. Счетоводителката само ме върти-обади се днес, обади се утре. В чудо се виждам Sad

БЛ се представя само той + удостоверение за банкова с-ка, ако не си декларирала до сега в НОИ.

За ползването на отпуск за гледане на дете за първото дете трябва декларация за промяна на обстоятелствата от датата на започване на БЛ за бременност и раждане за второто дете. Приложение 12 от старите формуляри - има го на същия линк по-долу.

За получаване на 50% от обезщетението за първото дете - Приложение 8 от тук: http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity

# 236
Lady Brinne, благодаря.
А в какъв срок трябва да ги подам в счетоводството тези неща? Някъде гледах, че е 3 дни, но дали работни или календарни?
И за това приложение 12: какво трябва да се попълне на тези две места:
1. "Във връзка с изплащане на ...."
2. "С настоящата ДЕКЛАРИРАМ за настъпване на следните обстоятелства: ...". А иначе ясно, че ще е от датата на новия болничен.
Извинявай, но май този път сама ще трябва да си подготвя нещата, а не да разчитам на счетоводителката.

# 237
Lady Brinne, благодаря.
А в какъв срок трябва да ги подам в счетоводството тези неща? Някъде гледах, че е 3 дни, но дали работни или календарни?
И за това приложение 12: какво трябва да се попълне на тези две места:
1. "Във връзка с изплащане на ...." - обезщетение за гледане на дете до 2 год. възраст
2. "С настоящата ДЕКЛАРИРАМ за настъпване на следните обстоятелства: ..." - ползване на отпуск за бременност и раждане. А иначе ясно, че ще е от датата на новия болничен.
Извинявай, но май този път сама ще трябва да си подготвя нещата, а не да разчитам на счетоводителката.

3 дни е срокът за старото Приложение 12, за да се прекрати изплащането на обезщетение за гледане на първото дете - дните са календарни и се броят от деня, в който започва БЛ.

# 238
  • София
Здравейте !

Вероятно моя въпрос е дискутиран много пъти, но все пак да Ви питам...

Първото ми дете е родено на 01/02/2015г. В отпуск по майчинство съм до 01/02/2017(сега ми тече втората година).Чакам второ дете, което ще се роди края на тази година или началото на следващата.Ако пусна на ясла първото си дете, ще загубя ли право да ползвам обезщетението си от първото майчинство или ще имам право на него.

Трябва в момента на издаване на 45 дневния болничен да си в майчинство за първото дете.Ако първото е на ясла по време на издаването на 45 дневния,няма да изпълниш това условие и губиш застъпеното майчинство
Има вариант сега да пуснеш първото на ясла,но малко преди 45 дневния да си върнеш майчинството за него и така да ти се получи застъпването.

От всичко изчетено разбрах, че майчинството прекъсва в момента, в който детето реално посещава детското заведение, а не от  началото на учебната година или самото записване(което е месеци по-рано)?

# 239
Lady Brinne, благодаря за бързия отговор.
Обаче пак ми възникна питанка Simple Smile за приложение 8 този път. Там също има да се декларират промени в обстоятелствата, а никое от изброените не е свързано с ползването на отпуск за бременност и раждане на второ дете. Там какво се отбелязва в случая?

Общи условия

Активация на акаунт