Майчинството счетоводно-69

• 55 757
  • 754
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте.  Аз чакам втората си рожба през юни. Голямата ми дъщеря е на 1г.6м. и не съм се връщала на работата. Какви документи трябва да подготви работодателя ми заедно с болничния защото и те незнаят какво да да правят?
Дъщеря ми е приета в ясла и ще тръгне септември но трябва да я запишем сега. Кога трябва да уведомя в НОИ и по какъв начин се уведомява и след като тръгне ще спрът ли майчинство то за нея?

# 481
Здравейте, от есента ми предстои връщане на работа,но очаквам едно пенсиониране. Скоро разбрах, че жената която трябва да се пенсионира не желае да го направи, а и разбрах, че работодателя не може да я принуди да го направи, трябва тя сама да пожелае това, някой запознат ли е с това положение, доброволно ли е пенсионирането или като си навършиш годините трябва да си дадеш веднага документите? 

# 482
Искам да попитам за документите, нали се взимат назад 24месеца от трудовият стаж. Аз съм работила в две фирми през 2014/2015,ако сега взема тези бележки /понеже вече не живея в същият град/ ще въжат ли,когато ми трябват през ноември?

# 483
Искам да попитам за документите, нали се взимат назад 24месеца от трудовият стаж. Аз съм работила в две фирми през 2014/2015,ако сега взема тези бележки /понеже вече не живея в същият град/ ще въжат ли,когато ми трябват през ноември?

Ако става въпрос за болничен за бременност и раждане никакви бележки не трябват, НОИ взимат данни от персоналния регистър на осигурените лица.

Здравейте, от есента ми предстои връщане на работа,но очаквам едно пенсиониране. Скоро разбрах, че жената която трябва да се пенсионира не желае да го направи, а и разбрах, че работодателя не може да я принуди да го направи, трябва тя сама да пожелае това, някой запознат ли е с това положение, доброволно ли е пенсионирането или като си навършиш годините трябва да си дадеш веднага документите? 

Работодателят може да прекрати ТД с предизвестие по чл.328 ал.1 т.10 от КТ
10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, при навършване на 65-годишна възраст - за професори, доценти и доктори на науките, освен в случаите на § 11 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за висшето образование;

# 484
Здравейте! Прехвърлихме втората година майчинство на бабата, но днес тя получи отказ от НОИ, защото от моята месторабота са подали декларация по чл.54 за получаване на 50% до края на първата година (започнах работа преди да е изтекла). Обаче е входирана в НОИ като чл.53 и 54, отказът на бабата е по член 53, защото за същото дете вече има декларация. Преполагам всичко е поправимо, нашата ЧР обеща да се обади в НОИ и да й кажат какво да направи, но бабата е притеснена. Предполагам трябва да внесе молба за преразглеждане на случая след като нашата ЧР се разбере с НОИ? Имали ли сте подобен казус, трябва ли нешо друго да се направи? Благодаря ви!

Понеже не разбрах.Изтекоха ли Ви 410-те дни, че да прехвърляте на бабата майчинството?
Да, преди един месец изтекоха.

# 485
  • София-Младост
Здравейте! Прехвърлихме втората година майчинство на бабата, но днес тя получи отказ от НОИ, защото от моята месторабота са подали декларация по чл.54 за получаване на 50% до края на първата година (започнах работа преди да е изтекла). Обаче е входирана в НОИ като чл.53 и 54, отказът на бабата е по член 53, защото за същото дете вече има декларация. Преполагам всичко е поправимо, нашата ЧР обеща да се обади в НОИ и да й кажат какво да направи, но бабата е притеснена. Предполагам трябва да внесе молба за преразглеждане на случая след като нашата ЧР се разбере с НОИ? Имали ли сте подобен казус, трябва ли нешо друго да се направи? Благодаря ви!

Понеже не разбрах.Изтекоха ли Ви 410-те дни, че да прехвърляте на бабата майчинството?
Трябвало е в 3 дневен срок да декларирате промяна в обстоятелствата. Подайте сега, за да ви спрат на вас 50% обезщетение, а бабата да получава пълния размер.

# 486
  • Някъде Там
Здравейте,
Искам да попитам за неплатения отпуск до 8 години на детето.
Детето  ми е на 6 години и 10 месеца
1.може ли майка ми да ползва този неплатен отпуск? Тя е на трудов договор.
2. наведнъж ли трябва да го вземе целия?
3.може ли и мъжа ми да прехвърли неговите 5 месеца на нея?
4.върви ли и стаж през това време?
5.какви документи трябва аз да изкарам и
6. какви документи трябва тя
7. Колко рано трябва да даде предизвестие 4е иска да ползва такъв отпуск

Благодаря предварително за отговора  bouquet

# 487
  • София-Младост
Здравейте,
Искам да попитам за неплатения отпуск до 8 години на детето.
Детето  ми е на 6 години и 10 месеца
1.може ли майка ми да ползва този неплатен отпуск? Тя е на трудов договор. -
2. наведнъж ли трябва да го вземе целия? -
3.може ли и мъжа ми да прехвърли неговите 5 месеца на нея?
4.върви ли и стаж през това време?
5.какви документи трябва аз да изкарам и
6. какви документи трябва тя
7. Колко рано трябва да даде предизвестие 4е иска да ползва такъв отпуск

Благодаря предварително за отговора  bouquet
1. Не, само двамата родители
http://trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=artic … est&Itemid=41

Последна редакция: ср, 18 май 2016, 09:49 от Ала-Бала

# 488
Момичета, планирам да се върна на работа след първата година. Истина ли е, че за втората ще пилучавам половин майчинство ?

# 489
  • София-Младост
Момичета, планирам да се върна на работа след първата година. Истина ли е, че за втората ще пилучавам половин майчинство ?
Истина е, че имате право на 50% обезщетение, защото не използвате този вид отпуск.

# 490
Благодаря ви !

# 491

Трябвало е в 3 дневен срок да декларирате промяна в обстоятелствата. Подайте сега, за да ви спрат на вас 50% обезщетение, а бабата да получава пълния размер.
Благодаря много!

# 492
 нa моите въпроси никой ли не може дa отговори  Blush
Здравейте!
Имам няколко въпроса и много моля да ми отговорите:

1. Ако по време на платен отпуск поради бременност и раждане ми е изплатена и коледна заплата от работодателя, върху която са платени всички осигуровки, сумата ли взимам за осигурителен доход?

2. Ако отговорът на първия въпрос е ДА, а сумата превишава максималния осигурителен доход,максималния осигурителен доход ли взимам като като осигурителен доход?

3. Ако по време на платен отпуск за отглеждане на малко дете ми е изплатена и коледна заплата от работодателя, върху която са платени всички осигуровки, сумата от двете ли взимам за осигурителен доход?

4. За периода на платен отпуск за отглеждане на малко дете МРЗ ли взимам като осигурителен доход?

5. Ако започна работа по втори трудов договор, доколкото знам не ми се прекратява платеният отпуск за отглеждане на малко дете и го взимам в пълен размер. Осигурителният доход пак ли ще е сума от двете (възнаграждение по втори трудов договор и отпуск (т.е. 340 лв))

6. След като през този период не съм била на работа, нали не разглеждам по никакъв начин нетна заплата за периодите, в който съм получавала някакво възнаграждение от някой работодател?

Опитах се да сметна размер на евентуално бъдещо обезщетение с калкулатора на КК, но имам чувството, че някъде нещо не попълвам както трябва.

# 493
eli_t, за част от въпросите мога да те посъветвам да си изкараш ПИК код и с него да ползваш услугата на НОИ за изчисляване на прогнозен размер на майчинството. Те имат данни за осигуровките ти назад.

# 494

Ако става въпрос за болничен за бременност и раждане никакви бележки не трябват, НОИ взимат данни от персоналния регистър на осигурените лица.

Работодателят може да прекрати ТД с предизвестие по чл.328 ал.1 т.10 от КТ
10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, при навършване на 65-годишна възраст - за професори, доценти и доктори на науките, освен в случаите на § 11 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за висшето образование;

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт