Майчинството счетоводно-69

• 55 935
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
  • София-Младост
Майка с дете на 1г и 4м се е върнала на работа, но иска отново да излезе в отпуск за гледане на дете до 2 години. Работодателят обаче й отказва с мотив, че само веднъж може да се излезе в такъв отпуск. Тя реално го е ползвала само 1 месец (април). Къде е уредбата, че този отпуск не може да бъде отказан, а има само уведомителен характер пред работодателя?
Не може да и откаже работодателя. Майката има право на този отпуск.

# 151
  • Варна
Относно подаване на документи за детски надбавки.Аз съм в отпуск втора година за гледане на дете,а таткото беше 8 месеца на платена борса.От 4 месеца е безработен.Знам,че се гледа 12 месеца назад,но при условие,че аз съм в майчинство,а бащата на борсата ,какви документи трябва да подам и има ли определен срок.За първи път ще подавам.
P.s.Сумата за член на семейството беше 400 бруто или се бъркам.
Предварително благодаря!

Последна редакция: пн, 18 апр 2016, 19:55 от niksi007

# 152
  • Пловдив
Относно подаване на документи за детски надбавки.Аз съм в отпуск втора година за гледане на дете,а таткото беше 8 месеца на платена борса.От 4 месеца е безработен.Знам,че се гледа 12 месеца назад,но при условие,че аз съм в майчинство за теб представяш служ бележка от работата ,а бащата на борсата ,какви документи трябва да подам за него могат да искат декларация свободен текст,че не работи сега и трудовата книжка за справка.за месеците на борсата не е нужна бележка и има ли определен срок ако подадеш през месец април,ще започнеш от май да взимаш детски.целия месец може да подаваш документи .За първи път ще подавам.
P.s.Сумата за член на семейството беше 400 бруто или се бъркам. 350 лв бруто на човек
Предварително благодаря!

# 153
  • Варна
Elfita,благодаря за бързия отговор:)

# 154
Днес им писах за трети път на тези хубавци, ама вече бях малко по как да кажа...нетолерантна с тях.
Напомних им, че миналата година съм била в болничен от 30.03, а обезщетението за него съм получила на 01.07(юли).
След 30 мин получих отговор, че писмото е регистрирано като документ с регистрационен индекс еди какъв си и да направя справка по този индекс на посочен линк, за да проверя работата по документа ми.
И естествено при попълване на данните в  линка ми изписва "Не е намерен документ с посочените номер и дата" и така колелото се завърта отначало.  Mr. Green
Само, че съм малко откачена и ще ги изчакам и тази седмица, а после убедена съм, ще ми изплащат и болничния, и майчинството на всяка първа дата от месеца приоритетно.

Аз чакам отговор от три ТП на НОИ и нищо! Утре ще им пиша и по обикновената поща. Следващия път не знам пощенски гълъб ли да им пращам. Няма плащания от януари. Ответен отговор на запитванията ми също!

# 155
  • Пловдив
На мен днес ми се обадиха от НОИ. Казаха да очаквам превод за януари и февруари в четвъртък, следващата седмица и за март. Simple Smile
Продължавам да не виждам декларацията при проверка с ПИК, но здраве да е.  Mr. Green

# 156
Имам въпрос декларацията по чл. 50. Работодателят ми е приспаднал на база подадена от мен декларация данъчното облекчение за деца. При попълване на декларацията по чл. 50, аз съм попълнила данните на децата, обаче в полето дължим данък стои все така 59 лв... Ако някой се сблъскал с проблема и го е решил, моля да ми даде едно рамо.

# 157
  • В полите на Пирин планина
Имам въпрос декларацията по чл. 50. Работодателят ми е приспаднал на база подадена от мен декларация данъчното облекчение за деца. При попълване на декларацията по чл. 50, аз съм попълнила данните на децата, обаче в полето дължим данък стои все така 59 лв... Ако някой се сблъскал с проблема и го е решил, моля да ми даде едно рамо.

Трябва да попълниш намалението на данъчната основа в Приложение 10.

# 158
Попълних,  но задължението си стои.

# 159
  • София-Младост
Т.е. искаш два пъти да получиш данъчното облекчение ли? Веднъж през работодателя, веднъж подавайки ГДД?

# 160
Т.е. искаш два пъти да получиш данъчното облекчение ли? Веднъж през работодателя, веднъж подавайки ГДД?

А точно така.  Hug

# 161
Здравейте. Може би не е много по темата, но искам да попитам, къде мога да пусна тема /в кой раздел от форума се коментират тези неща/ - искам да попитам как процедирате за искане за неплатен отпуск по чл. 167. Тук в темата не намирам почти нищо. Къде да попитам - тук ли или да си отворя друга тема и къде? Коментирате ли в тази тема неплатения за гледане на дете до 8 години?

# 162
  • София-Младост
Здравейте. Може би не е много по темата, но искам да попитам, къде мога да пусна тема /в кой раздел от форума се коментират тези неща/ - искам да попитам как процедирате за искане за неплатен отпуск по чл. 167. Тук в темата не намирам почти нищо. Къде да попитам - тук ли или да си отворя друга тема и къде? Коментирате ли в тази тема неплатения за гледане на дете до 8 години?
Неплатен за дете до 8г. възраст е по чл. 167а от КТ.
Отпускът може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
 Лицето, което иска да ползва отпуск, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.

Питай, ако нещо конкретно те интересува, не мисля че има нужда от отделна тема.

# 163
Аз обещах да пиша какво е развитието с моята декларация за втората година. Може да ви е полезна информацията.
Оказа се, че според осигурителя всичко е подадено на 29 януари, но при проверка с ПИК няма информация за постъпили документи. Зададох въпрос през онлайн формата на НОИ и получих обаждане още на следващия ден. Оказа се, че при тях нищо не е постъпило, защото през януари имали проблем с получаване на информация от осигурителни каси. Помолили са нашата осигурителна каса да подаде отново декларацията. Казаха, че вероятно ще виждам всичко с ПИК още на следващия ден. Да, ама не.  Mr. Green Нищо няма! Нито пари, нито инфо.  Laughing Обещаха пак да се обадят, ще чакам още малко, а после направо на място ще отида. Не са ми спешни парите, но все пак забавянето е доста голямо. Сигурно чакат да ми направят "подарък" за рождения ден /през май/!  Joy
Бихте ли споделили каква е тази онлайн форма, за да пиша в нея? И изобщо на кой имейл си задавате въпросите към НОИ, защото явно по телефона свързването с тях е мисия невъзможна?
Благодаря  bouquet !

# 164
Lady Stardust, може на noi@nssi.bg, а също и на мейла на съответното ТП на НОИ, според местоживеенето ти. Опиши случая и си напиши ЕГН и трите имена, за да направят справка.

Иначе въпросите са тук: http://www.nssi.bg/forusers/faq

Общи условия

Активация на акаунт