Майчинството счетоводно-69

• 55 927
  • 754
  •   1
Отговори
# 195
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам следния въпрос. Бях две години по майчинство, сега пак съм бременна и ме интересува, втората година на майчинство, в която съм взимала 340лв месечно на колко са ме осигурявали,на минималното или на това, което когато съм била на работа? За да мога да си сметна какво майчинство ще взимам сега.

МРЗ.

По трудов договор съм на 600лв. Значи да смятам, че на толкова ме осигуряват ли?

Не. По времето на отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст се взема минималната заплата за страната, която е действала в момента на ползването на отпускът.

# 196
Lady Brinne, благодаря за отговора!
А може ли друга фирма да ме назначи веднага, след като съм влязла в този 45-дневен болничен преди термина? Ако не, какви са ми вариантите, за да мога да получавам майчинство?

Не виждам как ще сключиш договор, докато си в болничен. Много некоректно са постъпили спрямо теб. Единственото, което се сещам е да ги помолиш да анулират заповедта за освобождаване, поне фиктивно, докато ти изтекат 135 дни.  newsm78

Ако ме свободят сега, означава ли, че след изтичането на тези 135 дни ще мога да бъда назначена някъде фиктивно за ден-два и след това да си пусна отпуск за гледане на дете до 1г.? И тогава при навършването на 12м трудов стаж да започна да получавам майчинство?

# 197
А може ли друга фирма да ме назначи веднага, след като съм влязла в този 45-дневен болничен преди термина? Ако не, какви са ми вариантите, за да мога да получавам майчинство?

Не виждам как ще сключиш договор, докато си в болничен. Много некоректно са постъпили спрямо теб. Единственото, което се сещам е да ги помолиш да анулират заповедта за освобождаване, поне фиктивно, докато ти изтекат 135 дни.  newsm78

Ако ме свободят сега, означава ли, че след изтичането на тези 135 дни ще мога да бъда назначена някъде фиктивно за ден-два и след това да си пусна отпуск за гледане на дете до 1г.? И тогава при навършването на 12м трудов стаж да започна да получавам майчинство?

Да.

# 198

Да.

Благодаря много!  Hug

# 199
  • София
Здравейте !

Вероятно моя въпрос е дискутиран много пъти, но все пак да Ви питам...

Първото ми дете е родено на 01/02/2015г. В отпуск по майчинство съм до 01/02/2017(сега ми тече втората година).Чакам второ дете, което ще се роди края на тази година или началото на следващата.Ако пусна на ясла първото си дете, ще загубя ли право да ползвам обезщетението си от първото майчинство или ще имам право на него.

# 200
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ще получаваш 50% от 340-то лв.

# 201
  • Пловдив
Здравейте !

Вероятно моя въпрос е дискутиран много пъти, но все пак да Ви питам...

Първото ми дете е родено на 01/02/2015г. В отпуск по майчинство съм до 01/02/2017(сега ми тече втората година).Чакам второ дете, което ще се роди края на тази година или началото на следващата.Ако пусна на ясла първото си дете, ще загубя ли право да ползвам обезщетението си от първото майчинство или ще имам право на него.

Трябва в момента на издаване на 45 дневния болничен да си в майчинство за първото дете.Ако първото е на ясла по време на издаването на 45 дневния,няма да изпълниш това условие и губиш застъпеното майчинство
Има вариант сега да пуснеш първото на ясла,но малко преди 45 дневния да си върнеш майчинството за него и така да ти се получи застъпването.

# 202

Да.

Благодаря много!  Hug

Имам още един въпрос .. намерила съм фирма, която иска да ме назначи. Въпросът ми е има ли законова пречка това да се осъществи, докато съм в болничен?   Rolling Eyes

# 203
Краставичке, няма как договорът да влезе в сила, ако няма поне един отработен ден, дори и "фиктивно".

# 204
Краставичке, няма как договорът да влезе в сила, ако няма поне един отработен ден, дори и "фиктивно".

благодаря за отговорите, Lady Brinne!

# 205
Чак процедура няма. Принципно има бланки в нета за прекъсване на платен отпуск, вероятно може да се ползват. По-редно е според мен работодателя да бъде уведомен за твоето намерение. Отделно ти ще подадеш молба за ползване на натрупалият се платен отпуск, така че този отпуск дефакто ще прекъсне този за отглеждане на дете. Не се налага да има отработени дни между двата отпуска.

Ала-Бала, благодаря за отговора  bouquet
Работодателя е уведомен устно за това ми намерение  Simple Smile би ли следвало да го уведомя и писмено, или устното уведомление и подаването на заявлението за ползване на платения отпуск е достатъчно?
Заависи от работодателя, за да ти е по-сигурно направи го писмено. Но според мен молбата за платен отпуск е достатъчна.

Благодаря, Ала-Бала  bouquet

# 206
Момичета, не ми е много счетоводен въпроса, но ще питам. Дете родено в чужбина, в 45- дневния болничен съм, болничният от болницата знам, че го издава ЛК, но какво ще му е нужно да му представя?

# 207
Използвах калкулатора в сайта на НОИ за майчинството, излиза ми Прогнозно дневно парично обезщетение. Това означава ли, че и майчинството, както болничния, зависи от броя работни дни в месеца?

# 208
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Използвах калкулатора в сайта на НОИ за майчинството, излиза ми Прогнозно дневно парично обезщетение. Това означава ли, че и майчинството, както болничния, зависи от броя работни дни в месеца?

Да

# 209
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт