Майчинството счетоводно-69

• 55 929
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
...

Питай, ако нещо конкретно те интересува, не мисля че има нужда от отделна тема.
Здрасти, благодаря за отговора, аз намерих и другата тема - "Платен и неплатен отпуск" и попитах и там, но още не са ми отговорили.
Интересува ме това, че шефката ми се сърди, планирала ме била за тази година, не можело да изчезвам когато си реша. Имало много работа и бла блаа..... Трябва ли да се изчисти първо платения, а после да се пуска неплатен, или не е нужно? Проблемът ми е следният - платеният може да ми го откаже, и това се случва на практика, отказва ми го, а на мен ми трябва отпуска, понеже имам много неща за правене. .... А неплатеният е едностранен, т.е. когато ми се наложи да свърша нещо по децата, си го пускам след 2 седмици и си върша работата, което просто няма как да стане иначе - като ходя на работа, не ми достига времето.

# 166
Lady Stardust, може на noi@nssi.bg, а също и на мейла на съответното ТП на НОИ, според местоживеенето ти. Опиши случая и си напиши ЕГН и трите имена, за да направят справка.

Иначе въпросите са тук: http://www.nssi.bg/forusers/faq
Благодаря, писах им, надявам се на отговор. Свързването по телефона е абсурдно невъзможно.

# 167
Имам въпрос декларацията по чл. 50. Работодателят ми е приспаднал на база подадена от мен декларация данъчното облекчение за деца. При попълване на декларацията по чл. 50, аз съм попълнила данните на децата, обаче в полето дължим данък стои все така 59 лв... Ако някой се сблъскал с проблема и го е решил, моля да ми даде едно рамо.
Т.е. искаш два пъти да получиш данъчното облекчение ли? Веднъж през работодателя, веднъж подавайки ГДД?

А точно така.  Hug

Това пък как го измислихте?   ooooh!

Сумата за направеното данъчно облекчение стоеше като невнесен данък. Намерих си грешката, благодаря.

# 168
  • София-Младост
...

Питай, ако нещо конкретно те интересува, не мисля че има нужда от отделна тема.
Здрасти, благодаря за отговора, аз намерих и другата тема - "Платен и неплатен отпуск" и попитах и там, но още не са ми отговорили.
Интересува ме това, че шефката ми се сърди, планирала ме била за тази година, не можело да изчезвам когато си реша. Имало много работа и бла блаа..... Трябва ли да се изчисти първо платения, а после да се пуска неплатен, или не е нужно? Проблемът ми е следният - платеният може да ми го откаже, и това се случва на практика, отказва ми го, а на мен ми трябва отпуска, понеже имам много неща за правене. .... А неплатеният е едностранен, т.е. когато ми се наложи да свърша нещо по децата, си го пускам след 2 седмици и си върша работата, което просто няма как да стане иначе - като ходя на работа, не ми достига времето.
Няма условия да е ползван платения, за да почваш неплатен по 167а. Както си писала платен може да ти откаже, а този няма право...това е.

# 169
Точно, от 1 година правя безплодни опити да си пускам разни отпуски, просто не ми достига времето, купувахме жилище, местихме се, с две малки деца беше адски изморителна година. В крайна сметка прецених, че не ми трябват пари толкова, колкото почивката и че ще си пускам неплатен и това е. Е да, ама шефката ми контрира, че предпочитала първо платения да се изчисти. Исках да знам дали това е нейно искане или така стоят нещата по принцип. Благодаря много!

# 170
Здравейте, дами!

Моля за съвет по следния казус: след като родих през месец декември, личният ми лекар, който е такъв и на бебето ми, ми издаде трети, изравнителен болничен, изтичащ в средата на месец март. Плащанията от НОИ досега бяха ОК, но онзи ден тяхна служителка се е свързала с работодателя ми, за да каже, че болничният е сгрешен-издаден е за един ден по-малко. Имате ли идея как трябва да се процедира сега? Служителката е казала, че ще провери, но засега нямаме информация от нея.

# 171
  • В полите на Пирин планина
Точно, от 1 година правя безплодни опити да си пускам разни отпуски, просто не ми достига времето, купувахме жилище, местихме се, с две малки деца беше адски изморителна година. В крайна сметка прецених, че не ми трябват пари толкова, колкото почивката и че ще си пускам неплатен и това е. Е да, ама шефката ми контрира, че предпочитала първо платения да се изчисти. Исках да знам дали това е нейно искане или така стоят нещата по принцип. Благодаря много!

Няма законово изискване за поредността на ползване платен/ неплатен отпуск.

Здравейте, дами!

Моля за съвет по следния казус: след като родих през месец декември, личният ми лекар, който е такъв и на бебето ми, ми издаде трети, изравнителен болничен, изтичащ в средата на месец март. Плащанията от НОИ досега бяха ОК, но онзи ден тяхна служителка се е свързала с работодателя ми, за да каже, че болничният е сгрешен-издаден е за един ден по-малко. Имате ли идея как трябва да се процедира сега? Служителката е казала, че ще провери, но засега нямаме информация от нея.

БЛ трябва да се анулира и да се издаде нов с верните данни. Работодателят подава отново данни за него.

# 172
  • София-Младост
За теб това е по-добре тогава...пусни си молба за платен, ако ти го откаже...неплатен. Особено ако имаш такъв от предходната година прехвърлен за тази!
 Или поговори с нея, но има хора който са трудни за разговор. Има работодатели, дето смятат, че щом си там си им роб едва ли не...какво е това година без отпуск... Confused

# 173
Здравейте, помагащи момичета   Hug
Моля за съвет и насоки по следния казус :
Първата година от майчинството ми изтича на 31.05.2016г. Втората година от отпуска започва съответно на 01.06.2016г., за което съм пуснала необходимите документи към работодателя за ползването му. Възнамерявам да се върна на работа октомври месец, като прекъсна майчинството с използване на натрупалия се платен отпуск /смятам да го ползвам за месеците август и септември/.
Моля, да ми разясните процедурата по прекъсването на майчинството с платен отпуск преди започване на работа, както и налага ли се реално да отработя някакви дни преди пускането на платения отпуск  newsm78

Благодаря предварително  bouquet

# 174
  • София-Младост
Чак процедура няма. Принципно има бланки в нета за прекъсване на платен отпуск, вероятно може да се ползват. По-редно е според мен работодателя да бъде уведомен за твоето намерение. Отделно ти ще подадеш молба за ползване на натрупалият се платен отпуск, така че този отпуск дефакто ще прекъсне този за отглеждане на дете. Не се налага да има отработени дни между двата отпуска.

# 175
Чак процедура няма. Принципно има бланки в нета за прекъсване на платен отпуск, вероятно може да се ползват. По-редно е според мен работодателя да бъде уведомен за твоето намерение. Отделно ти ще подадеш молба за ползване на натрупалият се платен отпуск, така че този отпуск дефакто ще прекъсне този за отглеждане на дете. Не се налага да има отработени дни между двата отпуска.

Ала-Бала, благодаря за отговора  bouquet
Работодателя е уведомен устно за това ми намерение  Simple Smile би ли следвало да го уведомя и писмено, или устното уведомление и подаването на заявлението за ползване на платения отпуск е достатъчно?

# 176
Здравейте, дами!

БЛ трябва да се анулира и да се издаде нов с верните данни. Работодателят подава отново данни за него.
[/quote]

А не е ли проблем, че този болничен е от януари (може ли/трябва ли да се издаде болничен със задна дата) и че вече е изплатен?

# 177
  • София-Младост

Ала-Бала, благодаря за отговора  bouquet
Работодателя е уведомен устно за това ми намерение  Simple Smile би ли следвало да го уведомя и писмено, или устното уведомление и подаването на заявлението за ползване на платения отпуск е достатъчно?
Заависи от работодателя, за да ти е по-сигурно направи го писмено. Но според мен молбата за платен отпуск е достатъчна.

# 178
  • София
  Здравейте момичета, имам въпрос за майчинствот през втората година.
Аз се връщам на работа на 4.05. и мъжът ми ще вземе втората година. От днес е на 8 часов тр.договор на минимална заплата.
Кога трябва да се подадът документите в НОИ за втората година от фирмата, в която е назначен той?
На 4.05. или по-рано?

Притеснявам се да не изпуснем някакви срокове.

# 179
  • София-Младост
  Здравейте момичета, имам въпрос за майчинствот през втората година.
Аз се връщам на работа на 4.05. и мъжът ми ще вземе втората година. От днес е на 8 часов тр.договор на минимална заплата.
Кога трябва да се подадът документите в НОИ за втората година от фирмата, в която е назначен той?
На 4.05. или по-рано?

Притеснявам се да не изпуснем някакви срокове.
В НОИ ги подава работодателя на мъжът ви. А самите документи се подават до работодателя по-рано -тази или другата седмица. Работодателя ги подава в НОИ до 15-то число на следващия месец най-късно.

Общи условия

Активация на акаунт