Майчинството счетоводно-69

• 55 694
  • 754
  •   1
Отговори
# 675

Няма да се плаща по време на стажа, така ли? Това не може да е нито трудов, нито граждански договор. Ето да прочетете каква е разликата между стажантски договор и летен стаж, практика:

http://www.economy.bg/featured/view/17095/Kakvo-predstavlyava-st … antskiyat-dogovor
Аз не държа да ми се плаща (с идеята да опростя взаимоотношенията с предприятието), но като че ли няма да е възможно - счетоводителката на предприятието (държавно горско стопанство) спомена писмо от Централното управление до предприятието, което пък позовавайки се на писмо от Университета, нареждало да сключим договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 (от Кодекса на труда предполагам). Това срочен трудов договор ли е? Този договор надявам се няма да "навреди" на майчинството? Трябва ли да уведомявам и постоянния си работодател за въпросния стаж (съответно и срочен трудов договор)?  Иначе, в споделения линк не успях да се ориентирам добре - моето е задължителен стаж, продължителността му е доста под споменатите 6 до 12 месеца; не е стажантска програма; предполага се, че има договор между Университета и Централното управление на предприятието, но трябвало предприятието да сключи договор и с мен, както споменах...

Благодаря много за отделеното време!

# 676
Здравейте майчета.Имам въпрос относно болничните и дано го задам правилно. Термина ми беше 1 Май,45 дни преди термин излязох на 17 Март до 30 Април. Родих обаче на 02 Април.От болницата ми дадоха 42 дни до 13 Март.Личния лекар направи изравняване от 77 дни и сега съм в болнични до 29 Юли. Питането ми е кога ще получа някакво плащане?По това което разбирам от справката в НОИ,съм получила последно някаква част за Април още в началото на Май месец. Сега кога ще получа нещо,трябва ли да мине 29 Юли за да има плащане?

Най-добре направете скрийншот на справката в НОИ, че така написано трудно може някой да ви каже какво и защо са ви изплатили. От болницата са ви дали 42 дни, но не може да е било до 13 март, нещо сте объркали. Вероятно това, което са ви изплатили в началото на май,  било по 45 дневния преди раждане. Но само може да се гадае от това, което сте написали. Болничните ви се припокриват, така че ще някой от двата няма да подлежи целия или част от него на изплащане. Трябва да ви пише какво са ви изплатили и по кой от болничните.

Най-вероятно се е объркала и болничният й е до 13 май. А забавянето може би се е получило заради припокриването на дните в двата болнични (този забременност и този за раждане). Нали НОИ имат проблем със системата и трябва ръчно да ги оправят.

Despret_, пиши имейл на НОИ с три имена и ЕГН. Ще направят справка и ще ти отговорят на какво се дължи забавянето. Може би ще трябва да ходиш лично до там или да направят корекция от счетоводството в службата ти. След като се оправят проблемите започва да тече нов срок от 15 работни дни, в който ще ти изплатят всичко накуп към съответния момент.

# 677
Ооо да,извинявам се до 13 Май е объркала съм при писането. Скрийншот не мога да направя,нямам идея как. От 02 Април до 14 Май е изплатено за 8 работни дни така пише

# 678
Ооо да,извинявам се до 13 Май е объркала съм при писането. Скрийншот не мога да направя,нямам идея как. От 02 Април до 14 Май е изплатено за 8 работни дни така пише

Тези 8 работни дни са ви за м. Май и са от 42 дневния болничен след раждане. Тъй като сте родила по-рано и вече са ви изплатили дните от м. Април в 45 дневния. Сега трябва да ви представят следващия болничен до 10.06 и да ви изплатят до 15 работни дни първо останалите дни от м. Май.

# 679
Болничен не могат да ти откажат...водиш се болна все пак. Ако това ти е първият стаж и вече имаш 8 месеца трудов, имаш право и на отпуск. Зависи от организацията ви, може другите колеги да са с приоритет, като такива с повече стаж и да трябва да ползваш отпуск, когато не ти е най-удобно...Иначе ти се полага отпуск за отработеното време, т.е. 13 дни за тези 8 месеца.

Ако договорът е постоянен няма пречка да се ползва целият полагаем отпуск за текущата година  плюс пропорционално за предходната.

bouquet Благодаря!

# 680
Здравейте! В момента съм във втората година за отглеждане на дете като първото и второто ми майчинство се сляха на практика.
Имам неизползван платен годишен отпуск за 2013г - 24 дена, за 2014 - 21 дена, за 2015 -21 дена, за 2016 -21 дена.
 Ще мога ли да ползвам всички полагаеми дни или не?
 Незнам дали има значение, че при изтичането на първата година майчинство на първото дете, имам пустат 1 р.д отпуск - денят, в който прехвърлих майчинството на майка си.

Благодаря предварително!
П.С Много ми се иска да мога всички да си ги взема, но прекалено хубаво ми се струва, за да е истина....
А имат ли давностен срок тези дни отпуск? Могат ли да пропаднат или работодателят да откаже да ми ги отпусне или изплати?
 Благодаря! bouquet

# 681
Може да ги ползваш до 2 години от отпадане на основанието за отлагане на отпуск, т.е. след като се върнеш на работа. Отпуск се използва ефективно, изплаща се единствено при прекратяване на договора. Работодателят не може да откаже да ги плати, но дали реално ще го направи е друг въпрос. В такъв случай следва да се обърнете към съда.

# 682
Magairlin, благодаря от сърце! А има ли законово основание да ми наплатят отпуска без прекратяване на трудовото правоотношение.
 В моя случай прекия ми началник иска да се връщам вече, поради повишаване обема на работата
Пък и аз бих се зарадвала като искат да се върна, да ми изплатят наведнъж отпуските.

# 683
В разпоредбата на чл. 178 КТ императивно е установена забрана за компенсиране на платения годишен отпуск с парични обезщетения, освен при прекратяване на трудовото правоотношение.

Остава да се договориш с работодателя на някакъв компромис. Ако не е съгласен, най-вероятно натрупания отпуск ще може да го ползваш в следващите две години, ще имаш по-дълги почивки.

# 684
Здравейте.Много ще съм Ви благодарна ако ми отговорите на въпроса.Бременна съм в 6 ти месец.Имам издаден втори болничен лист.Въпроса ми е- работодателя кои осигуровки е длъжен да ми плаща- само здравните или и социалните,до тези 45 дни преди раждане? Болничния ми е непрекъснат.

# 685
Само здравните.

# 686
# 687
Здравейте,първата година майчинство ми свършва на 09.07.2016 година ,искам да попитам началото на Юли месец ще имам превод за цял месец,нали така?А Август само за 9 дни ли? Какво се изисква от мен да подавам като документи за втората година и кога?Шефката отказва да ми подадат документите ,моля дайте съвет.

# 688
Здравейте, имам болничен с дата от 9.06, а още не е занесен в НОИ, до кога може да ми го бави работодателя, до кога му е срока да го занесе?

# 689
  • София-Младост
Здравейте, имам болничен с дата от 9.06, а още не е занесен в НОИ, до кога може да ми го бави работодателя, до кога му е срока да го занесе?
10.07.

Общи условия

Активация на акаунт